Acestea au calorii puține, astfel că 100 de grame de ciuperci conțin circa 22 de calorii, fiind recomandate în dietele pentru reducerea greutății corporale. Totodată, conțin circa 3 grame de proteine la 100 de grame,p dar și vitaminele C, D, B-uri, minerale potasiu, fosfor, seleniu, cupru.
Cum depozitezi ciupercile
Depozitarea corectă a ciupercilor este importantă pentru a le păstra proaspete și a preveni deteriorarea lor.
Se păstrează în frigider, într-o pungă de hârtie, pentru a permite circulația aerului și a absorbi excesul de umezeală. Acestea mucegăiesc în ambalaj de plastic din cauza umezelii.
Punga de hârtie se așează pe raftul din mijloc sau din partea inferioară a frigiderului. Ciupercile se păstrează proaspete în frigider până la o săptămână, dar este bine să le verifici.
Poți folosi și o cutie de plastic dacă are orificii pentru a permite circulația aerului. Pune un prosop de hârtie pe fundul cutiei și unul deasupra ciupercilor pentru a absorbi umezeala. Așează cutia în frigider. Vor rezista până la o săptămână, dar verifică pentru a obsera schimbarea culorii, mirosului sau texturii.
Dacă vrei să le păstrezi o perioadă mai lungă, le poți congela. Înainte le speli, le feliezi și le poț sota în puțin ulei sau unt până când se evaporă umezeala.
Lasă-le să se răcească și pune-le apoi în pungi sau recipiente de congelare, eliminând aerul. Ciupercile congelate se po păstra până la 6 luni.
Uscarea este o altă metodă de a conserva ciupercile pe termen lung. Taie-le felii subțiri și usucă-le într-un deshidrator sau la cuptor, la temperaturi scăzute. Păstrează ciupercile uscate în borcane de sticlă ermetice sau pungi de plastic sigilate, într-un loc răcoros și întunecat. Ciupercile uscate se pot păstra până la un an dacă sunt bine uscate și depozitate corect, potrivit hellotaste.ro.
Totodată, spală ciupercile înainte de utilizare, nu înainte de depozitare.
Ciupercile proaspete ar trebui să fie ferme și să aibă o textură netedă. Dacă sunt moi, vâscoase sau lipicioase, nu mai sunt bune. Tototdată, dacă simți un iz neplăcut, acru sau puternic, nu mai sun bune de consum.
Este recomandat să fie păstrate în frigider dar anumite soiuri, cum ar fi trufele, au nevoie de condiții speciale. Trebuie învelite în hârtie care trebuie schimbată zilnic. Poti fi păstrate tot până la o săptămână.
Ciupercile uscate nu trebuie păstrate la frigider, ci depozitate într-un loc răcoros și uscat, într-un recipient ermetic.