Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cum depistezi bolile la sâni

Cum depistezi bolile la sâni

Efectuate periodic, explorări precum ecografia mamară ajută la detectarea precoce a bolilor de sâni. În funcție de vârsta femeii, se recomandă anumite investigații medicale, scrie clicksanatate.ro.

Ecografia

Explorare imagistică de bază în patologia mamară, ecografia reprezintă examinarea sânilor cu ajutorul ultrasunetelor. Cu ajutorul ei, se pot depista leziuni mici, de 3-4 mm, care nu sunt palpabile, se vizualizează ganglionii axilari și se evaluează leziuni depistate la mamografie.

Ecografia de sân detectează modificări specifice mastozei fibrochistice, precum și structuri chistice sau nodulare cu suspiciune de malignitate. De asemenea, se pot vizualiza ecografic papiloamele intraductale sau intrachistice. Nu iradiază, nu implică durere și poate fi efectuată oricând, inclusiv în sarcină.

„Este utilă în explorarea sânilor denși, a celor protezați, pentru caracterizarea suplimentară a leziunilor mamare supecte descoperite mamografic, cât și pentru ghidajul ecografic al puncțiilor mamare“, afirmă medicul primar radiolog Crenguța Sorina Șerboiu.

Sonoelastografia

Această explorare, care este o tehnică ecografică specială, măsoară elasticitatea unei leziuni comparativ cu țesutul sănătos, fiind de ajutor pentru diferențierea leziunilor maligne de cele benigne. Prin această analiză, se evaluează calitativ şi cantitativ elasticitatea ţesutului mamar, putându-se depista tumori mici, chiar şi de sub 2cm.

Elasticitatea maselor tumorale este importantă în diagnosticare, tumorile maligne fiind mai dureîn comparaţie cu cele benigne. De pildă, otumoarecanceroasă este de 5până la 28 de ori mai dură comparativ cu ţesutul normal ce o înconjoară. Este important de ştiut că sonoelastografia nu înlocuieşte mamografiași ecografia, ci se efectuează în completarea acestora.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri