Minatul, sau extracția de criptovalute, este un proces, îndelungat, destul de anevoios și numai sporadic se și câștigă cu adevărat. Cu toate astea, extracția atrage ca un magnet pe mulți care sunt intreresați de monezile virtuale. Acest lucru s-ar datora faptului că pentru cei cu spirit antreprenorial minatul pare a aduce bani din nimic iar pe de altă parte acest lucru este și mai atractiv pentru cei care au înclinații tehnice.
În ciuda căderii recente a pieței de criptomonede, activitatea este una febrilă și profitabilă. În anul 2017 această piață a avut o creștere excepțională ceea ce a dus la dezvoltarea industriei de extracție de criptovalute. Deocamdată, recuperarea investiției în acest tip de afacere este rapidă.
Pentru o asemenea afacere cei interesați au nevoie, printre altele, și de plăci video performante care să asigure puterea de calcul în mod eficient.
În China, de pildă, deja există așa zisele ferme de criptomonezi, unde hale întregi de servere nu fac nimic altceva decât să extragă acest tip de valută.
Isteria a ajus și în România unde piața începe să se confrunte cu lipsa de plăci video care sunt atât de necesare atât gamerilor cât și celor care sunt interesați de acest nou tip de afacere. De pe site-urile retailerilor autohtoni plăcile video dispar vertiginos, la ora actuală nemaigăsindu-se decât cele care sunt foarte scumpe.
Plăcile video cele mai căutate de la nVIDIA sunt GTX 1070, GTX 1070 Ti, GTX 1080, GTX 1080 Ti iar de la AMD: RX 560, RX 570, RX 580, RX 460, RX 470, RX 480, motiv pentru care pe stocurile retailerilor nu mai există sau mai există doar câteva exemplare.
De pildă placa video GeForce GTX 1080 nVIDIA care se vindea cu 499 $ a ajunge în SUA și la 1250 $. Scumpirea plăcilor video cât și epuizarea lor de pe piață a dus la furia gamerilor care cer nVIDIA și AMD să găsescă o soluție pentru această problemă.
Publicație HotHardWare scrie că deja nVIDIA a cerut marilor retaileri să prioritizeze vânzările acestui fel deplăci, astfel ca gamerii să aibă întâietate în vânzări. Amazon deja a impus restricții vânzând câte o singură placă per cumpărător. Cu toate acestea experții cred că retailerii nu vor ține seama de aceste cereri și vor vinde în continuare oricui, indiferent de scopul pentru care placa video este cumpărată.