Perioada menopauzei vine cu lucruri bune, cum ar fi absența sindromului menstrual ori a ciclului abundent. Pe de altă parte, schimbările hormonale vin și cu efecte nedorite.
Scăderea nivelului de estrogen provoacă reducerea producției de colagen, înmulțirea și accenturarea liniilor fine și ridurilor, subțierea pielii și apariția părului la nivelul feței.
Un studiu din 2020 arată că o creștere a părului facial este un simptom comun de menopauză, cauzat de scăderea estrogenului. Un studiu din 2022 a enumerat părul facial, ridurile și pielea lăsată ca simptome de menopauză.
Un studiu din 2013 a indicat că unele tipuri de colagen ar putea scădea cu până la 30% în primii 5 ani după menopauză. Scăderea țesutului moale este un simptom al îmbătrânirii faciale. O recenzie din 2018 a indicat că nivelurile mai scăzute de estrogen în timpul menopauzei sunt legate de modificări ale pielii și semne de îmbătrânire.
Îmbătrânirea este un proces natural, iar menopauza este o parte a acestuia.
Cum este afectată pielea
Riduri fine
Ridurile fine pot fi primul semn vizibil de îmbătrânire a pielii. Experții recomandă 3 pași principali de îngrijire a pielii: peptide, retinol și protecție solară.
Peptidele pot stimula producția de colagen și pot ajuta la reducerea aspectului liniilor fine.
O analiză din 2021 arată că peptidele bioactive ar putea ajuta la reducerea liniilor fine și a ridurilor.
Totodată, este nevoie să folosești constant cremă de protecție solară. Un studiu din 2021 arată că femeile de peste 40 de ani ar putea reduce parțial formarea ridurilor folosind protecție solară.
Uscăciune
Pielea își pierde din hidratare, astfel că este nevoie de creme care să rețină umiditatea, cum sunt acidul hialuronic, glicerina și ceramidele.
Un studiu din 2021 realizat pe 40 de femei, cu vârste între 30-65 de ani a indicat că utilizarea unui ser topic care conține acid hialuronic ar putea asigura hidratarea pielii.
O recenzie din 2021 a sugerat că beneficiile de hidratare ale acidului hialuronic depind de greutatea moleculară a acidului.
Un alt studiu din 2017 asupra femeilor cu vârsta medie de 40 de ani arată că un produs ci acid hialuronic, glicerină și Centella asiatica, ar putea îmbunătăți semnificativ hidratarea pielii timp de 24 de ore.
Un studiu din 2018 a indicat că ceramidele ar putea îmbunătăți aspectul pielii uscate.
Păr facial
Înainte de a lua măsuri cu privire la îndepărtarea părului facial este bine să discuți cu un endocrinolog, pentru a te asigură că nu ai probleme cu tiroida.
Pete pigmentare
Un antioxidant topic care include vitamina C ajută la combaterea radicalilor liberi de la soare și poluare, stimulează colagenul și ajută la petele întunecate.
Peptidele scad compușii care încurajează pigmentarea pielii. Folosirea unei creme de protecție solară de cel puțin SPF 30+ poate atenua efectele dăunătoare, potrivit catine.ro.