Preşedintele american Donald Trump a semnat joi două ordine executive prin care permite organizaţiilor religioase să se implice direct în politică, transmite DPA. Potrivit legislaţiei federale, tuturor organizaţiilor scutite de impozitare - inclusiv cultelor - le sunt interzise activităţile politice, prin aşa-numitul Amendament Johnson, din 1954.
Adresându-se unor lideri religioşi creştini şi evrei invitaţi la Casa Albă, la ceremonia de semnare din grădina de trandafiri, Trump a declarat că nu va mai premite ca legislaţia fiscală "să se amestece în drepturile lor". Unul din decretele prezidenţiale conţine instrucţiuni pentru fisc - Internal Revenue Service - "de a nu viza inechitabil bisericile şi organizaţiile religioase pentru discursuri politice". "Ameninţarea financiară împotriva comunităţii de credinţă a luat sfârşit", a spus preşedintele. "Nimeni nu trebuie să cenzureze predicile sau să vizeze pastorii. (...) În America, nu ne temem de oamenii care vorbesc liber din amvon".
Majoritatea cultelor religioase şi alte grupuri non-profit contează pe contribuţii de la donatori, care la rândul lor îşi pot deduce aceste contribuţii din venitul impozabil.
Trump a criticat Amendamentul Johnson în campania sa electorală din 2016, în cursul căreia a făcut apel la conservatorii religioşi, reaminteşte Reuters. Prin ordinele semnate, el şi-a îndeplinit promisiunea făcută protestanţilor care l-au ajutat să ajungă preşedinte.
Unii lideri religioşi apreciază însă că politicienii de stânga ar putea beneficia de noua libertate acordată cultelor. Alţii afirmă că astfel se încalcă separarea statului de biserică, scrie Agerpres.