De acest act normativ vor beneficia circa 90.000 de militari în rezervă.
Ce înseamnă creșterea pensiilor militare
Proiectul de lege prevede ca pensiile militare - care se raportează acum la soldele din 2017 - să fie recalulate.
Valorea lor va fi actualizată de fiecare dată când se va majora solda de grad sau solda de funcţie a militarilor aflaţi în activitate. Termenul pentru recalcularea pensiilor militare este de 30 zile de la adoptarea legii în Parlament iar impactul bugetar este de 4,4 miliarde de lei pe an, respectiv 900 milioane euro.
Legea a dus la neînțelegeri între liberali şi social-democraţi. Premierul a reacţionat atunci când a fost întrebat despre avizul trimis de Guvern. "Vă rog frumos, măcar de faţă cu mine nu minţiţi. Guvernul a spus că este decizia Parlamentului. Dar vă rog eu, după ce plec, puteţi minţi ce vreţi. Dar nu cu mine de faţă", a spus Marcel Ciolacu.
Tensiuni au fost şi la dezbaterea din Camera Deputaţilor. "Cei care au greşit şi ne-au dus în situaţia de astăzi sunteţi chiar dumneavoastră. Astăzi, ca sa zic aşa, facem dreptate. Şi cred că ar fi bine să ascultaţi sfatul şefului de partid, să nu atacaţi o instituţie a Statului Român pentru că este campanie electorală", a declarat Florin Roman, deputat PNL.
"Ceea ce faceţi acum este praf în ochi, procedura pe care aţi inventat-o dumneavoastră, colegii liberali şi conducerea Senatului, vă spun din start că e neconstituţională", spune Adrian Solomon, deputat PSD.
Deputaţii PSD au votat şi ei proiectul iniţiat de PNL. Potrivit legii, dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci beneficiarii pensiilor militare vor rămâne cu pensia din prezent. Altfel, foştii militari care au funcţii în Guvern sau în Parlament nu vor benefica de recalcularea şi majorarea pensiei, în perioada în care deţin aceste funcţii, transmite observatornews.ro.
"Cu 50 de bani a crescut pensia medie contributivă de la 1 ianuarie până la finalul lunii august conform Casei Naţionale de Pensii. Aceeaşi Casă ne spune cât a crescut pensia specială medie - cu 136 lei. De peste 270 de ori mai mult", spune Claudiu Nasui, deputat USR.