Jurnalul.ro Special Anchete Cu o avere de un milion de euro, ambasadorul Maior este dator vândut la neamurile din Germania

Cu o avere de un milion de euro, ambasadorul Maior este dator vândut la neamurile din Germania

de Ion Alexandru    |   

Fostul director al SRI, care a patronat sistemul protocoalelor secrete încheiate cu instituțiile din justiție și care, în prezent, ocupă funcția de ambasador al României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior deține, conform ultimei declarații de avere depusă în calitatea de diplomat, bunuri și bani de peste un milion de euro. Cu toate acestea, Maior este dator vândut cumnaților săi care locuiesc în Germania, de la care s-a împrumutat, anul trecut, cu suma de 125.000 de euro. Asta, cu toate că aceleași rude i-au împrumutat fostului director al SRI, în anul 2017, alți 50.000 de euro, banii urmând a fi restituiți în cursul anilor 2023, respectiv 2024. Soția lui Maior, Anamaria, a vândut, tot anul trecut, o parte dintr-un apartament dobândit în urma moștenirii după tatăl său, regretatul Augustin Buzura, însă suma obținută în urma tranzacției nu se regăsește în conturile bancare ale familiei. În timp ce se împrumută de sume colosale de la rude, ambasadorul României în SUA achiziționează ceasuri de câteva mii de euro.

 

George Cristian Maior menționează, în cuprinsul declarației de avere întocmită și depusă la data de 12 iunie 2010, la Serviciul de Resurse Umane al Ministerului Afacerilor Externe, că are de restituit suma de 175.000 de euro către soții Alina Nadia Rotta și Bogdan Rotta, cumnații fostului director al Serviciului Român de Informații. 125.000 de euro din această sumă contractată cu titlu de împrumut a fost primită de George Maior în cursul anului 2018, acesta din urmă luându-și, conform documentului citat, angajamentul să o restituie în cursul anului 2024. Interesant este că aceiași soți Rotta l-au mai împrumutat pe ambasadorul României la Washington, cu doar un an înainte, cu alți 50.000 de euro, sumă pe care Maior trebuie să o înapoieze până cel târziu în cursul anului 2023.

Aflăm că aceste împrmuturi au fost acordate de rudele în cauză în condițiile în care, oficial, George Cristian Maior este singurul care aduce, conform declarației de avere oficială bani în casă, iar veniturile pe ultimul an fiscal sunt de aproximativ 80.000 de euro pe an. Ceea ce înseamnă că suma împrumutată este mai mare decât veniturile pe care George Cristian Maior le încasează, în total, în cursul a doi ani.

Astfel, Anamaria Maior, soția ambasadorului, nu figurează cu niciun fel de venituri încasate în ultimul an fiscal, anterior depunerii declarației de avere. În schimb, în calitatea sa de ambasador, George Maior declară că a realizat venituri anuale de la Ministerul Afacerilor Externe în cuantum de 11.860 de lei și 59.122 de dolari. La acestea, se mai adaugă renta viageră pe care fostul director al SRI o încasează ca membru titular al Academiei de Științe ale Securității Naționale, în cuantum de 32.604 de lei pe an, precum și remunerația ca profesor doctor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrație, în sumă anuală de 96.242 de lei. Cu totul, venitul anual în perioada iunie 2018 – iunie 2019 realizat de George Cristian Maior se ridică la 140.707 lei și 59.122 de dolari SUA (aproximativ 80.000 de euro), ceea ce înseamnă că, lunar, ambasadorul Maior a realizat venituri de 11.725,58 lei și 4.926,83 de dolari.

Afacerile creditorilor

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), rudele care i-au împrumutat fostului director al Serviciului Român de Informații averea despre care aminteam mai sus sunt români care s-au stabilit în Germania. Soții Rotta au derulat și încă mai derulează, se pare, activități economice și pe teritoriul României. Spre exemplu, în cursul lunii iulie a anului 2005, Bogdan Rotta a înființat, împreună cu alte patru persoane fizice, o companie care se ocupă cu comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice. Este vorba despre SC PM International Direct Sales Center SRL, din acționariatul căreia au mai făcut parte Sergiu Desagă, Jager Helmut, Radu Horia Bisorca și Christian Eftene. Societatea a avut deschis, la un moment dat, un punct de lucru la o adresă din aleea Alexandru, la numărul 11, în imediata apropiere a sediului fostului PDL, actual PNL, și la o aruncătură de băț de Palatul Victoria.

Soții Bogdan și Alina Diana Rotta mai dețin și o altă companie, pe nume SC Rotta & Rotta SRL, care, potrivit obiectului de activitate declarat, în cursul anului 2006, la Oficiul Național al Registrului Comerțului, se ocupă cu activități de spectacole, bâlciuri și parcuri de distracție.

De asemenea, creditorii lui George Cristian Maior mai figurează sau au figurat ca asociați, în România, în cadrul unor alte companii. Este vorba de SC Nolte Kuechen Design SRL, unde, în martie 2008, Alina Nadia Rotta a decis să cedeze acțiunile deținute în favoarea unui anume Adrian Daniel Urzică. Două luni mai târziu, Urzică părăsește acționariatul companiei, cedându-i acțiunile lu Bogdan Rotta. Mai departe, vorbim despre SC Deluxetour SRL, unde, la data de 12 noiembrie 2014, când George Maior se afla încă la conducerea SRI, asociați erau Iulian Ghicu, Mark Niklaus Doloc și Bogdan Rotta. În 2015, societatea se redenumește SC DLT Business & Travel SRL, cu același acționariat, dar din care, la un moment dat, Iulian Ghicu decide să se retragă, cesionându-i părțile sociale asociatului Nark Nicolaus Dolok. Societatea a funcționat până în data de 19 martie 2019, când cei doi acționari rămași au luat o decizie în AGA de dizolvare și lichidare voluntară a companiei.

 

Și-a cumpărat ceasuri de 4.000 de euro

Din această scurtă radiografie a afacerilor derulate, în ultimii ani, în România, de creditorii lui George Cristian Maior, nu există indicii foarte lămuritoare de unde au avut soții Rotta bani să-i împrumute ambasadorului României în SUA această avere de 175.000 de euro, în cursul anilor 2017 și 2018. Cert este că, oficial, acești bani au ajuns, din această sursă, la Maior.

La fel de neclar este și de ce a simțit nevoia George Cristian Maior să se împrumute de această sumă imensă de bani, având în vedere că, din cuprinsul aceleiași declarații de avere depusă nu rezultă că ambasadorul ar avea datorii la bănci sau că ar fi făcut vreo achiziție costisitoare. Sigura achiziție, din cursul anului 2018, care se regăsește în aceste documente este o colecție de ceasuri. Pe care Maior o estimează ca valorând 4.000 de euro. Nu se menționează dacă este vorba despre un ceas, două sau mai multe.

 

Averea lui Maior, pe numele soției

Declarația de avere depusă, la începutul acestei veri, de ambasadorul României în SUA demonstrează că George Cristian Maior nu este deloc un om sărac, ba dimpotrivă. Familia Maior deține, începând cu anul 2017, un teren intravilan, în suprafață de 1.685 de metri pătrați, în satul Ostratu, comuna Corbeanca, din județul Ilfov. Valoarea de tranzacționare a unui metru pătrat de teren intravilan în această zonă este de 80 de euro, ceea ce înseamnă că proprietatea respectivă valorează, la zi, suma de 134.800 de euro. Terenul în cauză este moștenit de Anamaria Maior. Aceeași care mai deține, în proprietate, o casă de locuit, tot la Corbeanca, în suprafață de 170 de metri părați, moștenită, de asemenea, în cursul anului 2017. Valoarea de piață a unui astfel de imobil este de aproximativ 300.000 de euro. Mai mult, Anamaria Maior a mai moștenit, tot în 2017, un apartament în București, în suprafață de 147 de metri pătrați, estimat și el la 200.000 de euro. Care se adaugă unui alt apartament, cumpărat de Anamaria Maior în cursul anului 2015, tot în București, proprietatea având o suprafață de 78 de metri pătrați, a cărui valoare de piață poate ajunge la 100.000 – 120.000 de euro.

George Maior declară că anul trecut a achiziționat, de nou, un autoturism marca Ford, iar ca obiecte de artă, ambasadorul României în SUA declară că deține o colecție de tablouri, în posesia căreia a intrat în perioada 2005 – 2007, pe care o evaluează la suma de 24.000 de lei, la care se adaugă o altă colecție de tablouri, moștenită de Anamaria Maior în 2017, estimată la 12.169 de euro, precum și bijuterii, în valoare de 7.000 de euro, și ceasurile despre care am făcut vorbire mai sus, în valoare de 4.000 de euro.

Din documentul citat, ai reiese că, în anul 2018, familia lui Maior a vândut un apartament în București, dobândit prin moștenire, din care Anamariei i-a revenit trei optimi Cumpărătorul, pe nume Alexandru Dincă, a plătit pentru acest imobil suma de 74.000 de euro, din care, efectiv, la Anamaria Maior revenind suma de 27.750 de euro. Sumă care nu se regăsește, însă, în conturile sau în depozitele bancare ale familiei. Aflăm că George Maior are deschise patru conturi curente, un depozit și două carduri de credite. Soția are, de asemenea, deschise pe numele ei trei conturi curente, un card de credit și un fond de economii. Valoarea totală a sumelor economisite în aceste instrumente bancare se ridică la 60.011,56 lei, 80.000,83 euro și 18.554 de dolari SUA, din care, în anul 2018, au fost plasați doar 254 de dolari. La aceaste sume se mai adaugă certificate de trezorerie în cuantum de 436.539 de lei, deținute de ambii soți Maior. Trăgând linie, George Maior și Anamaria Maior dețin, conform acestui document, oficial, bunuro mobile și imobile, plasamente, investiții și economii în valoare totaă de 520.550,56 lei, 915.719,83 euro și 18.554 de dolari SUA.

Redeschiderea dosarului “Mită în curtea SRI”, decisă peste câteva zile

La sfârșitul acestei săptămâni, mai exact vineri, pe data de 27 septembrie, magstrații de la Secția Penală a Tribunalului Bucureși urmează să se pronunțe cu privire la cererea formulată de DNA de redeschidere a urmăririi penale într-un dosar care vizează o mită de o jumătate de milion de euro, denunțată de controversatul om de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Acesta, denunșător de serviciu la DNA în mai multe dosare cu importanță politică deosebită, în ultimii ani, a “turnat”, în 2015, în fața fostei procuroare DNA Claudia Roșu – soția celebrului procuror Doru Țuluș - faptul că, în cursul anului 2014, la cererea expresă a lui George Cristian Maior, director în funcție al SRI la acea dată, i-ar fi dat lui Gabriel Oprea suma de 500.000 de euro. Banii ar fi fost înmânați chiar în curtea Serviciului Român de Informații din Băneasa, iar plata ar fi avut loc în prezența lui Maior, dar și a afaceristului Nicolae Dumitru, zis “Niro”. Suma în cauză ar fi reprezetat o “sponsorizare” pe care Urdăreanu a făcut-o, la cerere, pentru partidul condus de Gabriel Oprea, Uniunea Națională pentru Progresul României, iar beneficiarul avea, la acel moment, calitatea de ministru de Interne.

Interesant este că, după primirea denunțului, procuroarea Claudia Roșu nu l-a folosit pentru a începe urmărirea penală, ci s-a sesizat din oficiu, deschizând o lucrare penală in rem doar în ceea ce îi privește pe Urdăreanu, în calitate de plătitor, pe Gabriel Oprea, în calitate de beneficiar al sumei, și pe Nicolae Dumitru zis “Niro”, ca și martor ocular, “sărindu-l” complet din schemă și pe George Maior. Iar, în privința denunțului scris de Urdăreanu, DNA a decis să-l plaseze la Oficiul Național pentru Protecția Martorilor. Ulterior, partea din dosar rămasă la DNA a fost clasată de către procurorul de caz, existând informații, pe surse, conform cărora ordonanța de clasare ar fi fost confirmată chiar de către Laura Kovesi.

Anul acesta, mai exact pe data de 22 mai, procurorii au solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție redeschiderea urmăririi penale în acest dosar dar doar în ceea ce-i privește pe Urdăreanu, Oprea și “Niro”. ÎCCJ a decis, însă, la 31 mai, să-și decline competența în favoarea Secției Penale de la Tribunalul București. Instanță care a luat dosarul în discușie pe fata de 25 iulie, când judecătorii au amânat cauza, pentru 13 septembrie, în vederea obținerii unor relații solicitate. La 13 septembrie, instanța a precizat că a rămas în pronunțare, soluția urmând a fi emisă pe data de 27 septembrie. Decizia, oricare ar fi ea, va fi una definitivă. Și, chiar dacă nu apare ca parte în acest proces penal, numele lui George Maior nu poate fi extras din această afacere, atât timp cât Tiberiu Urdăreanu își va menține depoziția inițială, conform căreia plata s-a făcut la cererea și în prezența acestuia.

Conform celei mai recente declarații de avere depuse. George Maior și Anamaria Maior dețin, oficial, bunuri mobile și imobile, plasamente, investiții și economii în valoare totaă de 520.550,56 lei, 915.719,83 euro și 18.554 de dolari SUA.

În aceste condiții, fostul șef al SRI a împrumutat, în 2017 și în 2018, de la soții Alina Nadia și Bogdan Rotta, suma totală de 175.000 de euro. Banii trebuie restituiți până în anul 2024, respectiv până în  2024

Subiecte în articol: George Maior
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri