Jurnalul.ro Ştiri Observator România, printre ţările membre cu cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei industriale în iulie

România, printre ţările membre cu cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei industriale în iulie

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna iulie 2024, comparativ cu luna iunie 2024, o creştere de 0,8% atât în Uniunea Europeană (UE), cât şi în zona euro, însă România se numără printre statele membre UE cu cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei industriale, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

Conform acestor date, de la o lună la alta, preţurile producţiei industriale au crescut în majoritatea statelor membre, însă cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Bulgaria (3,6%), Grecia (2,9%) şi România (2,7%). Eurostat precizează că evoluţia preţurilor producţiei industriale în UE a fost influenţată în special de avansul de 2,5% al preţurilor la energie.

În ritm anual, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 2,1% în zona euro şi un declin de 1,9% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România se numără printre statele membre cu cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei industriale, cu un avans de 2,7% în ritm anual. O creştere mai mare s-a înregistrat doar în Irlanda, unde preţurilor producţiei industriale au crescut cu 6,1% în ritm anual.

Şi în ritm anual, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au înregistrat un declin de 6,9%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii marţi propriile date, conform cărora preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) au avut o evoluţie ascendentă, de 2,6%, în luna iulie a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

În acelaşi timp, tot în iulie, anul curent, preţurile producţiei industriale pe total pieţe s-au majorat cu 2,1%.

Potrivit INS, pe marile grupe industriale, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat, în iulie 2024 vs iulie 2023, un salt de 0,12% în cazul bunurilor de uz curent, de 0,22% la bunuri de capital şi de 6,33% în industria energetică. Pe de altă parte, scăderi au fost raportate în industria bunurilor intermediare (-0,34%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,45%).

De asemenea, pe secţiuni, au fost înregistrate creşteri în: industria extractivă (+2,62% faţă de iulie 2023), industria prelucrătoare (+2,46%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,30%) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+13,78%). AGERPRES

Subiecte în articol: cresteri producție industrie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri