Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Cel mai plăcut ordin de la UEFA: „Intrați pe stadioane!”

Cel mai plăcut ordin de la UEFA: „Intrați pe stadioane!”

de Adi Munteanu    |   

Ca și în sezonul trecut, titlul de campioană se va decide în ultima etapă, în meci direct, pe 26 mai 2021. Dacă nu se vor petrece accidente majore, echipele care vor juca pentru titlu vor fi anul acesta CFR și FCSB, primele două clasate la finalul sezonului regulat. În cărți ar putea intra și Universitatea Craiova, însă oltenii pornesc cu a treia șansă.

 

Țintarul play-off-ului a decis ca meciul pentru cucerirea titlului de campioană să se desfășoare la Cluj-Napoca. Dincolo de miza unui titlu și a banilor pe care-i vor primi de la Liga Profesionistă și de la Federație mai există și posibilitatea de a juca 1-2 tururi preliminare în Champions League și, eventual, accederea în grupele Europa League, în cazul unui culoar favorabil pe „drumul rezervat campioanelor”. Asta va aduce mulți bani. Grupele Champions League sunt imposibil de atins, în condițiile în care 41 de campioane din Europa se luptă pentru 4 locuri „la masa bogaților”.

Lupta pentru campionat va fi, ca și anul trecut, tot între cele trei echipe: FCSB, Universitatea Craiova și CFR Cluj. Celelalte trei competitoare vor fi doar „arbitri” care vor încerca cel mult să le încurce pe cele de pe podium, pentru că este greu de crezut ca Botoșani, Clinceni sau Sepsi să tragă cu șanse reale la locurile 1-3.

 

Miza Cupei României

Șefii fotbalului au doar un sistem ciudat pentru ultimul loc calificabil în cupele europene. Astfel, ocupanta locului 3 (sau locul 4, dacă U Craiova va câștiga Cupa României) nu ar fi automat calificată, pentru că va trebui să joace un baraj cu primele două echipe din play-out, mai exact cu locurile 7-8. De ce sunt excluse locurile 5-6 și se acordă o șansă echipelor care, teoretic, luptă pentru evitarea retrogradării? Răzvan Burleanu declara în vara anului trecut că așa s-ar mări miza competiției în play-out, dar nedreptățind echipe cu un parcurs mai bun. Astfel că, pentru a fi sigură de Cupele Europene, Universitatea Craiova trebuie să câștige Cupa. În acest moment, este cu un pas în finală, după 3-0 cu Viitorul Pandurii Tg. Jiu în turul semifinalei. Dar în finală va juca cu Dinamo sau Astra, echipe din play-out pentru care Cupa României ar însemna salvarea unui sezon dezamăgitor. Favoriți sunt, desigur, oltenii, însă această competiție a oferit tradițional foarte multe surprize, chiar și în această ediție în care marile favorite CFR și FCSB au fost eliminate prematur de echipe mult mai slab cotate.

 

Play-out: nouă finale ale supraviețuirii

După înjumătățirea punctelor din sezonul regulat, distanța dintre locul 7 și 16 este de doar 7 puncte. Astfel, cu două înfrângeri consecutive, oricare echipă poate ajunge în zona periculoasă, cum, de asemenea, cu două victorii oricare echipă poate trage chiar la barajul pentru cupele europene. Teoretic, cele mai mari șanse de salvare le-ar avea Viitorul, Astra, UTA, Chindia  și FC Argeș, echipe care în ultimele etape au avut șanse chiar la play-off, dar până și acestea pot călca strâmb. Sistemul de desfășurare al play-out-ului ar trebui să genereze jocuri spectaculoase. Retrogradează automat ultimele două clasate (locurile 15-16), locurile 13-14 joacă baraj pentru rămânerea în Liga 1, iar locurile 7 și 8 joacă baraj pentru cupele europene.

 

Dinamo a schimbat antrenorul, problemele rămân

Situația de la Dinamo devine critică. Deși suporterii au mai făcut un efort și au obținut licența pentru sezonul viitor al Ligii 1, echipa nu este deloc în siguranță. Dinamo gâfâie pe plan sportiv, este pe loc retrogradabil și nu se știe dacă înlocuitorul lui Gigi Mulțescu, Dusan Uhrin, va reuși un miracol. Pe lângă partea strict fotbalistică, au apărut tensiuni și în sânul conducerii programului DDB, în urma unor decizii ciudate luate prin rotație de șefii din peluza PCH. Numărul cotizanților a început să scadă, iar simpli suporteri sunt nemulțumiți de lipsa de transparență a cheltuielilor de la club și de aducerea unor jucători la echipă care au dezamăgit de la prima atingere de balon.

Pe lângă aceste probleme, sunt șanse ca proprietarii spanioli să-și reintre în drepturi în justiție, caz în care situația de la club se va bulversa.

 

Ce șanse avem în cupele europene

Oricât de bine ar evolua campioana României, și chiar dacă nu va avea parte de adversari ca Manchester City, Bayern, PSG sau Real Madrid (calificate direct în UCL), tot va trebui să facă imposibilul și să treacă de campioane din Cehia, Croația, Scoția, Polonia sau Austria. Miza este o primă de 15 milioane de euro din partea UEFA doar pentru simpla participare în grupe la „masa bogaților”.

 

Campioana ar trebui să fie printre primele 6 din 33 de echipe

Însă chiar dacă vor aluneca în grupele Europa League, miza financiară este una importantă: 3 milioane de euro garantat, plus încă 570.000 de euro pentru fiecare victorie. Astfel, cu o participare decentă în a doua competiție europeană, campioana României s-ar putea alege cu aproximativ 6-7 milioane de euro. Desigur nu doar acești bani sunt importanți. Participarea în cupele europene aduce vizibilitate și cotele jucătorilor ar putea crește. Însă și accesul în grupele Europa League este dificil. Practic, reprezentanta noastră ar trebui să ajungă printre primele 6 din cele 33 de campioane din Europa alături de cluburi mari din Grecia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Elveția etc., lucru de asemenea extrem de greu.

 

Să vedem ce-nseamnă a treia competiție: Conference League

Cel mai probabil, campioana va ajunge în nou-înființata competiție, UEFA Europa Conference League (UECL), numită de mulți „masa săracilor”. Avantajul campioanei față de celelalte participante este că aceasta dispută tururi preliminare în celelalte două competiții și fiecare meci disputat este plătit cu sume între 200 și 300 de mii de euro. Pentru echipele care participă direct în UECL nu s-au anunțat încă sumele pe care le vor primi, însă acestea vor fi probabil la jumătate față de cuantumul din Europa League, undeva la 3-4 milioane de euro pentru un parcurs foarte bun, inclusiv depășirea fazei grupelor.

Dar și aici accesul va fi greu. Echipele noastre vor juca din primele tururi preliminare și cu excepția CFR sau a FCSB, celelalte două echipe românești nu vor beneficia de statut de cap de serie, adversarele putând fi din Bulgaria, Serbia, Grecia, Ucraina, Rusia sau chiar formații clasate pe locul 6 din Italia, Franța, Germania sau Spania.

 

Veste bună: fanii vor putea avea acces pe stadioane

Surse din Ministerul Sportului ne-au dezvăluit că pentru finalul sezonului vor fi alese câteva meciuri în care spectatorii vor putea intra pe stadioane începând cu un sfert din capacitatea tribunelor, apoi la o treime și, sperăm, chiar la jumătate. Aceasta nu este însă o decizie care să aparțină LPF sau FRF, ci este o decizie UEFA, pentru că Bucureștiul va organiza patru meciuri la EURO 2021 și forul european dorește să testeze oficialii de la București dacă sunt în stare să organizeze în bune condiții competiția. Mai mult, supervizori ai UEFA vor veni în România cu o lună înainte de începutul EURO pentru a se asigura că partea românească respectă toate protocoalele medicale. Ministerul Român al Sporturilor a afirmat încă de săptămâna trecută că Bucureștiul va putea asigura fără probleme chiar și 25.000 de spectatori pe Arena Națională, în funcție de evoluția pandemiei și a campaniei de vaccinare.

Subiecte în articol: uefa cfr cluj FCSB
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri