Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum pleacă mascații la vânătoatre. Filaj și misiuni în plic

Cum pleacă mascații la vânătoatre. Filaj și misiuni în plic

de Diana Scarlat    |   

Cei mai mulți infractori cred că nu vor fi prinși sau că polițiștii nu le cunosc activitatea. Alții speră să-și poată dezvolta rețele de crimă organizată fără a fi deranjați de forțele de ordine, pentru că se bazează pe corupția din sistem. Ce nu știu, însă, este modul de operare al unora dintre structuri, care adună probe, uneori ani la rând, până când îi prind în flagrant pe cei mai periculoși dintre infractori. La fel s-a procedat și în cazul cumplit al stăpânilor de sclavi de la Berevoești, care susțineau că sunt nevinovați, fără să știe de când sunt în vizorul poliției.

Polițiștii au strâns toate probele de care aveau nevoie pentru condamnarea stăpânilor de sclavi de la Berevoești, timp de aproape trei ani, înainte de a descinde în sat și a-i prinde în flagrant pe infractori. În același fel se procedează în toate cazurile în care sunt căutate rețele mafiote sau infractori periculoși, tocmai pentru a nu exista posibilitatea ca aceștia să scape de pedeapsă, susținând că sunt nevinovați. Cu alte cuvinte, infractorii nu au nicio șansă de scăpare, chiar dacă sunt convinși că polițiștii nu sunt pe urmele lor și că vor putea să-și desfășoare activitatea după bunul plac. Nici corupția din sistem nu-i ajută, deși mulți infractori se bazează pe asta. Polițiștii corupți cad și ei în plasa cercetării și nu apucă să afle că sunt urmăriți, până sunt prinși în flagrant. „O operațiune cu mascați se organizează astfel încât nici echipa operativă nu află unde este descinderea. Ei sunt informați seara că vor pleca în misiune la o anumită oră, iar adresa la care se face descinderea le este comunicată abia atunci când sunt în mașină, în drum spre respectiva adresă. Informația li se înmânează în plicuri sigilate, astfel încât să nu poată fi aflată de nimeni înainte de a se începe acțiunea”, spun surse din Poliție.

Două săptămâni de percheziții

Poliţia Română a făcut aproape 120 de percheziţii domiciliare în perioada 16-29 septembrie. Au fost ridicate laptopuri, medii de stocare, telefoane mobile, 7 arme, cartușe, 36 de kilograme de droguri, aproape 1.100 de comprimate și un sistem complet tip "indoor" de înființare și întreținere a culturii. În cazul ultimei capturi, a fost și un scandal legat de implicarea lui Adrian Naidin, care a devenit victimă colaterală a descinderii, pentru că stă în gazdă, într-un apartament din imobilul care-i aparține cultivatorului de cannabis. El a acuzat Poliția că a greșit adresa și s-a aruncat pe geam, din cauza sperieturii, în momentul descinderii mascaților în clădire.

Chiriașii pot fi în pericol

Acest caz arată că toți cei care închiriază apartamente ar putea fi în pericol, dacă proprietarii sunt cercetați pentru infracțiuni. Oamenii legii explică în primul rând că nu au greșit ușa, ci procedura prevede percheziționarea întregului imobil, în astfel de cazuri, tocmai pentru că proprietarul ar putea ascunde drogurile în camerele pe care le închiriază, fără știrea chiriașilor. „În respectivul imobil, principalul suspect este proprietarul. Nu s-a greșit adresa. S-a spart ușa de la parter, pentru că nu s-a deschis la apelul polițiștilor, apoi s-a făcut percheziția întregului imobil, în prezența proprietarului, care a fost prins”, menţionează comisar-șef Ramona Dabija, director al departamentului de Relații Publice din cadrul IGPR. Polițiștii i-au explicat că nu pe el îl caută, dar violoncelistul s-a speriat și a-ncercat să fugă, deși nu el era căutat.

Droguri în școli

Acțiunile Poliției s-au mutat în școli și licee, la început de an școlar. Acolo unde există deja probe în dosare deschise pentru traficanți și consumatori de droguri, polițiștii au mers să anunțe elevii și profesorii, pentru a preveni eventuale încercări de trafic de droguri. Așa s-a întâmplat și la liceul I.L. Caragiale, din București, unul dintre preferatele traficanților de stupefiante. Și în aceste cazuri, polițiștii au deja probe pentru a le asigura traficanților mulți ani în spatele gratiilor, chiar dacă aceștia încă nu au fost arestați.

Un polițist a venit în clasă și le-a explicat elevilor că un coleg al lor consumă droguri, iar traficantul care i le furnizează este cunoscut. Mi-a fost frică mereu de acest pericol, dar mă bucur că deja se știe cine este implicat și că polițiștii îl pot opri înainte de a ajunge la copilul meu. Părintele unui elev de la liceul bucureștean I.L. Caragiale

În perioada 16-29 septembrie, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 53 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani.

În urma investigațiilor din ultimele două săptămâni, au fost reținute și apoi arestate 61 de persoane, cu ajutorul probelor pe care le aveau polițiștii

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri