Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum poți ține șoarecii departe de casa ta cu ajutorul piperului negru

Cum poți ține șoarecii departe de casa ta cu ajutorul piperului negru

de Anastasia Paul    |   

Șoarecii pot fi o problemă neplăcută și mulți proprietari de case și grădini caută metode naturale pentru a-i descuraja pe acești vizitatori nedoriți.

O soluție este folosirea piperului negru ca repelent pentru aceste rozătoare. Dar chiar funcționează? Se știe că piperul negru are un miros puternic, înțepător, despre care se crede că respinge șoarecii deoarece le irită sistemele olfactive.

Pentru a utiliza piperul negru cpentru a îndepărta șoarecii este esențial să cunoști cele mai bune modalități de a dispersa aroma și de a crea condiții neprielnice.  Cea mai simplă metodă este împrăștierea de piper negru măcinat în zonele unde a fost observată activitatea șoarecilor. Alte opțiuni includ înmuierea bilelor de vată sau a cârpei în ulei esențial de piper negru și plasarea lor în toată casa, potrivit pestpointers.com.

Recomandări
Mirosul puternic al piperului negru poate descuraja șoarecii să locuiască în casa ta.
Stropirea cu piperu negru măcinat sau folosirea uleiului esențial de piper negru sunt metode eficiente de a degaja parfumul.
O casă fără șoareci este posibilă cu utilizarea strategică a aromei de piper negru.

Capsaicina și piperina
S-ar putea să fi auzit că piperul negru poate ajuta la respingerea șoarecilor și există un raționament științific în spatele acestui lucru. Piperul negru conține piperină, un compus chimic responsabil pentru gustul său înțepător. Deși nu este la fel de picant precum capsaicina găsită în ardeii iuți, piperina poate provoca totuși iritații la mamifere, în special la cele cu un simț al mirosului ascuțit, cum este al șoarecelui!

Un studiu publicat în Journal of Integrative Zoology arată că uleiul de piper negru este eficient pentru a descuraja șoarecii de casă. Deși uleiul nu conține piperină, conține pinen și limonen, ambele fiind cunoscute pentru că resping șoarecii.

Piperul negru este folosit adesea în preparatele culinare dar pentru un șoareci este o aromă copleșitoare care interferează cu capacitatea lor de a găsi mâncare. 

Iritație nazală
Piperul negru îți gâdilă nasul când adulmeci, nu? Același lucru se întâmplă și cu șoarecii, dar la o intensitate mult mai mare. Șoarecii au un simț al mirosului foarte dezvoltat și sunt foarte sensibili la efectele iritante ale piperinei.

Când șoarecii detectează mirosul de piper negru, acesta le irită căile nazale, fiindu-le dificil să respire. Ca urmare, ei tind să stea departe de zonele în care este prezent piper negru.

Mirosul șoarecilor
Șoarecii se bazează pe simțul mirosului pentru a găsi hrană și a comunica între ei. Când într-o zonă se simte mirosul înțepător de piper negru, simțurile lor ascuțite sunt perturbate și le este dificil să caute și să localizeze sursele de hrană.

Folosirea piperului negru ca repelent natural pentru șoareci implică plasarea acestuia în zonele cu probleme în care ai observat activitate de rozătoare. Poți folosi fie boabe întregi de piper, piper proaspăt măcinat, fie ulei esențial de piper negru.

Asigură-te că reaplici sau împrospătezi cu piper zonele deoarece mirosul se poate diminua în timp. În mod ideal, poți crea un perimetru de piper în jurul casei tale stropind piper negru în jurul punctelor de intrare a șoarecilor.

Însă utilizarea piperului negru este doar o modalitate de a respinge șoarecii. Nu uita să combini această metodă cu alte bune practici, cum ar fi etanșarea punctelor de intrare, menținerea unui mediu de viață curat și eliminarea dezordinei care pot oferi ascunzișuri pentru rozătoare.

Mod de utilizare

Piperul negru poate fi folosit sub formă de spray, măcinat, ulei esențial, bile de bumbac.

Spray de casă
Una dintre cele mai bune moduri de a folosi piperul negru ca repelent este crearea unui spray de casă.

Iată ce ai nevoie:

- 1 lingură de piper negru măcinat 
- 2 căni de apă
- 1 sticlă cu pulverizator

Urmează acești pași simpli:

Amestecă piperul negru măcinat cu apa.
Toarnă cu grijă amestecul în sticla cu pulverizator..
Agită-l pentru a se amesteca bine.

Folosirea spray-ului: pulverizează amestecul în locurile unde ai observat activitatea șoarecilor. Acest lucru le va face pe rozătoare să se gândească de două ori înainte de aa-ți vizita casa deoarece mirosul puternic de piper negru le irită nările. Reaplică la fiecare câteva zile pentru un efect maxim.

Bile de bumbac cu uleiuri esențiale
O altă metodă de a folosi parfumul puternic de piper negru pentru a descuraja șoarecii este să îl combini cu uleiuri esențiale.

Iată cum să o faci:

- Ulei esențial de piper negru
- Bile de bumbac

Instrucțiuni:

Aplică câteva picături de ulei esențial de piper negru pe fiecare minge de vată.
Așează bilele de bumbac în zonele în care ai observat șoareci, cum ar fi dulapuri, sertare și colțuri.

Împrospătează uleiul de pe bile de bumbac în fiecare săptămână pentru a te asigura că mirosul rămâne puternic. Ia în considerare plasarea bilelor de vată în pliculețe pentru o curățare și o înlocuire mai ușoară. 

Alternative pentru respingerea șoarecilor

Piper roșu
Această soluție picantă este o alegere populară pentru un repelent. De ce respinge șoarecii? Conține  capsaicină, o componentă activă din ardeiul cayenne.

Când șoarecii detectează mirosul înțepător, ei se vor grăbi în direcția opusă! Pentru a utiliza eficient ardeiul cayenne, pur și simplu stropește în jurul punctelor de intrare și în zonele în care a fost observată activitatea rozătoarelor.

Poți să faci un spray cu piper roșu adăugând 1 lingură de ardei cayenne într-un litru de apă, după care amesteci bine. 

Scorţişoară
O altă alternativă aromată este scorțișoara. Acest condiment dulce respinge șoarecii. Așezarea batoanelor de scorțișoară sau stropirea cu pudră de scorțișoară în zonele în care sunt prezenți șoarecii îi poate descuraja. Mirosul puternic de scorțișoară este foarte neplăcut pentru ei.

Totodată, scorțișoara nu este agreată nici de furnici.

Oţet
Oțetul este un alt articol de uz casnic care poate fi folosit ca un puternic repelent. Mirosul său ascuțit și acid nu este atrăgător pentru șoareci, care vor evita zonele.

Înmoarie biluțe de bumbac în oțet alb și plasează-le strategic în jurul casei tale, în special lângă punctele de intrare.

Poți folosi și oțet pentru a curăța suprafețele din casa ta adăugând un strat suplimentar de protecție împotriva șoarecilor și păstrând în același timp lucrurile foarte curate!

Prevenirea infestărilor cu șoareci
Șoarecii sunt niște creaturi ascunse. Pentru a le ține departe de casă este esențial să identifici și să sigilezi orice puncte de intrare. Inspectează exteriorul casei pentru orice fisuri sau găuri prin care s-ar putea strecura un șoarece. Nu uita să examinezi fundația, ferestrele și ușile.

Șoarecii pot trece prin goluri minuscule, așa că etanșează orice posibile intrări cu vată de oțel sau plasă de sârmă pentru a-i ține la distanță. Folosirea piperului negru în jurul acestor puncte de intrare poate fi, de asemenea, un factor de descurajare eficient.

Iată câteva dintre locurile obișnuite prin care șoarecii pot intra în casa ta:

Uși - Presară piper negru in jurul perimetrului tocului ușii, acordand o atentie sporita la golurile dintre ușă și toc. Poți amesteca piper negru cu apă și îl pulverizezi în jurul ușii.
Ferestre - Presără piper negru în jurul pervazului și cadrului ferestrei acordând o atenție sporită golurilor dintre fereastră și cadru. De asemenea, poți amesteca piper negru cu apă și îl pulverizezi în jurul ferestrei.
Crăpături în pereți - Presară piper negru în crăpăturile din pereți, asigurându-te că acoperi întreaga zonă. Poți amesteca piper negru cu apă și îl pulverizezi în crăpături.
Orificii de ventilație - Presară piper negru în jurul capacului de ventilație și în zona din jurul acestuia. Poți amesteca piper negru cu apă și îl pulverizezi în orificiul de ventilație.
Țevi - Presără piper negru în jurul țevilor de la punctele de intrare în casă. Poți amesteca piper negru cu apă și îl pulverizezi în jurul țevilor.

Curățenie
Șoarecii sunt atrași de resturile de mâncare și firimituri. Pentru a nu-i atrage păstrează bucătăria curată și ordonată. Șterge suprafețele, mătură podelele și scoate gunoiul în mod regulat pentru a elimina orice sursă de hrană care i-ar putea atrage.

Este o idee bună să folosești piper negru în zonele în care este posibil să se acumuleze firimituri, cum ar fi blaturile de bucătărie și mesele. Mirosul puternic al piperului negru poate descuraja șoarecii creând un mediu neplăcut pentru ei.

Ordine
Elimină ascunzișurile organizându-ți casa. Șoarecilor le place să construiască cuiburi în dezordine și materiale precum hârtie, carton și țesături. Reducând dezordinea și menținându-ți casa organizată, o faci mai puțin atractivă pentru șoareci.

Ia în considerare să stropiți piper negru în poduri, subsoluri și spații de depozitare unde dezordinea tinde să se adune. Mirosul va descuraja șoarecii să cuibărească în acele zone.

Depozitarea corectă a alimentelor
Depozitarea adecvată a alimentelor este esențială pentru a ține șoarecii departe de casă. Folosește recipiente etanșe pentru articolele de cămară și depozitează-le în dulapuri pentru a minimiza tentația pentru șoareci.

Pentru o protecție suplimentară, adaugă piper negru în interiorul cămarei sau în jurul zonelor de depozitare a alimentelor. Aroma înțepătoare poate respinge șoarecii, făcând din bucătărie o țintă neatrăgătoare pentru gustările lor de la miezul nopții.

 

 

Subiecte în articol: piper negru şoareci
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri