Dreapta şi stânga au devenit noţiuni golite de sens în politica românească. Cu mici excepţii, partidele tradiţionale sunt conduse astăzi de lideri care s-au născut politic în formaţiuni total diferite ideologic. Cel mai clar exemplu este cel al şefului PSD Liviu Dragnea. Liderul social-democrat a fost unul dintre greii vechiului PD, frate de arme cu Vasile Blaga, Emil Boc sau Adriean Videanu.
Liviu Dragnea a intrat în politică în anul 1994, când a devenit membru al Partidului Democrat desprins din fostul FSN. Între 1996 şi 2000, în timpul guvernării CDR, Dragnea a fost prefect al judeţului Teleorman, iar în anul 2000 a câştigat primul mandat ca preşedinte al CJ Teleorman din partea vechiului PD. De altfel, până acum 16 ani, “democratul” Dragnea a fost unul dintre membrii marcanţi ai PD-ului condus de Traian Băsescu, fiind coleg de partid cu Vasile Blaga, Emil Boc, Radu Berceanu sau Adriean Videanu, mulţi dintre ei devenindu-i între timp duşmani politici. De altfel, Dragnea şi Blaga s-au ocupat împreună de campaniile electorale ale fostului Partid Democrat. Imediat după alegerile din anul 2000, cînd PSD a revenit la cîrma ţării, Dragnea a cotit-o la stânga spectrului politic, sărind în barca lui Adrian Năstase. Devenit peste noapte “socialist”, fostul mecanic auto şi-a păstrat funcţia de jupân de Teleorman, fiind reales ca preşefinte al Consiliului Judeţean la alegerile din 2004, 2008 şi 2012. A demisionat de la şefia CJ Teleorman acum patru ani, când a devenit deputat din partea USL şi şi-a început ascensiunea spre vârful PSD. În aprilie 2013 a fost ales preşedinte executiv al PSD, iar din iulie 2015 a devenit preşedinte interimar după retragerea lui Victor Ponta. În octombrie 2015, Dragnea şi-a văzut visul cu ochii, fiind recunoscut de 97% dintre pesedişti drept noul stăpân şi vătaf al partidului.
Tăriceanu, tânărul reformator
Preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu, se confundă astăzi cu imaginea ALDE, partid apărut abia în vara lui 2015 din fuziunea PLR cu fostul PC. Din decembrie `89, Tăriceanu s-a implicat în reconstrucţia mişcării liberale, marcând în vara lui 1990 prima mare ruptură din PNL. În iulie `90, tinerii C.P. Tăriceanu, Dinu Patriciu şi Viorel Cataramă formau împreună PNL-Aripa Tânără, partid din fruntea căruia Tăriceanu demisionează în iunie 1992, când devine membru al Noului Partid Liberal. În 1993, Tăriceanu şi Patriciu revin în PNL, actualul lider ALDE fiind ales vicepreşedinte al partidului până în octombrie 2004, când a devenit co-preşedintele Alianţei D.A. PNL – PD. În februarie 2005 Tăriceanu este ales preşedinte al PNL, funcţie pe care o pierde în martie 2009 în faţa lui Crin Antonescu. În februarie 2014, Tăriceanu demisionează din PNL ca urmare a deciziei liberalilor de a rupe Uniunea Social Liberală şi înfiinţează Partidul Liberal Reformator alături de răzvrătiţii fugiţi din PNL. În vara lui 2015, PLR fuzionează cu vechiul PC şi dă naştere Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, partid care se proclamă unica formaţiune liberală de pe scena politică. În ciuda doctrinei liberale, ALDE devine “satelitul” PSD, fiind principalul aliat al social-democraţilor conduşi de Liviu Dragnea.
Gorghiu face excepţie
Alina Gorghiu, şefa supremă a liberalilor, a intrat în PNL în anul 2002, pe vreme când avea doar 24 de ani. După doi ani a devenit consilier local în Sectorul 5, iar în 2008 a intrat în Parlament pe listele PNL Bucureşti. În 2012 obţine al doilea mandat de deputat din partea USL, iar în decembrie 2014, la doar 36 de ani, este aleasă preşedinte unic al vechiului PNL. Devine astfel cel mai tânăr lider din istoria partidului, depăşindu-l cu opt ani pe legendarul Ion I.C. Brătianu, care avea 44 de ani în 1909, când a ajuns la conducerea PNL. În schimb, liderul PMP Traian Băsescu suspină şi astăzi după vechiul PDL. Fostul şef al PD a creat PMP în martie 2013, un cadou special pentru protejata sa, Elena Udrea, după refuzul greilor PDL de a preda conducerea partidului blondei de la Cotroceni. În vara lui 2014, Udrea devine preşedintele PMP, partid preluat de Băsescu după cei zece ani de mandat. “Îmi este însă dor de determinarea şi entuziasmul unic, incredibil al electoratului fostului PDL, fie că erau oameni tineri, oameni maturi sau pensionari. Acest entuziasm unic n-a putut fi «fuzionat». Dar acest entuziasm m-a făcut de două ori preşedinte al României”, a scris Băsescu zilele trecute.
Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE în martie 2016: ALDE este singurul partid liberal din România. În momentul de față, PNL-ul nu reprezintă decât o perdea în spatele căreia s-a ascuns toată conducerea vechiului PDL, o anexă a Palatului Cotroceni.
Clotilde Armand, lider USR: M-am uitat de curiorizitate pe programul economic propus de PSD şi mi-a atras atenţia intenţia de a elimina impozitul pe dividende şi eliminarea TVA pentru tranzacţiile imobiliare. E foarte curios cum un partid care se revendică a fi „de stânga” vine şi propune astfel de măsuri
Liderul PRU Bogdan Diaconu a devenit naţionalist după botezul primit în PSD, în vreme ce liderul USR, Nicuşor Dan, a transformat Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în partid politic