Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum au ajuns liberalii să facă legi pe placul PSD

Cum au ajuns liberalii să facă legi pe placul PSD

de Marius Gîrlașiu    |   

Cu doar trei luni înainte de alegerile care vor definitiva soarta partidului în următorii ani, liberalii par departe de reforma mult trâmbiţată. Senatorul PNL Răducu Filipescu a iniţiat un proiect de lege care prevede că funcţionarii publici corupţi nu vor mai fi suspendaţi din funcţie la trimiterea în judecată. Iniţiativa liberalului a fost lăudată de Liviu Dragnea, care a dat asigurări că parlamentarii PSD vor susţine proiectul de lege.

 

Potrivit proiectului de lege, una dintre prevederile din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici se abrogă. În prezent, respectivul articol prevede că “raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în una dintre următoarele situaţii: m) în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infraţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h)”. Pe înţelesul tuturor, iniţiativa prevede că funcţionarii publici nu vor mai fi suspendaţi din funcţie în momentul în care vor fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, infracţiuni cu intenţie sau infracţiuni contra umanităţii. Proiectul legislativ este semnat de senatorii PNL Răducu Filipescu şi Mircea Cazan, senatorul PSD Eugen Teodorovici şi senatorul UDMR Cseke Attila. În expunerea de motive, senatorul Răducu Filipescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, susţine că funcţionarii publici sunt discriminaţi faţă de alte categorii de personal care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi instituţie publică. Liberalul consideră că un alt argument care susţine abrogarea articolului îl constituie încălcarea principiului prezumpţiei de nevinovăţie instituit de Codul Penal. “În virtutea acestei prezumpţii, acela împotriva căruia a fost declanşat un proces penal este prezumat nevinovat până la dovedirea vinovăţiei într-un proces public, cu asigurarea garanţiilor dreptului la apărare”, se arată mai în expunerea de motive.

Articolul pe care liberalii şi pesediştii l-ar dori abrogat a fost însă declarat constituţional printr-o decizie a Curţii Constituţionale din aprilie 2015. La acea vreme, judecătorii CCR au respins ca neîntemeiată o sesizare de neconstituţionalitate care privea exact articolul 94 alin (1) lit. (m) din Legea privind Statutul funcţionarilor publici.

 

Pesediştii vor vota iniţiativa

Liderul PSD Liviu Dragnea a lăudat iniţiativa liberalilor şi a dat asigurări că parlamentarii social-democraţi vor susţine fără niciun dubiu proiectul de lege. „Nu cred că este o idee rea pentru că trebuie să ne obişnuim cu principiul de prezumţie a nevinovăţiei. Până când un om este condamnat, nu cred că trebuie să plece de la serviciu. Sunt de acord cu acestă propunere, susţinem”, a asigurat Dragnea.

Raluca Turcan, preşedintele interimar al liberalilor, a încercat să spele imaginea partidului, în condiţiile în care liderii PNL predică oricând au ocazia reforma internă şi diferenţa de mentalitate între liberali şi pesedişti. Turcan a explicat că iniţiativa legislativă nu are girul PNL şi nu va fi susţinută de parlamentarii liberali. Şefa PNL susţine că măsura suspendării din funcţie a funcţionarilor publici trimişi în judecată “este necesară şi trebuie menţinută”. Luna trecută, senatorul PNL Florin Cîţu a depus alături de PSD un amendament care urma să limiteze călătoriile studenţilor pe CFR doar la deplasările între localitatea de domiciliu şi centrul universitar. Ulterior, Cîţu a retras amendamentul.

 

E posibil să fie colegi care intră în mirajul puterii şi cad pradă acestui miraj, inclusiv pentru bunăstarea lor individuală, dar asta nu înseamnă că în PNL nu rămân suficienţi oameni şi că nu putem atrage mai mulţi oameni Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL

 

Liberalul Răducu Filipescu ar putea intra în cursa pentru şefia PNL la Convenţia Naţională din 17 iunie

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri