Te-ai gândit vreodată la idei misterioase care par să vină din adâncurile minții tale? Psihiatrul elvețian Carl Jung credea că avem un izvor ascuns de cunoștințe în inconștientul nostru.
Explorând concepte precum arhetipuri, vise și inconștiența colectivă - toate dezvoltate de Jung - ne putem adânci în propriile noastre gânduri și dorințe.
Structura psihicului: conștient, inconștient personal și inconștient colectiv
În cadrul psihologic al lui Carl Jung, există 3 niveluri ale psihicului: mintea conștientă, inconștientul personal și inconștientul colectiv.
Mintea conștientă este ceea ce suntem conștienți în orice moment: gândurile, sentimentele și percepțiile noastre. Pe măsură ce citiți această propoziție, mintea voastră conștientă preia aceste cuvinte, le înțelege semnificația (cel puțin așa sperăm!) și reacționează la ele.
Mai adânc este inconștientul personal. Aici locuiesc amintirile și experiențele care nu fac parte din conștientizarea noastră conștientă. Unele lucruri pur și simplu ne-au scăpat din minte. Altele pot fi lucruri pe care le-am uitat intenționat pentru că era prea greu de gândit la ele în mod conștient (aceasta se numește represiune).
De exemplu, dacă ați avut la un moment dat un răspuns emoțional brusc și inexplicabil, una dintre amintirile tale trecute cu vederea din inconștientul personal ar fi putut fi activată.
Sub acesta se află inconștientul colectiv: un nivel psihic comun tuturor indivizilor care conține arhetipuri și imagini care sunt înțelese universal.
Acestea nu sunt dobândite din experiența individuală, ci sunt modele moștenite pentru modul în care interpretăm anumite părți ale vieții umane. Inconștientul colectiv ar putea ajuta la explicarea de ce anumite teme sau idei apar în artă transcultural pe perioade foarte lungi de timp.
Toate cele trei straturi lucrează împreună pentru a ne modela acțiunile și personalitatea. Inconștientul personal ne ajută să fim unici, în timp ce există și lucruri despre a fi uman și pe care fiecare persoană le împărtășește datorită inconștientului colectiv.
Cunoașterea acestui lucru ar putea oferi o perspectivă asupra motivului în care răspundem, precum și a ceea ce înseamnă la un nivel mai profund decât valoarea nominală.
Gândiți-vă la arhetipuri ca la distribuția de personaje ce trăiesc în culisele minții noastre, modelând poveștile pe care le trăim și pe cele pe care le spunem. Aceste arhetipuri sunt simboluri universale moștenite de la strămoșii noștri – împărtășite în toate culturile, încorporate în ceea ce Carl Jung a numit inconștientul colectiv.
De exemplu, arhetipul Mamei. Fie că este îmbrățișarea mângâietoare a Maicii Tereza sau înverșunata protectoare Kali din poveștile hinduse, această îngrijitoare apare peste tot. Gândiți-vă la modul în care chiar și străinii vor încerca să liniștească un copil care plânge. Este instinctiv.
Arhetipul Eroului apare în fiecare cultură: neînfricații cavaleri din legendele medievale dar și eroi de zi cu zi (pompieri, activiști). Ei reprezintă dorința noastră adâncă de triumf și dorința de a ne sacrifica pentru binele de dincolo de noi înșine.
Umbra se referă la aspectele ascunse și mai întunecate ale personalității unei persoane, pe care ar putea prefera să nu le recunoască - ca o latură rea ascunsă. S-ar putea manifesta ca furie neașteptată atunci când este întrerupt în trafic sau invidie atunci când altcineva prinde ultima felie de tort.
Între timp, atât Anima, cât și Animus denotă energiile primare feminine și masculine din interiorul indivizilor. De exemplu, un bărbat își poate arăta Anima prin acte de bunătate sau fiind un bun ascultător, în timp ce Animusul unei femei poate apărea atunci când preia controlul asupra unei situații sau vorbește cu încredere.
Aceste idei pot apărea în vise – împreună cu visele cu ochii deschisi – și pot oferi scenarii subliminale pe care avem dorința să le acționăm în viața de zi cu zi. Ele apar, de asemenea, în poveștile care ne prind pe ecran sau în carte – precum și în propriile noastre vieți, pe măsură ce ne schimbăm.
Luate împreună, arhetipurile îi ajută pe oameni să acceseze gândurile inconștiente care stau în spatele acțiunilor lor, oferindu-le modele comune pentru a se înțelege atât pe ei înșiși, cât și omenirea, în mod colectiv.
Visele și limbajul lor simbolic
Visele pot fi mesaje derutante din mințile noastre inconștiente, potrivit lui Carl Jung. El credea că visele ne vorbesc prin simboluri – nu cuvinte sau expresii literale, ci un limbaj de simboluri pe care putem învăța să le înțelegem.
De exemplu, imaginează-ți scă urci pe un munte imens. Jung ar putea spune că acest munte simbolizează ceva dificil pe care încerci să-l atingi în viața ta reală. Faptul că urcarea este o muncă grea ar putea arăta cum te simți în legătură cu provocare. Și dacă ajungi în vârf? Ei bine, poate asta înseamnă că vei reuși!
Jung credea că dacă acordăm atenție acestor simboluri în vise, putem învăța lucruri despre noi pe care nu le știm în mod conștient. În loc să folosim același dicționar de vise ca toți ceilalți, el a spus că ar trebui să ne gândim la ce înseamnă fiecare simbol pentru noi, în mod personal. De exemplu, șerpii sunt adesea considerați a reprezenta pericol sau ispită – dar poate credzi că sunt interesanți și drăguți.
Este ca și cum ai fi un detectiv care își investighează propria minte: fiecare vis este un indiciu. Cu cât ne înțelegem mai bine emoțiile și simbolurile, credea Jung, cu atât mai bine putem înțelege ceea ce mintea noastră inconștientă încearcă să ne spună. Este vorba și despre auto-descoperire – uneori, viața ta interioară atunci când dormi poate fi la fel de fascinantă și de ajutor ca atunci când ești treaz!
Sincronicitatea: Dansul coincidenței
Sincronicitatea (un alt mesaj al inconștientului) poate fi gândită ca un semn de la Univers – un moment în care evenimente care nu au legătură se întâmplă să se alinieze într-un mod semnificativ. Carl Jung a venit cu termenul pentru a descrie „aparițiile temporare, coincidențe ale evenimentelor cauzale”.
Cu alte cuvinte, este atunci când lucrurile par să meargă împreună improbabil de bine, dincolo de ceea ce ar putea spune șansa sau mintea ta logică – și asta ar putea fi dovada unui design ascuns.
Gândește-te la un vechi prieten pe care nu l-ai mai văzut de ani de zile - și, din senin, el sună în acea după-amiază. Sau fredonezi o melodie veche, obscură – apoi o auzi cântând la o cafenea mai târziu, în acea zi. Acestea sunt exemple de sincronicitate. Nu există o relație clară cauză-efect în spatele lor. Cu toate acestea, simțim că trebuie să existe ceva semnificativ în spate.
Jung credea că sincronicitatea este strâns legată de mintea inconștientă. El a sugerat că aceste coincidențe pot proveni din ceva numit inconștient colectiv – un strat comun al minții inconștiente care deține simboluri și arhetipuri universale.
Implicațiile experimentării sincronicității pot fi uriașe. Are puterea de a ne zgudui realitatea, îndemnându-ne să vedem dincolo de ceea ce este chiar în fața noastră. Unii oameni o văd ca pe o forțare către ceva sau un semn că ls descurcă bine. Alții cred că dezvăluie aspecte ale noastre și ale lumii în general pe care nu le-am înțeles încă.
Luarea în considerare a sincronicității ne-ar putea conduce să contemplăm modul în care totul este interconectat și să ne gândim ce rol joacă mintea noastră inconștientă în împletirea tuturor aspectelor vieții. Este aproape ca un dans interpretat de lucruri care au loc la întâmplare și care – chiar dacă nu știm cum – adaugă un plus de bogăție și profunzime la tot ceea ce este în viață.
Individualizarea: Călătoria către totalitate
Un alt termen adesea asociat cu mintea inconștientă este individualizarea. Gândește-te la asta ca pornirea într-o mare căutare pentru a găsi comoara care este adevăratul tău sine.
Creată de Carl Jung, individualizarea se referă la procesul de a te cunoaște pe tine însuți, de a-ți integra sinele inconștient și conștient – și de a deveni ceea ce el a numit o „întregime individuală”. Este mai mult decât auto-îmbunătățire. Este realizarea de sine – recunoașterea tuturor părților din tine și îmbrățișarea lor.
Imaginează-ți un puzzle: fiecare piesă reprezintă diferite aspecte ale tale, inclusiv cele despre care știi și cele care se ascund în umbra ta (adică inconștientul tău).
Individualizarea înseamnă a pune cap la cap acest puzzle. Acest lucru ar putea însemna să te confrunți cu fricile simbolizate de arhetipul „Umbră” al lui Jung sau să recunoști calitățile din partea ta de gen opus (ceea ce el a numit Anima și Animus).
Drumul de urmat nu va fi usor. Cere introspecție și confruntare cu adevăruri dificile – adevăruri care pot intra în conflict cu normele societății. Dar recompensele vor depăși orice ți experimentat înainte. Te vei simți mai adevărat, mai unificat, aproape construit special.
Un sentiment de pace interioară și împlinire vine din integrarea eului tău conștient și inconștient prin individuare. Gândește-te ca la o orchestră în care fiecare instrument este perfect acordat.
Cu toate aspectele psihicului tău lucrând în armonie, poți trăi mai conștient – iar această nouă conștientizare va permite conexiuni cu alții, bazate pe valori sau dorințe comune, prea adânci pentru a vorbi cu voce tare.
Pași practici pentru a te implica cu inconștientul tău
Explorarea minții inconștiente este adesea comparată cu scufundările în peșteră – o activitate interesantă, enigmatică. Există o serie de moduri de a-ți atinge inconștiența în viața de zi cu zi.
Un pas practic este ținerea unui jurnal de vise. De îndată ce te trezești, notează orice fragmente din visele tale. Se risipesc repede, ca ceața dimineții. Înregistrarea acestora permite subconștientului tău să vorbească cu tine – poate prin simboluri deosebite, deocamdată.
Meditația este o altă metodă puternică de a aduce la lumină acele caverne ascunse din tine. Sti liniștit, concentrează-te asupra fluxului de respirație și permite gândurilor să vină și să plece fără a le eticheta ca fiind bune sau rele. Uneori, aparent, apar gânduri aleatorii. Acestea indică spre perspective mai profunde, notează thecollector.com.
Ar trebui să încerci imaginația activă, care este ca și visarea ghidată. Începe prin a alege un personaj sau un simbol din visele tale. Apoi, poartă o conversație cu el în minte. Întrebând de ce a apărut și ce a vrut, poți afla lucruri secrete despre tine!
O altă idee este scrierea liberă. Setați un cronometru pentru 20 de minute și scrieți fără oprire - fără a remedia greșelile de scriere sau a tăia nimic. Acest lucru vă ajută să vă ocoliți criticul interior (vocea mică care spune: „Asta miroase!”), astfel încât să vă puteți accesa inconștientul (unde se ascund o mulțime de gânduri cool).
Amintiți-vă: nu există o singură modalitate de a explora bine peșterile - și nu există o singură modalitate de a vă adânci în subconștient folosind aceste metode. Pe măsură ce le încerci mai mult, s-ar putea să descoperi și alte moduri care funcționează mai bine pentru tine.
Deci, care sunt mesajele inconștientului lui Jung?
Unul dintre psihologii de frunte, Carl Jung, spune că mesajele, puternice și care schimbă viața, sunt în mintea inconștientă. Acestea sunt emise sub formă de emoții, simboluri și vise, arătând ceea ce gândește și dorește un individ.
Jung a postulat că mintea inconștientă conține atât un inconștient personal, cât și unul colectiv. În plus, acest inconștient colectiv conține toate arhetipurile și motivele pe care rasa umană le împărtășește, în general, între majoritatea culturilor.
Studierea subiectelor sau simbolurilor recurente din visele noastre, de exemplu, și a le privi cu atenție, poate, de-a lungul timpului, să aibă rezultate în cele din urmă să începem să înțelegem ce este ceea ce inconștientul nostru încearcă să ne spună.
De asemenea, Jung a subliniat cu tărie importanța integrării acestor elemente inconștiente în viața noastră conștientă, dacă vrem să fim complet și complet individualizați. Aceste cunoștințe vă pot ajuta să creșteți în moduri pe care nu le-ați gândit până acum.