„Politica METROREX SA este aceea de a asigura suportul pentru angajaţii săi, în măsura în care aceștia acţionează strict în sensul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute prin fișa individuală a postului și/sau prin decizii interne/reglementări legale aplicabile și, de asemenea, de a proteja elementele de identitate ale angajaţilor, în sensul de a nu fi expuși unor acţiuni de publicitate care să aducă o posibilă atingere privind exercitarea de către aceștia a obligaţiilor de serviciu”. Acesta a fost răspunsul pe care Ministerul Transporturilor l-a dat, sub semnătura directorului interimar al Metrorex, Marin Aldea, după cinci adrese succesive prin care jurnalistul Antena 3 Adina Anghelescu Stancu solicita să se precizeze dacă dl Homor a fost sau nu președintele comisiei de licitație. Protecția pe care dl Homor o primește astfel pentru a nu-i fi atinsă exercitarea obligațiilor de serviciu este una extrem de periculoasă pentru interesul public. Și aceasta întrucât fie dl Homor a fost parte la hoția de la licitație, fie este un atât de slab conducător și de licitație, și de direcție de achiziții, încât oamenii din subordinea sa au putut fura la licitație și el să nu știe. Cum să fie atribuit un contract firmei de pe locul 3 și tu să nu bagi de seamă că alți doi aveau oferte mai bune, ba chiar cu un milion de euro mai ieftine? Ai fost și tu în deplasare pe banii câștigătorului în țara de origine sau doar ai închis ochii atunci când au plecat subordonații tăi?
În concediu fără plată
Un al doilea document scoate la iveală o nouă situație care trebuie lămurită din punct de vedere legal: deși este numit de mai bine de două luni la conducerea Companiei de Drumuri, Cătălin Homor lucrează încă și la Metrorex, fiind în concediu fără plată începând cu 10 decembrie. El ocupă astfel simultan două locuri de muncă la stat, ba încă și funcții de conducere.
Gheorghe Tinel ține postul suspendat de șapte ani Singura situație permisă de lege pentru a ține un post la dispoziție este legată de parlamentari. Prevederea legală generează situații cu totul aberante. Astfel, deputatul Gheorghe Tinel ține de șapte ani pentru el postul de director general adjunct în Ministerul Agriculturii. Potrivit unui răspuns al Ministerului la solicitarea noastră, la 15 decembrie 2008, Tinel Gheorghe s-a suspendat din funcția publică pentru că a fost ales parlamentar, iar suspendarea încetează când va dori dumnealui. „În prezent funcţia publică deţinută de domnul Tinel Gheorghe este exercitată cu caracter temporar de un funcţionar public din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe perioada suspendării acestuia. La data încetării motivului suspendării, domnul Tinel Gheorghe își poate relua, în condiţiile legii, activitatea în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în funcţia publică de conducere din care s-a suspendat. Persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică are obligaţia să asigure condiţiile necesare reluării activităţii de către funcţionarul public”, se arată în răspunsul MADR.
Și mai sunt câteva întrebări esențiale:
În acest caz, cum arată viitorul licitațiilor de la CNADNR cu domnul Homor șef?
Care este motivul pentru care a fost ales să conducă CNADNR și care este motivul pentru care este protejat acum de ministrul Costescu și premierul Cioloș?
Cum de a scăpat și anchetei DNA care nu-i pomenește numele de parcă nici nu ar fi existat în comisia de licitație?