Jurnalul.ro Ştiri Social Cum completezi Declarația Unică

Cum completezi Declarația Unică

Formularul se depune de către persoanele fizice care realizează, individual ori într-o formă de asociere, venituri/pierderi în România și în străinătate și pentru care datorează impozit pe venit și/sau contribuții sociale obligatorii. Și contribuabilii care nu realizează venituri dar vor să plătească contribuția la asigurările de sănătate trebuie să depună declarația.

Impozitul pe venit  este în cuantum de 10% și se plătește de contribuabil dacă a obținut peste 22.800 de lei în anul precedent, pentru activități independente, neimpozitate la sursă, chirii, arendă, activități agricole, piscicultură/silvicultură, transferul titlurilor de valoare, jocuri de noroc și alte surse. Nu se plătește în cazul în care contribuabilul a realizat venituri sub 22.800 de lei, ori pentru cele la care impozitul a fost reținut la sursă.

Contribuția de asigurări sociale (CAS) este obligatorie pentru venituri care au depășit plafonul de 22.800 lei/an, obținute din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală și contracte de activitate sportivă. CAS este în cuantum de 25% din valoarea totală a veniturilor realizate.

Pentru venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, contracte de activitate sportivă, chirii, arendă, activități agricole, transferul titlurilor de valoare, investiții și alte surse, a căror valoare cumulată depășește pragul de 22.800 de lei/an în 2018, contribuabilul trebuie să plătească contribuția la asigurările de sănătate (CASS), care este de 10% din venitul minim, respectiv 2.280 de lei/an.

Termen: 15 martie

Până la 15 martie trebuie depusă declarația și plătite taxele. Pentru achitarea lor în termen beneficiezi de o bonificație de 5%. Primul pas este să-ți creezi un cont pe Spațiul Privat Virtual (SPV) al ANAF. Declarația se completează pe surse și categorii de venit, după care impozitul va fi calculat automat. Persoanele care estimează venitul din 2019, pragul de la care trebuie să plătească CAS și CASS este de 24.960 de lei/an.

Site-ul ANAF îți spune pas cu pas ce trebuie să faci. Dacă nu înțelegi, poți merge la sediul instituției, unde angajații te ajută să completezi formularul online. Nu poate fi depus la ghișeu ori prin poștă.

 

 

 

Subiecte în articol: declaraţia unică
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri