Jurnalul.ro Auto Cum poți avea grijă de o mașină cu transmisie manuală

Cum poți avea grijă de o mașină cu transmisie manuală

Multe persoane aleg mașini care au cutii de viteze manuale din diverse motive. Spre exemplu, pentru plăcerea de a conduce. Se spune că o mașină cu transmisie manuală este mai distractiv de condus decât una automată, întrucât poți simți limitele mașinii în anumite momente. Mai mult, mașinile care au cutii manuale sunt și mai ieftine decât cele care au cutii automate.

Totuși, dacă nu știi să conduci în mod corect o astfel de mașină, este posibil să plătești destul de mult pentru reparații. De aceea, îți vom prezenta în continuare câteva sfaturi despre cum poți avea grijă de o mașina care are cutie de viteze manuală și îți vom spune motivele pentru care se strică.

Motive pentru care se poate strica o cutie de viteze manuală

 

O mașină care are o cutie de viteze manuală se poate strica dacă nu ții cont de anumite aspecte. Spre exemplu, dacă folosești un alt ulei pentru cutia de viteze în afară de cel recomandat de producătorul mașinii. Puține persoane știu că și cutia de viteze are nevoie de ulei, întrucât acesta nu se înlocuiește la fel de des ca uleiul de motor. De aceea, este important să alegi doar uleiul recomandat de producător, întrucât va avea parametrii necesari pentru a funcționa în cele mai bune condiții.

 

Un alt motiv pentru defectarea cutiei de viteze manuală este patinarea excesivă a ambreiajului. Dacă observi acest lucru, este important să mergi cât mai repede la un service autorizat, întrucât un ambreiaj defect poate produce pagube importante cutiei de viteze.

 

Știai că și stilul tău de a conduce poate afecta cutia de viteze? Mai exact dacă schimbi vitezele la turații mari sau dacă eliberezi brusc ambreiajul, poți provoca defecțiuni la cutie și chiar și la volantă.
 

Un alt semn că provoci daune cutiei din cauza stilului de a conduce este dacă auzi un zgomot ciudat când schimbi viteza. Acest lucru semnifică faptul că nu ai apăsat complet ambreiajul și cuplul motor nu a fost eliberat.

 

Nu în ultimul rând, folosirea excesivă a frânei de motor. Aceasta este ideală pentru a prelungi viața sistemului de frânare, însă nu este un lucru bun pentru cutia de viteze. Ce poți face? Folosește cu moderație frâna de motor.

Cum protejezi cutia de viteze

Având în vedere motivele pentru care se poate strica o cutie de viteze, probabil vrei să afli și alte metode prin care o poți proteja. Iată ce sfaturi poți pune în practică:

 

  • Curăță componentele sistemului de transmisie în mod frecvent. Poți întreba un mecanic care este cea mai bună metodă să faci acest lucru. Murdăria și diversele lichide ce se pot scurge pot crea probleme la sistemul de transmisie.
  • Schimbă garniturile ori de câte ori este nevoie. Știai că o componentă mică precum o garnitură poate crea probleme imense? Spre exemplu, garnitura de la baia de ulei se poate uza și poate lăsa uleiul să curgă. Nu îți vei da seama de acest lucru, iar lipsa uleiului va provoca pagube.
  • Ai grijă de ambreiaj prin folosirea adecvată a acestuia. Nu schimba vitezele brusc, apasă-l complet când schimbi vitezele și nu îl ține apăsat când nu este cazul. Dacă obișnuiești să stai cu ambreiajul apăsat la semafor sau când aștepți în coloană, rezolvă cât mai repede acest obicei dăunător mașinii.
  • Nu în ultimul rând, înlocuiește filtrul de transmisie și inelul de etanșare ori de câte ori este cazul. De obicei, aceste componente se schimbă cam la 60 000 km, însă depinde de recomandarea producătorului și de stilul tău de condus.

 

Așadar, dacă ai o mașină cu transmisie manuală, ține cont de aceste sfaturi pentru a o proteja.

 

Sursa foto: Shutterstock

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri