Un procuror italian susţine că deţine "dovezi" că nave umanitare ce salvează migranţi de pe Marea Mediterană sunt în contact direct cu traficanţii de fiinţe umane din Libia, informează duminică AFP.
"Avem dovezi că există contacte directe între unele ONG-uri şi traficanţii de fiinţe umane din Libia", a declarat procurorul din Catania (Sicilia) Carmelo Zuccaro, pentru cotidianul italian La Stampa.
"Nu ştim încă dacă şi cum am putea folosi aceste dovezi în faţa tribunalului, dar suntem siguri de ceea ce avansăm; apeluri telefonice din Libia către anumite ONG-uri, lămpi care luminează ruta unor nave ale acestor organizaţii, nave care-şi întrerup brusc aparatele ce permit localizarea sunt fapte dovedite", a adăugat el.
Procurorul Carmelo Zuccaro conduce o echipă ce anchetează pe marginea tuturor aspectelor legale ale crizei migraţiei, în special asupra activităţii unor ONG-uri. Parchetul din Catania a declanşat o anchetă pentru a afla cine le finanţează şi în ce scop.
Un raport al Agenţiei Europene pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (Frontex) a evocat în decembrie o posibilă legătură între reţelele de traficanţi de migranţi şi nave private ce recuperează de pe mare, "ca nişte taxiuri".
Directorul Frontex, Fabrice Leggeri, a criticat în februarie organizaţiile non-guvernamentale, amintind că 40% dintre operaţiunile de salvare sunt efectuate de nave private şi nu de misiuni internaţionale.
Organizaţiile non-guvernamentale ce ajută migranţii recuperaţi de pe Marea Mediterană dezmint orice legătură cu traficanţii şi denunţă o campanie de discreditare a acţiunii lor.
De la începutul lui ianuarie, 1.073 de migranţi au murit sau au fost daţi dispăruţi în zona centrală a Mării Mediterane, încercând să traverseze spre Italia, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). De asemenea, circa 36.700 de persoane au debarcat pe coastele italiene, după ce au fost salvate din mare, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), o creştere cu aproape 45% pe an.AGERPRES