Din 2019, alimentele de înaltă valoare calitativă (produse montane, eco, tradiţionale) beneficiază de TVA de 5%. Printre noile măsuri fiscale de pe lista guvernului se numără şi cea prin care TVA-ul la aceste produse se aliniază cu cota aplicată la alimente, de 9%.
Creşterea TVA-ului la produse bio, odată cu majorarea taxei pe valoarea adăugată pentru alimentele de înaltă valoare calitativă (produse montane, eco, tradiţionale autorizate de MADR), stârneşte îngrijorări în rândul micilor producători de astfel de bunuri, care spun că deja se luptă să supravieţuiască pe o piaţă afectată de inflaţie, de grija tot mai mare a românilor pentru cheltuieli şi de majorarea costurilor de producţie. În proiectul de reformă fiscală pregătit de guvernul condus de Marcel Ciolacu se prevede creşterea TVA de la 5% la 9%.
„Când au scăzut TVA-ul la produse bio (în 2019 - n.red.), se lăudau că vor ca românii să trăiască mai sănătos. Impactul asupra noastră şi asupra industriei va fi foarte mare (prin majorarea TVA - n.red.). Noi ţinem acelaşi preţ de şase ani tocmai pentru a vinde. Am făcut investiţii în automatizare tocmai pentru a trage cu dinţii de preţ, pentru că dacă eu scumpesc nu mai vând. Dacă eu închid, mai câştigă statul ceva de la mine? Nu mai câştigă. Iar în situaţia mea sunt toţi producătorii de bio. Dacă vrem să trăim sănătos trebuie să susţinem această industrie“, atrage atenţia un mic producător de sucuri bio.
(sursa: Mediafax)