Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum folosim aspirina în grădină

Cum folosim aspirina în grădină

de Maria Coman    |   

Aspirina ajută nu numai oamenii, ci este de un real folos și plantelor din grădinile noastre. Aspirina are multiple utilizări și vom trece în revistă câteva dintre ele, așa cum rezultă din studiile făcute de specialiștii din străinătate, pentru că la noi nu există studii. Dacă florile dumneavoastră refuză să înflorească, au crescut în lungime, tulpinile au devenit subțiri, dezvoltarea a încetinit, iar frunzele au devenit palide și cu pete, cel mai probabil plantele au o insuficiență de substanțe nutritive.

 

1. Ajută plantele să crească mai bine

Există explicații științifice pentru această concluzie: aspirina conține acid salicilic, un derivat din scoarță de salcie. Este, așadar, o substanță pe care plantele o găsesc în mod obșinuit în natură, dar în cantități mai mici. Acidul salicilic îmbunătățește sistemul imunitar al plantelor, care devin astfel mai rezistente la atacul insectelor dăunătoare și previne, de asemenea, formarea fungilor.

Un studiu făcut la Universitatea din Rhode Island a arătat cât de eficient e să folosești aspirina în grădină. Au preparat o soluție din 4 tablete de aspirină pisată și 4 litri de apă. Cu această soluție au pulverizat plantele la fiecare trei săptămâni pe parcursul sezonului de creștere. La final au descoperit ca plantele tratate au crescut mai repede și erau mai roditoare decât grupul care a fost lăsat netratat. Efectul aspirinei se bazează pe componentele acesteia. Baza medicamentului este acidul acetilsalicilic, care îmbunătățește imunitatea și saturează planta cu vitamina C, ceea ce sporește rezistența la infecții, la dăunători, promovează înrădăcinarea rapidă a butașilor, germinația semințelor și stimulează înflorirea. Într-o situație în care planta suferă de stres (transplant, schimbare de loc, tratament), ea eliberează în sine acidul acetilsalicilic în cantități mici, care servește drept protecție în această perioadă. Aplicarea acidului artificial restabilește echilibrul în țesuturile plantei.

 

 

2. Luptă cu bolile fungice

Verticillium și fuzarioza sunt boli fungice care pot compromite rapid întreaga cultura. Un alt studiu realizat de Departamentul de Agricultură din SUA arată ca utilizarea spray-ului cu aspirină poate reduce semnificativ răspândirea fungilor pe plantă.

Tot acidul salicilic are rol și de această dată. Acidul salicilic dă plantelor rezistență, protejându-le de atacul microbian, secetă și chiar atacul insectelor. Întrucât acidul salicilic este ingredientul activ în aspirină, atunci când soluția este pulverizată pe plante stimulează sistemul lor imunitar și protejează răsadurile și plantele de bolile transmise de bacterii și ciuperci. Același studiu conchide că semințele înmuiate în soluția de aspirină înainte de a fi semănate au o rată de germinare mai bună. Grădinarii pot pulveriza pe plantele o soluție din tablete de aspirină, amestecate cu apă distilată. Aspirina este deosebit de eficientă în lupta împotriva bolilor şi protejează în special roşiile şi cartofii.

 

3. Florile tăiate din vază durează mai mult

O aspirină pisată și dizolvată în apă va menține florile proaspete mai mult timp. Explicația vine de la specialiștii de la Universitatea din California, potrivit cărora acidul salicilic reduce producția de etilenă. Cu etilena redusă, ofilirea florilor este întârziată, iar plantele tăiate pot rezita mai mult.

 

4. Funcționează ca un stimulent de înrădăcinare

Înainte de a planta un butaș, îl puteți ține timp de câteva ore într-o cană de apă distilată în care ați dizolvat și o tabletă de aspirină. Aspirina are aceiași hormoni de înrădăcinare ca și salcia.

Totușu aspirina trebuie folosită cu precauție. Ca în orice altă situație, excesul are consecințe negative. O cantitate prea mare de aspirină, spre exemplu, poate să ducă la arderea sau deteriorarea plantelor. Utilizarea necorespunzătoare poate duce la dezvoltarea unor pete maronii, cu aspect de frunze arse.

 

Dozarea corectă

Doza corectă presupune utilizarea unui comprimat de aspirina pisată la un litru de apă, de preferat apă distilată, pentru că substanța se dizolvă mai bine. Faceți tratamentele cu aspirină în timpul dimineții, pentru că plantele tind să absoarbă cel mai bine în acest moment al zilei. De asemenea, pulverizarea dimineața ajută și la protejarea insectelor benefice, cum ar fi albinele și alți polenizatori care sunt activi mai târziu. E nevoie și ca răspunsul plantelor să fie supravegheat, pentru că nu toate sunt potrivite tratamentului cu aspirină. Roșiile, ardeii, cartofii și vinetele beneficiază foarte mult de regimul aspirinei.

 

 

Subiecte în articol: aspirina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri