Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditele în lei se vor scumpi la anul

Creditele în lei se vor scumpi la anul

de Daniela Ivan    |   

Banca Centrală ne anunță că vom avea inflaţie negativă în acest an, urmând ca aceasta să revină în intervalul 1,5-3,5% până în vara anului viitor. Ar fi al doilea an, după 2015, care s-ar încheia cu o inflaţie sub zero. Însă, românii nu trebuie să se lase purtaţi de val şi să ia credite pe bandă rulantă sub impulsul bunăstării din prezent pentru că din vara viitoare ratele la împrumuturi vor creşte. La fel şi preţurile.

Este acum o perioadă foarte bună pentru credite, însă trebuie luate pe termen scurt şi avut permanent în minte că ratele nu vor mai rămâne mult timp atât de mici. Indicele financiar ROBOR la trei luni, cel care influenţează dobânda variabilă pentru creditele în lei, este acum la minimul istoric de 0,70% pe an. Asta înseamnă că dacă acum iau un împrumut pentru care plătesc o sumă de bani peste un an aş putea plăti chiar şi cu câteva sute de lei mai mult. Spre exemplu, la începutul anului 2015, ROBOR la trei luni era de 1,68% pe an, iar maximul istoric – de 125,54% – a fost atins la data de 9 februarie 1999. Băncile calculează dobânda pentru un credit în lei cu dobândă variabilă în funcţie de nivelul ROBOR la trei luni la care adaugă o marjă de 2-3 puncte procentuale pentru creditele ipotecare în lei şi de 8-12 puncte procentuale pentru creditele de consum în lei.

Împrumuturile în valută, pe cale de dispariţie

Ieftinirea creditului în lei i-a făcut pe români să renunţe la împrumuturile în valută. Datele BNR arată că rata anuală de creştere a împrumuturilor în monedă naţională s-a situat, în luna august, la 14,5% în termeni reali, în timp ce dinamica anuală a componentei în valută a coborît cu 12,9%. Astfel, în aceste condiţii, conducerea BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 10%, de la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie - 23 noiembrie 2016. Suma eliberată în piaţă ca urmare a acestei decizii este estimată la 500 de milioane de euro. Analiştii spun că această măsură nu va avea nici un efect pe piaţă avînd în vedere că împrumuturile sunt acum aproape în întregime ( 86%) în moneda locală.

BNR a decis să reducă rezerva minimă obligatorie pentru creditele în valută în condiţiile în care plăteşte băncilor comerciale o dobândă pozitivă de 0,06% pentru euro, într-un mediu european cu rate de dobânzi negative. Băncile aveau la BNR rezerve minime obligatorii de 33,1 miliarde euro la sfârşitul lui august 2016.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că preţurile vor scădea în acest an după care vor creşte gradual şi vor ajunge în jurul valorii de 2,5% în a doua jumătate a anului 2017

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri