Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum alegi o nouă carieră

Cum alegi o nouă carieră

de Valentin Gros    |   

Te-ai plictisit de ocupația ta actuală, care nu-ți mai oferă nicio satisfacție. Vrei să încerci ceva nou. Niciodată nu e prea târziu să începi o nouă carieră. Mulți oameni își schimbă meseria de câteva ori pe parcursul vieții active. Poți fi unul dintre ei. Trebuie doar să cântărești bine opțiunile.

Primul pas: învață despre tine. Gândește-te bine la ce vrei și ce poți să faci. Valorile, interesele, aptitudinile, dorințele tale fac ca unele ocupații să fie dezirabile, iar altele, total nepotrivite, spun experții de la publicația The Balance Careers. Instrumentele de autoevaluare și teste de carieră din lucrările de specialitate îți vor oferi informațiile necesare despre ceea ce ești. Pe baza acestor informații, întocmește o listă de până la 10 meserii pe care ai putea să le practici cu succes.

Studiază piața muncii pentru fiecare dintre acestea. Vezi ce firme fac angajări, ce salarii oferă, care sunt posibilitățile de promovare. Și, foarte important, ce îți vor solicita noii șefi, cât timp vei acorda serviciului în fiecare zi, cât de flexibil este programul.

Îndepărtează variantele cu îndatoriri care nu te atrag. Scapă de orice îndeletnicire neconformă cu trăsăturile tale educaționale sau de altă natură. Elimină orice job dacă ai constatat, după o analiză atentă, că îți lipsesc unele dintre abilitățile necesare pentru a reuși. După această etapă, lista de opțiuni s-a mai redus.

Când mai ai doar câteva ocupații de ales, treci la cercetări aprofundate. Culege noi informații. Întâlnește-te cu persoane care activează în aceste meserii, accesează grupurile dedicate de pe rețelele de socializare.

După ce ai efectuat toate cercetările, a venit momentul să te orientezi către o nouă ocupație.

 

Plan de acțiune

După ce ai decis în ce meserie vei activa, alcătuiește-ți un plan de acțiune în carieră, un document scris care prezintă toate etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a-ți atinge obiectivele. Ca o foaie de parcurs care te va duce de la punctul A la punctul B. Scrie pe foaie toate obiectivele pe termen scurt și lung, precum și pașii necesari pentru a ajunge la fiecare. Include barierele care te-ar putea împiedica și modalitățile de a le depăși. Acum ești pregătit pentru primul interviu.

 

Implică multă muncă să te hotărăști pentru o nouă muncă. Sună straniu, dar aceste eforturi te vor scuti, pe termen lung, de dificultăți mai mari, ca și de incertitudini.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri