Jurnalul.ro Special Interviuri Cristian Buşoi: „Oamenii care sunt nemulţumiţi se vor îndrepta către USR”

Cristian Buşoi: „Oamenii care sunt nemulţumiţi se vor îndrepta către USR”

de Xenia Croitoru    |   

Cu două luni înaintea alegerilor parlamentare, liberalii speră să recupereze diferenţa care îi separă de social-democraţi potrivit ultimelor sondaje. Liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, susţine că partidul are şi alte variante pentru fotoliul de premier, în cazul în care Dacian Cioloş refuză oferta liberalilor. Unul dintre primarii cu notorietate din teritoriu sau un fost ministru liberal ar fi soluţia de avarie pregătită de liderii PNL. În privinţa majorităţii parlamentare, liberalii par conştienţi că nu vor avea sorţi de izbândă fără sprijinul USR.

Întrebare: Aţi dori să renunţaţi la funcţia de europarlamentar şi să candidaţi la alegerile din această iarnă?
Cristian Buşoi:
Nu! Am primit votul cetăţenilor şi am fost propus de PNL pentru europarlamentare. Cred că e de datoria mea să îmi fac treaba în Parlamentul European, cel puţin în ceea ce priveşte candidatura la aceste alegeri, nu intenţionez să o fac, chiar dacă voi fi foarte implicat în această campanie ca şi preşedinte al PNL Bucureşti.


Întrebare: În ceea ce priveşte criteriile de integritate, am vazut chiar zilele acestea că preşedintele PNL Vaslui a renunţat la candidatură, pentru că avea probleme cu Justiţia, la fel şi Vasile Blaga. Care sunt criteriile de integritate pe care le aplică PNL acum şi cum vă daţi seama că aveţi candidaţi care nu mai au probleme cu legea?
C. Buşoi:
Criteriile de integritate sunt foarte clare, chiar le-am adoptat la un Consiliu Naţional, sunt un fel de anexă la Statutul PNL. Nu sunt deloc arbitrare, sunt situaţii foarte bine definite, în general vorbim de condamnări definitive pentru fapte cu intenţie sau pentru conflict de interese sau colaborări cu fosta Securitate. Există o singură prevedere care nu ţine de o condamnare definitivă, dar care nu înfrânge nici prezumţia de nevinovăţie, care trebuie acordartă tuturor celor care sunt într-o anumită fază de cercetare sau un proces, atunci când exită o trimitere în judecată pentru fapte de corupţie. Chiar dacă e foarte posibil ca în anumite cazuri colegii noştri să îşi dovedească nevinovăţia sau să nu se întâmple vreo condamnare, ţinând cont că totuşi suntem într-un moment foarte sensibil şi românii vor ca în acest moment să existe o despărţire definitivă de anumite practici care s-au întrâmplat în trecutul recent al României, s-a luat această decizie ca persoanele care sunt acuzate, chiar dacă nu s-a terminat procesul, să nu aibă susţinerea PNL pentru ocuparea unor poziţii pe liste sau alte poziţii care necesită o susţinere politică. Şi atunci şi în cazul domnului Blaga şi în cazul preşedintelui de la Vaslui, lucrurile erau de această manieră, doar că nu a fost nevoie de o decizie a partidului, ci a fost o intenţie clară a celor doi şi e un lucru care ar trebui să fie apreciat. De noi este clar apreciat, sper să fie apreciat şi de opinia publică.


Întrebare: La ce scor vă aşteptaţi la aceste alegeri?
C. Buşoi:
Cred că avem şanse mari să luptăm de la egal la egal cu PSD, chiar dacă la alegerile locale scorul a fost 37% - 32%. Alegerile parlamentare au avut întotdeauna un caracter politic mai pronunţat. Credem că oferta de guvernare şi de program a PNL poate fi mult mai credibilă şi mai benefică pentru România decât ceea ce poate oferi PSD, mai ales că o bună parte din practicile PSD au fost respinse de români în nenumărate rânduri şi mai ales la alegerile prezidenţiale. Dacă vom reuşi să ne deschidem către societatea civilă, dacă vom reuşi să facem un proiect şi cu actualul premier, chiar dacă nu se va înscrie în PNL, e foarte posibil ca pe lângă scorul de la locale, care creditează PNL, să mai adăugăm câteva procente.


Întrebare: Sondajele arată că PNL este în acest moment la 30% ca intenţie de vot. Având în vedere că Vasile Blaga are probleme cu Justiţia, iar sondajul a fost făcut înainte ca Vasile Blaga să se retragă din cursa electorală şi din fruntea PNL, credeţi că a scăzut intenţia de vot după?
C. Buşoi:
Nu, nu cred! Până la urmă, unu, împotriva domnului Blaga s-au formulat nişte acuzaţii, dar a spus foarte clar că nu sunt adevărate şi că va aduce argumente pentru acest lucru, prin urmare nu este un lucru definitiv tranşat. În al doilea rând, faptul că a făcut un pas în spate, a renunţat nu doar la funcţia de copreşedinte ci şi la eventuală candidatură la aceste alegeri e un motiv bun de a căpăta susţinerea şi a altor oameni care încă sunt reticenţi faţă de clasa politică. S-a văzut că în PNL lucrurile sunt diferite faţă de alte partide. Vă amintesc că lideri ai altor partide, mă refer la domnul Dragnea, dar nu doar la dumnealui, care în situaţii de decizii definitive nu au făcut un gest asemănător, cred că nu impactează cu nimic negativ asupra unui scor electoral chiar dacă evident colegul nostru se află într-o situaţie neplăcută şi suntem într-un fel solidari, ne dorim ca problemele să i se revolze şi să se revolve situaţia.


Întrebare: În aceleaşi sondaje, PSD este la 38% intenţie de vot. De ce a scăzut PNL în sondaje şi ce strategie poate adopta Partidul Naţional Liberal pentru a creşte în sondaje?
C. Buşoi:
În mod clar faptul că se descoperă anumite lucruri din viaţa partidelor impactează asupra electoratului critic cu foarte multe aşteptări şi care e mai informat şi mai bine instruit, aici vorbim de oamenii care susţin partidele de dreapta şi mai ales PNL. E foarte posibil ca lucrurile acestea să-i fi determinat să fie mai rezervaţi faţă de politică în general şi poate chiar faţă de PNL. Pe partea dreaptă există foarte multă competiţie, pentru că şi ALDE, şi PMP, şi USR se hrănesc din acelaşi bazin electoral. În condiţiile în care PSD defilează fără competiţie, hai să spunem că noua competiţie naţionalistă ar fi în aceeaşi zonă electorală. În acest context PNL trebuie să vină cu o persoană foarte credibilă pentru funcţia de premier, cu un program foarte credibil şi cu candidaţi foarte potriviţi pentru listele parlamentare şi care să răspundă exigenţelor cetăţenilor. Sunt esenţiale criteriile de integritate, în mod clar trebuie să existe şi o anumită experienţă profesională şi o anumită dedicare pe care electoratul să o simtă de la viitorii parlamentari. Cel puţin, aşa cum se aşază lucrurile în acest moment, cred că avem toate ingredientele să venim cu nişte formule de candidatură foarte bune.


Întrebare: Vă este teamă că USR mânăncă din electoratul PNL? Şi aveţi un plan B, înainte de alegeri, ca să recâştigaţi electoratul?
C. Buşoi:
Există oameni care sunt nemulţumiţi de viaţa politică în general şi de partide şi politicieni şi care se orientează către partide noi, iar dacă nu le găsesc se decid să rămână acasă. Sunt şi oameni care au votat în mod clasic partide de dreapta, fostul PNL, fostul PDL, care l-au votat pe preşedintele Iohannis şi care astăzi nu sunt convinşi dacă vor să meargă alături de PNL la aceste alegeri şi se vor îndrepta către USR. Cel mai important argument va fi acela al oamenilor pe care îi propunem pe lista de Bucureşti, pentru că bazinul electoral cel mai mare este în Bucureşti şi marile oraşe, în al doilea rând cred că sunt foarte importante atitudinile noastre faţă de PSD şi acest lucru este important a fi foarte tranşant, să sancţionaăm orice fel de derapaj din administraţie, din Bucureşti, de la sectoare, orice fel de proiect care este împotriva interesului bucureştenilor.


Întrebare: V-aţi gândit că nu veţi avea majoritate în Parlament? Face PNL alianţe înainte sau după alegeri?
C. Buşoi: Înainte de alegeri este imposibil. Am spus că vom merge singuri. Săptămâna aceasta s-a încheiat depunerea semnăturilor pentru a putea avea candidaturi la aceste alegeri parlamentare. PNL le-a strâns pe partid, orice alianţă electorală este imposibilă din punct de vedere procedural. Dar după alegeri, dacă niciun partid nu va obţine majoritate absolută, jumătate plus unu din mandate, va fi nevoie de o coaliţie în Parlament. Dacă vom reuşi să facem o coaliţie majoritară în jurul PNL este un lucru bun pentru a ne atinge obiectivul acesta.


Întrebare: Dacian Cioloş spunea că nu va înfiinţa un nou partid politic şi că nu va candida la aceste alegeri, iar Klaus Iohannis dă semnale că nu îl va propune ca premier dacă nu îşi alege un partid sau nu are susţinerea unui partid. De ce a refuzat Dacian Cioloş PNL?
C. Buşoi:
Domnul Dacian Cioloş şi-a asumat la începutul mandatului de premier, atunci când a venit în fruntea unui Guvern apolitic, tehnocrat, tocmai pentru că a primit un vot larg în Parlament, şi de la PSD şi de la PNL, şi-a asumat obligaţia de a nu deveni partinic din punct de vedere al înscrierii într-o formaţiune şi de a rămâne independent până la finalul acestui mandat de prim-ministru. Cred că e foarte important pentru noi şi pentru el să îşi ţină această promisiune. Domnul Klaus Iohannis a spus un lucru foarte normal într-o democraţie, faptul că odată ce au loc nişte alegeri şi ieşim din situaţia cu caracter extraordinar care a dus la formarea actualului Guvern, protestele de stradă, tragedia din Colectiv, un viitor premier trebuie să fie parte a unui partid politic sau susţinut în mod clar de un partid politic.


"Domnul Cioloş poate rămâne independent, neînscris, fără să candideze pe listele unui partid până pe 11 decembrie, dar poate avea susţinerea unui partid după aceste alegeri. Lucrurile ţin doar de decizia domnului prim-ministru"

Întrebare: Are PNL altă opţiune de premier, dacă Dacian Cioloş refuză să fie premier din partea PNL?
C. Buşoi:
În interiorul PNL sunt oameni cu expertiză care pot aspira la funcţia de premier. Avem şi câţiva primari cu foarte multă experienţă şi foarte bine percepuţi de către români, de către electorat, avem şi lideri la nivel naţional care au mai ocupat funcţii ministeriale sau care au experienţă politică în Parlament.


Întrebare: Ar putea fi domnul Predoiu o soluţie?
C. Buşoi:
Nu aş vrea să rostesc nume acum, pentru că nu s-au discutat nume şi ar fi puţin prematur şi nestatutar. Pot fi mai mulţi colegi. Important este ca persoana care va fi susţinută să aibă capacitatea de a genera o coaliţie majoritară în Parlament. Pe lângă voturile PNL să mai poată lua şi voturile altor partide care vor intra în Parlament. Exclus PSD, în mod clar, dar UDMR, USR chiar şi alte partide pot fi parteneri de discuţii şi e necesar ca persoana care va fi propusă să aibă capacitatea de a mobiliza toate aceste susţineri.


Întrebare: Tehnocraţii sunt sau nu pe listele PNL? Am văzut că unii dintre ei se îndreaptă spre USR.
C. Buşoi:
Încă nu sunt tranşate lucrurile. Pot fi persoane din actualul Guvern care să candideze pe listele PNL. Aşa cum pot fi miniştrii care chiar dacă nu vor candida, pot să aibă susţinerea PNL pe anumite portofolii, mai ales cei care ţi-au făcut bine treaba în Guvernul Cioloş. E însă posibil ca unii, care şi-au declarat deja simpatia, să se îndrepte şi către USR. Nu e nimic greşit în asta. Aşa cum vă spuneam, ne-am dori nu doar un parteneriat după alegeri. Eu personal, ca preşedinte PNL pe Bucureşti, mi-aş dori chiar şi o bună coordonare inclusiv în Bucureşti, pentru că USR, USB - varianta pe Bucureşti, are o prezenţă semnificativă în administraţia locală şi o bună coordonare ar fi de folos.


Întrebare: Nicuşor Dan nu pare dispus să colaboreze cu partidele politice. Cum vedeţi o alianţă?
C. Buşoi:
Domnul Nicuşor Dan a spus că sunt foarte rezervaţi în a colabora cu partidele vechi. Cu toate acestea, domnul Nicuşor Dan a făcut o diferenţă faţă de PSD, aşa cum am simtit o deschidere faţă de domnul Dacian Cioloş. Cel puţin acest lucru l-am remarcat la domnul Nicuşor Dan, chiar dacă nu a fost o declaraţie de dragoste foarte explicită. Eu cred că sunt premise, odată ce au intrat în pâinea activităţii politice de zi cu zi chiar şi în Consiliul General şi în Consiliile locale, odată ce îşi pregătesc alegerile parlamentare şi listele, îşi dau seama că politica înseamnă în primul rând necesitatea de a rezolva problemele oamenilor, de a avea soluţii pentru lucrurile care trebuie schimbate. Şi dacă nu ai majoritate absolută, ai nevoie de aliaţi şi ai nevoie de a intra în procedurile democratice, majorităţi, voturi, minorităţi care se supun majorităţii, reguli şi nu pot să rămână izolaţi la nesfârşit.

"Eu sunt foarte optimist ca am putea construi o coaliţie în Parlament, cu condiţia să intre în Parlament USR, să candideze şi să strângă semnăturile necesare. Noi ne-am dori să strângă semnăturile, să candideze şi să intre în Parlament pentru a avea un partener de discuţie"


Întrebare: Revenind la actuala conducere a PNL. Aripa care provine din fostul PDL este mulţumită de actuala conducere?
C. Buşoi:
A existat o discuţie foarte matură şi înţeleaptă în fostul PDL. Cel mai bine pentru noul PNL este să dăm un semnal de unitate. Chestiunile statutare şi chiar de sensibilităţi s-au rezolvat într-un fel prin faptul că listele vor fi cosemnate de doamna Gorghiu şi de domnul Buda, ca şi împuternicit al domnului Vasile Blaga. Domnul Falcă este şeful de campanie şi are o responsabilitate foarte mare şi sunt convins că se va achita foarte bine de această responsabilitate, pentru că este un om foarte bun în campaniile electorale, iar colegii din PDL sunt nu numai o parte dintre ei aleşi locali, validaţi de electorat ca primari, preşedinţi de CJ, vor fi pe listele parlamentare. Prin urmare toată lumea e mobilizată ca noul PNL să obţină un scor cât mai mare la alegerile parlamentare şi să reuşim împreună să facem un proiect pentru România alături de Klaus Iohannis şi de numele de premier pe care îl vom decide.


Întrebare: Când va fi Congresul PNL?
C. Buşoi:
Congresul PNL va fi în primăvara anului viitor, februarie poate fi un termen foarte bun, dar rămâne de văzut cum se aşază şi lucrurile după alegeri. Pentru că prioritar va fi, în cazul în care câştigăm alegerile sau facem o coaliţie, formarea Guvernului, trecerea bugetului, implementarea măsurilor urgente din programul de guvernare şi în paralel demararea procedurii pentru Congresul partidului, care va consfinţi şi unificarea deplină.

 

Subiecte în articol: cristian busoi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri