Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum să prepari Mazagran. Limonada algeriană cu aer exotic și gust răcoritor

Cum să prepari Mazagran. Limonada algeriană cu aer exotic și gust răcoritor

de Anastasia Paul    |   

Limonada este acrișoară și puțin dulce, dar cea mai bună parte a consumului acestei băuturi răcoritoare este încercarea de noi arome, precum mango, căpșuni, pepene verde sau mure.

Limonada este acrișoară și puțin dulce, dar cea mai bună parte a consumului acestei băuturi răcoritoare este încercarea de noi arome, precum mango, căpșuni, pepene verde sau mure. 

Există o limonadă algeriană numită mazagran, care este o combinație de cafea tare și citrice. Neașteptat, nu? În loc să folosească doar ingredientele tradiționale pentru limonadă: suc de lămâie, zahăr și apă, mazagran este îndrăzneață (și puțin acrișoară) datorită adăugării de cafea. Odată ce o vei încerca, vei înțelege de ce aceasta este o rețetă veche de secole care continuă să fie servită și astăzi.

Rădăcinile cafelei Mazagran pot fi urmărite în Algeria dar este comună și în Portugalia, Austria, Spania, și în anumite părți ale Franței. Unii spun că este „cafeaua cu gheață originală”. Este excelentă pentru revigorare și poate satisface, de asemenea, pofta de limonadă și o băutură cu cafea.

Se prepară rapid, fără a fi nevoie de echipamente sau ingrediente speciale.

Ce este Mazagran

Mazagran (pronunțat mah-zah-grahn) este o băutură rece amestecată, de obicei din cafea tare, suc de lămâie, zahăr și apă rece. A fost inventată în Algeria, în 1840, când soldații francezi au ocupat orașul de coastă Mostaganem, construrind o fortăreață numită Mazagran. Pentru a combate căldura nord-africană, soldații se răcoriau bând cafea cu apă rece ca gheața (în loc de lapte). În cele din urmă, au fost adăugate suc de lămâie, sirop îndulcit sau băuturi spirtoase, precum rom și coniac (pentru a-i menține pe soldați în alertă).

Când trupele s-au întors acasă, în Franța, căutau această limonadă de cafea în stil algerian și au început să o solicite în cafenelele locale. Băuturile au devenit populare, iar în curând francezii au început să le servească în pahare „mazagran”, care sunt înalte și înguste, precum ceștile tradiționale de cafea din ceramică folosite în Algeria.

În funcție de locul în care bei această băutură, se poate adăuga alcool, inclusiv mentă sau se poate chiar înlocui sucul de lămâie cu felii de lămâie. În orice caz, este o modalitate distractivă de a onora băutura cu o semnificație culturală atât de mare.

Cum se prepară limonada algeriană

Într-un pahar înalt, combin 1ă/4 cană din cafeaua rece tare, la alegere, cu 1/4 cană de suc de lămâie, 2 linguri de zahăr sau sirop simplu și sare. Amestecă până se dizolvă complet, apoi ajustează aciditatea sau dulceața după preferințe. Adaugă gheață și decorează cu felii sau rondele de lămâie, dacă dorești.

Oricât de unică este această limonadă cu cafea rece, există totuși câteva modalități de a adăuga o notă de personalitate.

Adaugă băutură spumoasă: Foloseșe apă minerală carbogazoasă pentru o versiune inspirată din stilul francez.

Ia în considerare o băutură spirtoasă: Cafeaua mazagran din Brazilia și Portugalia include adesea rom (fără cofeină).

Schimbă citricele: Încearcă suc de lămâie proaspăt stors, sirop de lămâie (ca în versiunea japoneză) sau o coajă de lămâie (ca în stilul italian).

Adaugă un vârf de cuțit de sare. Dacă gustul cafelei amare te deranjează, ia în considerare adăugarea unui vârf de cuțit de sare pentru a echilibra băutura, potrivit parade.com.
 

Subiecte în articol: limonada mazagran cafea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri