Alegerea vinului pentru o masă festivă poate fi însă o provocare, pentru că piața este bogată și întotdeauna există posibilitatea de a greși. Pentru o persoană care are puține cunoștințe în domeniul viniculturii sau care nu are experiență de degustare, presiunea este cu atât mai mare. Recomandările care urmează te vor ajuta să alegi cel mai bun vin pentru masa festivă pe care o organizezi sau la care ești responsabil de aprovizionarea cu băuturi.
Orientează-te spre vinurile premiate
Cel mai simplu mod de a te asigura că servești un vin bun este să cumperi vin premiat. De exemplu, poți cumpăra o sticlă din gama de vinuri premiate de la Crama Gîrboiu, care conține atât sortimente roșii, cât și albe și rosé. La târgurile și concursurile naționale și internaționale participă numeroase vinuri, din podgorii și regiuni viticole diverse. Specialiștii le gustă și acordă premii doar celor care ating nivelul excelenței. Prin urmare, atunci când alegi un vin medaliat, te bazezi pe experiența și cunoștințele somelierilor de renume.
Ține cont de preparatele servite
Oricât de bun este un vin, dacă îl servești cu un fel de mâncare nepotrivit, îi limitezi valoarea. Licoarea lui Bachus are nevoie de preparate complementare sau contrastante care să permită papilelor gustative perceperea notelor de gust, corpolenței și acidității. Asocierea nepotrivită dintre mâncare și vin lasă o impresie neplăcută invitaților, așa că acordă atenție acestui aspect. Este bine să știi care sunt asocierile corecte dintre soiurile și preparate:
- Sauvignon Blanc - pește și fructe de mare, sosuri ușoare;
- Pinot Gris - pește cu gust intens și mâncare picantă;
- Muscat - deserturi cu fructe și mâncare asiatică;
- Malbec - carne roșie și de pasăre grasă;
- Riesling - preparate mexicane și asiatice, friptură de rață sau gâscă;
- Pinot Noir - ciuperci, carne de rață, paste;
- Chardonnay - fructe de mare la grătar, carne de pui;
- Cabernet Sauvignon - carne roșie;
- Bordeaux - carne roșie și pește;
- Tămâioasă Românească - pește, carne de pasăre, și chiar deserturi;
- Băbească neagră - carne la grătar;
- Fetească neagră - carne roșie;
- Fetească albă - pește, tocănițe ușoare, aperitive.
Urmărește recomandările specialiștilor
Epoca internetului ne permite accesul la informație bogată, din surse diverse. Din fericire, și specialiștii profită de acest mediu pentru a pune la dispoziția publicului informații despre recoltele bogate și vinurile bune. Urmărește recomandările lor pentru a alege un vin de calitate, potrivit preparatelor de la masa festivă.
Caută recenzii pe site-urile dedicate
Există site-uri dedicate iubitorilor de vinuri, unde utilizatorii postează recenzii ale băuturilor încercate. Acestea oferă o imagine de ansamblu asupra aromelor, notelor de gust, culorii și altor caracteristici care contează în alegerea vinurilor. Pasionații de vinuri nu se feresc să remarce defectele sau calitatea slabă, așa că merită să arunci o privire pe site-urile de profil.
Încearcă vinurile ecologice
Ecologia este o preocupare la modă în prezent, dar și o știință necesară în contextul industrializării producției de alimente și băuturi. Vinurile ecologice sunt produse de excepție, pentru că în podgoriile în care nu se folosesc substanțe chimice riscul de compromitere a recoltei este crescut. De asemenea, băutura este mai sănătoasă, iar gustul său nu este alterat de impactul tratamentelor chimice. Vinurile ecologice sunt de obicei mai scumpe, dar calitatea lor merită cheltuiala.
Pentru o masă festivă reușită, trebuie să servești un vin de calitate, care se potrivește preparatelor servite. Ține cont de recomandările noastre pentru a alege cel mai bun vin.