Jurnalul.ro Timp liber Relatii Cercetări neuroștiințifice și militare. Cum să-ți accesezi intuiția

Cercetări neuroștiințifice și militare. Cum să-ți accesezi intuiția

de Anastasia Paul    |   

Neuroștiința sugerează că ar trebui să ne folosim intuiția. Au loc și cercetări militare în acest sens.

Cu toții avem sentimente, dar adesea învățăm să le ignorăm.
Cercetările arată că intuiția este o abilitate cognitivă bine reglată, menită să ne salveze viața.
Creierul nostru este conectat pentru intuiție, pe care o putem accesa în diferite moduri, de la cognitiv la fiziologic.
Prin exerciții, precum meditația, ne putem conecta la undele alfa ale creierului care ne oferă acces la intuiție.

Uneori, consecința este banală, alteori - să spunem că te căsătorești cu cineva despre care știai că nu este potrivit pentru tine - îți poate afecta grav viața!

Când iei decizii, ar trebui să-ți asculți instinctul sau să te bazezi doar pe rațiune? Deși societatea numește adesea intuiția gândire magică, noi studii sugerează că este o formă de cunoaștere bine reglată, căreia merită să-i dăm atenție pentru că este concepută să ne salveze viețile.

Povestea lui Lynn, The Turnaround Queen
Lynn Tilton și-a pierdut tatăl în adolescență și a experimentat ceea ce pierderea principalului furnizor de venituri poate face unei familii. Ea a ajuns la Yale cu o bursă de tenis, s-a căsătorit în timp ce era la Yale, a rămas însărcinată la scurt timp după absolvire, și a devenit mamă singură. Erau anii ’80 și s-a lansat într-o carieră pe Wall Street pentru a-și întreține copilul. A reușit financiar dar era hărțuită sexual zilnic, așa că a plănuit să se pensioneze de tânără, după ce a făcut suficienți bani.

Însă atunci avut un vis care a schimbat totul. O viziune care i-a venit ca o intuiție și i-a schimbat cursul vieții, dar și pe cel al sutelor de mii de oameni pe care i-ar atinge viața. În visul ei, tatăl i-a apărut și i-a spus: „Nu asta am dorit pentru tine”.

Lynn și-a dat seama că trebuie să-i ajute pe alții, astfel încât să nu sufere ca ea și familia ei după moartea tatălui.

Așa că a fondat Patriarch Partners, o companie care a cumpărat organizații aflate în pragul falimentului – companii la care firmele de consultanță și altele renunțaseră complet – și le-a schimbat.

Pentru că și-a urmat intuiția, în loc să o considere drept gândire magică sau irațională, Turnaround Queen, așa cum este cunoscută acum Lynn, a devenit proprietara celei mai mari afaceri deținute de femei din America, la un moment dat având circa 700.000 de angajați, cărora le salvase locurile de muncă.

Și Lynn nu este singura. 85% dintre directorii generali folosesc intuiția atunci când iau decizii. Și din motive întemeiate.

Majoritatea dintre noi am avut sentimente, instincte sau intuiții în viața noastră dar învățăm să le respingem ca fiind iraționale. Cu toate acestea, cercetările susțin că intuiția este o formă elegantă, fină și incredibil de rapidă de percepție pentru care suntem pregătiți și care ne poate ajuta să luăm decizii mai bune.

Știința intuiției și de ce armata o cercetează
Sergentul de stat major Martin Ritchburg se afla într-un internet café dintr-o bază militară din Irak, vorbind la telefon cu soția sa, când a avut un sentiment ciudat despre un bărbat care a intrat în cafenea. El a salvat viețile a 17 oameni în acea zi deoarece bănuiala lui era corectă și bărbatul pusese o bombă.

Întâmplări ca aceasta și altele au determinat armata americană să cerceteze intuiția și chiar să dezvolte programe de antrenament.

O formă de intuiție este extrem de cognitivă: ai putea să o consideri hiperconștientizare. Ofițerul de marină Maurice Chipp Naylon a descris experiențele sale din Afganistan. El spune că antrenamentul vânătorilor de luptă din Corpul Marin al SUA este o modalitate prin care acesta a oficializat instrucțiunile de perfecționare a intuiției. Îți antrenezi abilitățile de observație pentru abaterile de la norma din mediul tău. Când Chipp se afla în Afganistan pentru patrulare, de exemplu, a  observat că un loc de joacă, de obicei aglomerat, era gol, ceea ce este o abatere de la normă și un semn de potențial pericol.

O altă formă de intuiție este mai mult un sentiment: Cercetătorul în neuroștiințe Joseph Mikels, profesor de psihologie la Universitatea DePaul, studiază intuiția mai mult ca un sentiment emoțional sau intestinal. Atunci când vorbim despre intuiția noastră, deseori vorbim despre ea ca ceva ce se simte în regulă sau neplăcut.

Kushal, un comerciant de pe Wall Street, tocmai intrase într-unul dintre Turnurile Gemene, pe 11 septembrie 2001. Ordinele unui gardian erau să rămână în clădire. Se întâmplau multe și Kushal nu a avut timp să delibereze în mod rațional ce ar trebui să facă. Trebuia să ia o decizie, și repede. Instinctul i-a spus să fugă. El și-a urmat mai degrabă intuiția decât ordinul gardianului și și-a salvat viața cu câteva secunde înainte ca acestea să se prăbușească. 

Cercetările lui Mikels arată că, în situații precum cea a lui Kushal, în care lucrurile sunt complexe, vei lua o decizie mai bună urmărindu-ți sentimentele. El a descoperit că acest lucru este valabil mai ales pentru adulții în vârstă, ale căror facultăți cognitive ar putea să nu fie întotdeauna la fel de ascuțite ca ale tinerilor, arătând că intuiția este și mai importantă odată cu trecerea anilor.

Ar trebui să-ți urmezi mereu instinctul?
"Cu siguranță, sunt atentă la intuiția mea. Dar intuiția fără intelect este ca și cum ai cumpăra un avion fără propulsie. Fac analiza, dar decizia mea vine din locul meu de cunoaștere. Nu îți poți opri intuiția”, spune Lynn, The Turnaround Queen.

Și, pentru că și-a urmat intuiția, a salvat sute de mii de familii din clasa muncitoare de la șomaj.

Joe Mikels oferă un sfat bun, similar cu cel al lui Lynn. Având în vedere cercetările sale despre intuiție și cum te poate ajuta să iei o decizie mai bună în situații complexe, el spune că are grijă să o „consulte” și să o ia în considerare, împreună cu toate celelalte informații pe care le are.

Cum înveți să-ți dezvolți intuiția
Gândurile intuitive sau momentele a-ha sunt mai probabil să apară atunci când creierul tău este în modulul de unde alfa, adică nu te concentrezi pe ceva dar nici nu ești atât de relaxat încât ai putea să adormi. Ești într-o stare de spirit meditativă. Acordând timp și spațiu pentru momentele de unde alfa, te va ajuta să le accesezi.

Meditație: cercetările arată că meditația te face mai creativ și mai perspicace. Meditația îți crește, de asemenea, conștientizarea.
Natura: Cercetările arată că este mai probabil să vii cu informații inovatoare după ce ai petrecut timp în natură.
Timp liber și deconectare: Oprește dispozitivele și intră într-o stare mai relaxată. Deși s-ar putea să te simți inactiv, creierul tău este de fapt în modul activ de rezolvare a problemelor.
Respiră: Învață să-ți folosești respirația, poate să-ți reducă semnificativ nivelul de stres, și să cultivi o stare de spirit mai calmă, meditativă, pregătită pentru perspective intuitive, notează psychologytoday.com.

Subiecte în articol: intuitie neurostiinta militar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri