„Au trecut deja două săptămîni de la investirea Guvernului Nicolae Ciucă, văzut ca unul dintre cele mai tari guverne postdecembriste. O coaliţie alcătuită din PNL, PSD, UDMR, Minorităţi, asigură Guvernului o majoritate zdrobitoare în Parlament. Tăria parlamentară a Guvernului e sporită şi de caracterul pricăjit al Opoziţiei. Au rămas în Opoziţie două partiduleţe: USR şi AUR. Despărţite urieşeşte din toate punctele de vedere, cele două formaţiuni n-au cum se uni în Parlament într-o iniţiativă sau la un vot împotriva Guvernului.
Realitatea asta – a unui Guvern tare – e însă doar pe hîrtie. În realitate, Guvernul Nicolae Ciucă e unul dintre cele mai slabe Guverne postdecembriste.
Mult mai slab decît unele Guverne minoritare.
Pentru că nu e un Guvern alcătuit pentru administrarea ţării, pentru adoptarea reformelor însemnate de care duce lipsă România, ci un Guvern pentru a pregăti pe şest anticipatele.
Slăbiciunea Guvernului Nicolae Ciucă nu-şi are cauza în neînţelegerile punctuale ivite la formarea Bugetului pe 2022, la împărţirea funcţiilor de prefect şi la chestiunea restricţiilor. Astfel de neînţelegeri, semnalate de discuţii publice contradictorii şi de amînare de decizii, sînt fireşti în democraţie. Ba chiar am putea spune c-ar fi un semn îngrijorător dacă ele ar lipsi. Unitatea de faţadă e mai primejdioasă decît ciondăneală reală. Slăbiciunea Guvernului Nicolae Ciucă e una de esenţă şi, prin acesta, e slăbiciunea care va duce la destrămarea Coaliţiei şi lansarea anticipatelor la un pocnet din deşte al lui Klaus Iohannis. Iar acest pocnet din deşte în urma căruia Nicolae Ciucă va demisiona fără să crîcnească bătînd din călcîie se va petrece în clipa în care strategia secretă a lui Klaus Iohannis va da roade.
În ce constă această strategie?
În prăbuşirea PSD în sondaje şi concomitent, în creşterea PNL în sondaje.
Nu-ţi trebuie prea mare pătrundere analitică pentru a sesiza că Klaus Iohannis n-a dat înapoi în spaţiul public nici măcar cu un milimetru de la concretizarea Programului său de viaţă şi activitate, lansat chiar în 2014, de a trimite PSD în Opoziţie pentru decenii şi, mai ales, pentru a reduce PSD pînă la nivelul unei formaţiuni cu emoţii că nu va intra în Parlament.
Talibanii anti-PSD din politică şi din presă l-au acuzat pe Klaus Iohannis de trădare pentru c-ar fi adus PSD la Victoria.
Klaus Iohannis îşi va spune în barbă:
O să vă pară rău de vorbele rele zise despre mine cînd veţi vedea de ce i-am invitat pe PSD-ei la Guvernare.
Ca să-i dezumflu în sondaje.
Una din armele folosite de talibani în lupta împotriva lui Klaus Iohannis a fost invocarea lungului şir de poziţii publice ale lui Klaus Iohannis împotriva PSD. Poziţii neconstituţionale, dezvăluind un preşedinte chibiţ de galerie, dar mai ales poziţii antidemocratice prin incitarea la ură faţă de un partid politi, prin asmuţirea electoratului de Dreapta la manifestaţii violente de stradă, la hărţuirea liderilor PSD, ba chiar prin coborîrea sa în stradă, ca simplu purtător de gălăgie.
Cum de s-a schimbat Klaus Iohannis faţă de PSD? s-au indignat talibanii de dreapta.
S-a schimbat însă Klaus Iohannis faţă de PSD?
A zis el public vreun cuvînt bun despre PSD? A declarat el undeva că vede un fapt benefic în prezenţa PSD la Guvernare? Şi-a cerut scuze undeva şi cîndva Klaus Iohannis pentru toate scrîşnetele sale isterice anti-PSD?
Fireşte că nu.
E drept, de la debutul Crizei din fosta Coaliţie de Guvernare, Klaus Iohannis n-a mai criticat PSD.
Da, dar nici n-a apreciat PSD.
A tăcut pur şi simplu.
Dacă la un moment dat, cînd strategia îi va reuşi, Klaus Iohannis va reîncepe atacurile violente la adresa PSD, găseşte cineva vreo declaraţie publică, vreo însemnare pe facebook a lui Klaus Iohannis care să contrazică atacurile la adresa PSD?
Nu va găsi.
De la începutul lui septembrie 2021, Klaus Iohannis tace în privinţa PSD, în privinţa Coaliţiei PNL-PSD. E drept, presa e plină de informaţii pe surse, care n-au altă valoare decît cea a zvonurilor, despre implicarea lui Klaus Iohannis în formarea coaliţiei PNL-PSD şi, prin asta, în aducerea PSD la Guvernare. Există însă vreo dovadă publică în stare să confirme aceste informaţii? Nu există. Din punct de vedere oficial, lui Klaus Iohannis nu-i poate fi reproşată aducerea PSD la Guvernare. Din punct de vedere oficial PNL şi PSD au iniţiat negocieri, au ajuns la o înţelegere şi au mers cu ea la Cotroceni. E vreo dovadă că preşedintele a avut vreo implicare în această negustorie? Cu prilejul depunerii Jurămîntului de investire a zis ceva Klaus Iohannis despre bărbăţia PSD de a intra la Guvernare în astfel de vremuri sau despre maturitatea PNL de a accepta asta?
Mi se va spune că Klaus Iohannis nu s-a pronunţat despre Coaliţie, despre PSD, deoarece în ultima vreme tace.
Păi de aia tace.
Pentru a nu fi obligat să se pronunţe despre PSD.
În orice moment, Klaus Iohannis îşi poate relua atacurile împotriva PSD fără a putea fi acuzat că şi-a schimbat poziţia faţă de PSD. Pentru că, din toate punctele de vedere, Klaus Iohannis nu s-a schimbat faţă de PSD. Poziţiile sale anti-PSD n-au fost contrazise de el public pînă acum. Dacă va declanşa alegerile anticipante cerîndu-i lui Nicolae Ciucă să demisioneze, Klaus Iohannis va putea răspunde posibilelor acuzaţii că s-a schimbat faţă de PSD:
Cînd m-am schimbat?
Există vreo declaraţie publică de a mea care nu să contrazică, dar măcar să nuanţeze poziţia mea anti-PSD din 2014 pînă în 2021?
Nu i se poate reproşa lui Klaus Iohannis de către talibani nici măcar o apropiere implicită de poziţiile PSD. La şedinţa CSM a reluat atacurile la adresa SIIJ. Nici un cuvînt despre abuzurile procurorilor, una dintre temele de campanie ale PSD. În perioada negocierilor şi după formarea Guvernului Nicolae Ciucă Klaus Iohannis n-a dat nici un semn că s-ar fi apropiat de poziţiile programatice ale PSD. A rămas aceeaşi slugă a Bruxellesului.
A impus Coaliţiei curmarea oricărei discuţii despre taxa de solidaritate.
De ce a acceptat, ba chiar în culise, s-a luptat pentru aducerea PSD la Guvernare?
Răspuns categoric:
Pentru a salva PNL de la prăbuşire şi, mai ales, a coborî PSD în sondaje pînă la punctul în care alegerile anticipate să fie cîştigate de PNL.
Să reamintim că pentru Klaus Iohannis e foarte simplu să declanşeze alegeri anticipate.
Îi cere lui Nicolae Ciucă să demisioneze.
Destrămarea Coaliţiei de Guvernare duce automat la alegeri anticipate.
Chiar dacă ar vrea, partidele parlamentare n-ar putea evita anticipatele prin formarea unei noi Coaliţii.
Cînd va declanşa Klaus Iohannis anticipate?
Cînd strategia sa de dezumflare a PSD va da roade.
Această strategie se vede nu numai în păstrarea lui Klaus Iohannis pe poziţiile sale tradiţionale anti-PSD, dar şi în impunerea PNL a unei poziţii aparte faţă de Coaliţia de Guvernare.
După două săptămîni de funcţionare a Guvernului se dezvăluie strategia impusă PNL de Klaus Iohannis:
1) PNL a trecut voit în plan secund. Şi prin predispoziţia miniştrilor PSD de a se umfla în pene, imaginea publică e cea de Guvern PSD.
Prin urmare, erodarea din cauza Guvernării loveşte doar în PSD.
2) Prin Florin Cîţu, unealta mai departe a lui Klaus Iohannis, PNL respinge public, cu larmă publicitară, orice iniţiativă de Stînga a PSD.
Schema e deja ştiută:
Liderii PSD fac mare caz de impunerea în Programul Guvernului a unei măsuri de Stînga. În chip automat PNL, prin Florin Cîţu (atenţie la şmecherie, nu prin Nicolae Ciucă!) se opune în numele programului de Dreapta. Drogaţi de mirosul fripturii, liderii PSD renunţă. Dacă ar pune piciorul în prag ar însemna destrămarea Coaliţiei şi prin asta pierderea fripturii.
3) Liderii PNL continuă să susţină public faptul că ei nu cred în Coaliţia asta, c-au acceptat alierea cu PSD ţinîndu-se cu mîna de nas. Într-o Coaliţie veritabilă, bazată pe încredere reciprocă, partenerii caută să arate în public punctele care-i unesc.
Nici un lider PNL de pînă acum n-a vorbit în public de punctele comune cu PSD. Toţi s-au străduit să arate electoratului de Dreapta că n-au avut încotro, dar că la primul prilej vor divorţa.
Slăbiciunea Guvernului Nicolae Ciucă, slăbiciunea de esenţă, constă în falsitate alianţei dintre PNL şi PSD. Ca şi Klaus Iohannis, PNL a acceptat Coaliţia cu PSD potrivit principiului:
Fă-te frate cu dracu pînă treci puntea!
Şi după ce treci puntea, dă-i una în cap dracului cu ghioaga!”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.
(sursa: Mediafax)