Cartofii sunt rădăcinoase bogate în amidon, care reprezintă o sursă de hrană de bază în multe zone ale lumii. De asemenea, conțin vitamine și minerale, inclusiv vitamina C și potasiu, oferind astfel beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, au în compoziție carbohidrați, ceea ce au efecte negative asupra greutății corporale, bolilor cardovasculare și diabetului.
Potrivit unor studii, persoanele care consumă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână își dublează riscul de deces timpuriu, în comparație cu cele care îi evită.
Cum prepari cartofii pentru a nu fi toxici
Prof. Dr. Dan Vodnar spune câte minute ar trebui să prăjești cartofii ca să nu fie toxici.
Cel mai important este contactul cartofilor cu uleiul, care trebuie să fie cât mai scurt pentru a nu se infiltra grăsimea în aceștia.
"Există și un studiu care spune că dacă tăiem cartofii prăjiți la 11 mm ar trebui prăjiți într-un ulei încins nu mai mult de 7 minute. Gătitul la abur, sunt cel mai mare fan al acestui gătit pentru că nutrienții sunt de cea mai bună calitate și de asemenea, și la air fryer. Toate aceste tehnici de gătit cu căldură uscată. Nu usucă alimentul, dar e o metodă sănătoasă.", a spus Prof. Dr. Dan Vodnar în podcastul lui Damian Drăghici.
Cartofii sunt consumați în întreaga lume sub formă de cartofi prăjiți și chipsuri, dar sunt asociați și cu mâncarea fast-food.
Studiile observaționale leagă consumul de cartofi prăjiți și chipsuri de creșterea în greutate. Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi pot conține, de asemenea, acrilamide și cantități mari de sare, potrivit healthline.com., citat de spynews.ro.