Durata medie a unui duş nu depăşeşte 10 minute şi numai 12% dintre bucureşteni preferă să facă baie în cada plină cu apă. În plus, 82% dintre locuitorii marilor oraşe nu pornesc maşina de spălat decât când este plină. Sunt metodele pe care le-au ales mulţi români ca să plătească mai puţini bani la apă.
Nici în ceea ce priveşte curentul electric oamenii nu aleg cele mai eficiente metode. Economiile la factura la energie vin din faptul că sting lumina atunci când nu mai stau în cameră, însă numai 53% au măcar un bec LED în locuinţă, potrivit unui studiu Ikea care şi-a propus să analizeze cum economisesc românii apa, energia şi deşeurile. În plus, 78% dintre participanţii la studiu au spus că nu utilizează vasele sub presiune, iar 53% ar vrea să facă mai multe pentru a economisi energia, da nu știu cum.
Risipa alimentară este o altă problemă a românilor. Şapte din zece bucureşteni au recunoscut că obişnuiesc să arunce mâncare, motivele principale fiind depăşirea datei de expirare sau gătitul în cantităţi prea mari. Dintre cei care refolosesc resturile rămase de la mesele dintr-o zi, 68% le consumă în ziua următoare, iar 36% le folosesc în alt preparat sau le folosesc ca hrană pentru animale. Restul merge la gunoi. Marea problemă este că oamenii nu sortează nici deşeurile înainte de a le arunca. (Daniela Ivan)