Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sfaturi de sănătate. Cum să reduci nivelul de cortizol din organism

Sfaturi de sănătate. Cum să reduci nivelul de cortizol din organism

Stresul este principalul factor care duce la creșterea cortizolului în organism.

Acest hormon are un rol important în menținerea sănătății, dar nivelurile prea mari sunt dăunătoare. Printre lucrurile pe care le poți face este să fii atent la dietă, să apelezi la tehnici de relaxare și să eviți fumatul. 

Cortizolul este principalul hormon de stres al organismului și are un rol important în controlul nivelului de zahăr din sânge, ameliorarea inflamației, reglarea ciclurilor somn-veghe, echilibrarea tensiunii arteriale și gestionarea modului în care organismul utilizează carbohidrații, grăsimile și proteinele.

Dacă ești mereu stresat, glandele suprarenale eliberează cortizol.Creșterile bruște și scurte pot ajuta oamenii să se adapteze la evenimente stresante sau eventuale pericole. Însă, pe durate lungi, nivelurile crescute de cortizol pot deveni însă  nocive.

Cel mai eficient mod de a reduce nivelul de cortizol este ameliorarea stărilor de stres. Dar cortizolul ridicat poate fi și rezultatul unei afecțiuni medicale subiacente sau al unui efect secundar al unui medicament. În această situație, se recomandă să ceri sfatul medicului.

Iată câteva metode naturale de reducere a nivelului de cortizol:

1. Dietă 

O dietă echilibrată ș rerducerea aportului de zahăr și cofeină ajută la gestionarea nivelului de cortizol. Trebuie să consumi probiotice, fibre alimentare și acizi grași omega-3.

2. Activitate fizică

Exercițiile fizice constante pot fi metode naturale de reducere a cortizolului. Însă activitatea fizică prea intensă poate crește nivelul de cortizol. Este astfel nevoie de mișcare moderată. 

3. Somn

Somnul suficient este necesar pentru menținerea la un nivel optim al cortizolului în sânge. Tulburările cronice de somn, cum ar fi apneea în somn și insomnia, se pot asocia cu niveluri crescute de cortizol. Poți fi mai predispus la niveluri mai ridicate de cortizol dacă lucrezi în schimburi.

4. Hobby-uri

Hobby-urile pot avea efecte de relaxare și oferă o stare de mulțumire. Acestea îți pot distrage mintea de la factorii de stres.

5. Relaxare

Dacă întâmpini frecvent stări de stres, poți încerca tehnici de relaxare, cum ar fi: exerciții de respirație, yoga, tai chi, meditație ghidată, vizualizare și meditație în timpul mersului pe jos, potrivit medicool.ro.

Subiecte în articol: stres cortizol
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri