Jurnalul.ro Cultură Film Criză fără precedent la Hollywood. Actorii se pregătesc de grevă, după ce scenariștii au întrerupt munca de două luni

Criză fără precedent la Hollywood. Actorii se pregătesc de grevă, după ce scenariștii au întrerupt munca de două luni

de Redacția Jurnalul    |   

Actorii de la Hollywood se pregătesc de grevă după ce negocierile dintre sindicat și studiourile de film au eșuat, scrie AFP.

Discuțiile au avut loc timp de patru săptămâni fără a se ajunge la un rezultat iar acordul precedent a expirat noaptea trecută. Negocierile s-au purtat între sindicatul SAG-AFTRA și Alianța Producătorilor de Film şi Televiziune (AMPTP), din care fac parte nume grele precum Sony, Paramount, Warner Bros, Discovery, Disney, NBC Universal, Netflix, Amazon, Apple.

"Răspunsurile AMPTP la cele mai importante propuneri ale sindicatului au fost insultătoare şi lipsite de respect faţă de contribuţia noastră capitală la această industrie. Angajatorii au refuzat să se implice într-un mod semnificativ în cazul unora dintre subiecte, iar în privinţa altora ne-au ignorat complet", a transmis  SAG-AFTRA, din care fac parte circa 160.000 de actori. 

Totodată, scenariștii se află în grevă din luna mai. Multe filmări au fost suspendate în ultimele două luni. 

Actorii și scenariștii vor creșterea salariilor, implicarea limitată a inteligenței artificiale în producția de film, astfel încât să nu poată fi folosită pentru scrierea de scenarii ori clonarea actorilor. Și platformele de straming au afectat puternic veniturile actorilor care nu sunt vedete. 

Este prima grevă a actorilor de la Hollywood din ultimii 43 de ani. De asemenea, ultima grevă a scenariștilor a fost în 2007 și a durat peste 3 luni iar costurile au ajuns la 2 miliarde de dolari. 

Însă lucrurile sunt și mai complicate. Se pare că Hollywood-ul trece printr- criză existențială. Actori cunoscuți au semnat o scrisoare, luna trecută, în care semnalează că industria de film se află într-un "punct de inflexiune fără precedent".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

Subiecte în articol: Hollywood greva actori scenaristi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri