Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cum poate fiecare angajat să contribuie la protecția mediului la locul de muncă

Cum poate fiecare angajat să contribuie la protecția mediului la locul de muncă

Succesul la locul de muncă este o sarcină de echipă. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește grija față de mediu și consumul responsabil. Să vedem ce ne spun staticile și ce putem face pentru a proteja mediul, inclusiv la locul de muncă. 

 

Ce spun statisticile despre implicarea în protecția mediului 

Un studiu interesat întreprins de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor, arată că pentru 51% dintre persoanele chestionate contează foarte mult ca angajatorul să se implice în protejarea mediului. În plus, 48% dintre respondenți spun că ar prioritiza lucrul într-o companie cu acțiuni pentru comunitate. 

Totodată, eficiența energetică a clădirii de birouri în care lucrează este un factor important pentru 36% dintre angajați. La nivelul Uniunii Europene, problemele de mediu sunt importante pentru 4 din 5 tineri.

Rezultatele sunt similare la nivelul populației tinere din SUA, așa cum arată un sondaj realizat de Pew. Aici, generația Milenial și Z se implică activ în proiecte ce țin de combaterea încălzirii globale, voluntariat și discuții pe social media. 

3 soluții practice pentru protejarea mediului la locul de muncă

Colaborarea dintre angajator și angajați este esențială pentru soluții de impact la locul de muncă. Iată câteva măsuri practice pentru protejarea mediului la locul de muncă. 

1. Reducerea consumului de energie

Un consum mai mic de energie electrică scade necesarul de combustibili fosili, fapt care reduce concentrația dioxidului de carbon din atmosferă. Mergând mai departe, prezența unui nivel ridicat al gazelor în atmosferă duce la creșterea temperaturii planetare. Un consum mai mic de energie este asociat cu reglarea temperaturii. 

Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a reduce consumul de energie la locul de muncă:

  • Stinge lumina în spațiile nefolosite sau după ce ți-ai încheiat programul - un bec clasic are un consum de aproximativ 876 kWh pe an. Becurile consumă o cantitate semnificativă de energie, cu atât mai mult dacă există mai multe în clădire. Vorbește și cu colegii și încurajează-i să stingă lumina când ies dintr-o încăpere. Atunci când nu au loc ședințe, este indicată stingerea luminii în sălile pentru meetinguri. O altă idee bună este să vorbești cu șefii pentru a înlocui becurile clasice cu variante eficiente energetic;

  • Limitează să printezi prea multe foi - pe măsură ce tot mai multe clădiri de birouri se digitalizează, se reduce și nevoia de a printa documente pe hârtie. În unele cazuri, însă, poate fi nevoie ca anumite informații sensibile să existe pe hârtie. Corectează documentul înainte de printare pentru a evita folosirea excesivă a imprimantei, eventual scoate documentul pe ambele pagini. Evită să printezi documente color cu excepția situațiilor în care acest lucru este esențial;

  • Limitează folosirea liftului - acesta reprezintă 3-8% din consumul energetic al unei clădiri de birouri. În momentul în care un procent semnificativ al angajaților limitează folosirea liftului, vor reduce din consumul energetic al clădirii. Încearcă să mergi mai des pe scări, dacă această opțiune există;

  • Închide anumite echipamente atunci când nu le folosești - aerul condiționat, imprimantele, computerele și alte dispozitive care funcționează pe timpul nopții sau chiar în zilele libere, când nu sunt folosite, consumă semnificativ. Fă-ți un obicei din a închide dispozitivele la sfârșitul programului de lucru.

2. Reciclarea și gestionarea deșeurilor

Reciclarea la locul de muncă este la fel de importantă ca reciclarea la domiciliu. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru o mai bună reciclare și gestionare a deșeurilor:

  • Folosește coșurile de gunoi pentru reciclare selectivă, inclusiv pubela pentru produse organice;

  • Limitează folosirea de ambalaje de plastic la masa de prânz;

  • Folosește cești de porțelan în locul alternativelor de unică folosință;

  • Reciclează și componentele electrice/electronice;

  • Printează pe ambele părți;

  • Folosește cât mai puțin produse sau electronice care necesită consumabile. 

3. Folosirea mijloacelor de transport în comun

Poluarea aerului este o problemă majoră în marile orașe. Folosirea transportului în comun este o modalitate simplă și ieftină pentru a reduce nivelul poluării. 

  • Transportul în comun contribuie la reducerea numărul de mașini pe stradă - un nivel mai mic de emisii și mai puțină poluare;

  • Tot mai multe mijloace de transport în comun folosesc hidrogen sau alți combustibili bio. De asemenea, s-au introdus vehicule electrice;

  • Transportul în comun are rute prestabilite proiectate pentru a reduce consumul de combustibil. Astfel, le crește eficiența.  

Practicile de protecție a mediului nu se opresc odată ce ieși din casă. Pe stradă, spre job și la chiar la locul de muncă putem lua măsuri mici care, însumate, contribuie la protecția mediului înconjurător. 

Subiecte în articol: protecţia mediului
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri