Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum fac politicienii averi uriaşe din nunţi şi din chirii

Cum fac politicienii averi uriaşe din nunţi şi din chirii

de Marius Gîrlașiu    |   

Pe lângă indemnizaţia lunară de aproape 5000 de lei, parlamentarii scot bani frumoşi şi din alte surse de venit. Mulţi dintre senatori şi deputaţi îşi rotunjesc averile din nunţi, botezuri sau chirii. Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile de avere, nunţile şi botezurile reprezintă o adevărată lovitură pentru aleşii poporului, în condiţiile în care profitul după un asemenea eveniment se ridică în unele cazuri la sute de mii de euro.

Unii dintre cei mai cunoscuţi politicieni ai ţării produc bani buni pe piaţa imobiliară. Printre parlamentari, lider la acest capitol este de departe senatorul PSD Dan Şova. Fostul ministru al Transporturilor a scos doar anul trecut peste 600.000 de lei din închirierea a trei imobile: cele două case pe care le deţine în Capitală şi una în comuna Ciolpani. Fostul vicepremier şi lider UNPR Gabriel Oprea a încasat şi el în jur de 265.000 de lei din închirierea mai multor imobile la marginea Bucureştiului, în oraşul Voluntari. Bani din chirii a câştigat şi fosta şefă PMP, Elena Udrea. În 2015, fosta candidată la prezidenţiale şi-a rotunjit conturile cu peste 140.000 de lei, potrivit declaraţiei de avere. Chiriile i-au adus un profit de 133.000 de lei şi fostului ministru PSD al Finanţelor, Eugen Teodorovici, asta în vreme ce liderul PSD Liviu Dragnea a strâns şi el 90.000 de lei din chirii în ultimii doi ani. Familia lui Mircea Geoană a închiriat şi ea un imobil din care fostul candidat la prezidenţiale a câştigat aproximativ 58.000 de lei. Cel mai eficient a fost însă preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Copreşedintele ALDE a închiriat un singur apartament şi a câştigat din chiria acestuia peste 53.000 de lei.

Paranghelii de milioane

Dacă unii aleşi fac bani buni din chirii, alţii îşi umflă conturile din nunţi, botezuri şi alte cumetrii. Astfel, deputatul PSD Cristian Rizea se poate declara lejer cel mai fericit tată din lume. Într-un singur an, Rizea a încasat peste 190.000 de euro din două evenimente de familie: botezul şi tăierea de moţ a fiului său. Creştinarea lui Rizea Jr., din noiembrie 2013, a fost un dar de la Dumnezeu: i-a adus deputatului 91.500 de euro, plus bijuterii, tablouri şi icoane în valoare de 42 de mii de euro. La mai puţin de un an, în august 2014, Rizea a dat în cinstea fiului său o altă paranghelie, prilejuită de tăierea moţului. Evenimentul a fost şi el unul extrem de profitabil. Familiei Rizea a scos atunci 42.500 de euro bani gheaţă plus bijuterii, tablouri şi icoane în valoare de 16.500 de euro. Alţi politicieni au făcut averi şi mai mari din cumetrii. În 2012, Elena Băsescu a strâns o jumătate de milion de euro doar din darul de nuntă oferit de cei 800 de invitaţi. Suma a fost depusă de cuplul „EBA-Sida” în patru conturi bancare. Fostul PSD-ist Valeriu Zgonea s-a însurat pentru a doua oară în viaţă anul trecut pe 4 iulie, iar gurile rele susţin că ar fi rămas cu cel puţin 100.000 de euro după marele eveniment. Robera Anastase s-a umplut şi ea de valută după nunta din 2013. Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a numărat 55.000 de euro, 10.000 de dolari şi 17.000 lei după ce s-a strigat darul. Asta în timp ce fostul şef al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a câştigat şi el 49.800 euro şi 181.200 lei din botezul fiicei sale în anul 2014.

Carmen şi Iohannis au strâns o avere

Familia prezidenţială a încasat ani la rândul o întreagă avere din chirii. Şeful statului deţine în prezent două apartamente, cumpărate în 1997 şi 2001, la care se adaugă alte trei care, dintre care două cumpărate în 2007 şi una dobândită în 1992 prin donaţie/cumpărare. Potrivit declaraţiei de avere, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen au câştigat numai anul trecut 120.000 de lei din chirii, o sumă cu 20.000 de lei mai puţin faţă de profitul din 2014. Motivul? În noiembrie anul trecut, familia prezidenţială a pierdut definitiv imobilul din centrul Sibiul închiriat de ani buni unei mari bănci din România. În ultimii 15 ani, “chiriaşii” casei pierdute în instanţă i-au adus preşedintelui Iohannis un profit de aproape 320.000 de euro, scriau anul trecut jurnaliştii de la Rise Project. Iohannis nu şi-a luat gândul de la casă şi a depus o contestaţie în anulare la decizia Curţii de Apel Braşov. Mai mult, în luna aprilie Instanţa Supremă i-a admis preşedintelui o cerere de strămutare a procesului la Curtea de Apel din Piteşti, care va judeca solicitarea de anulare a primei sentinţe pe data de 28 septembrie.

 

120.000 de lei a încasat familia Iohannis din chirii în 2015

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri