Mâncare sărată
Dacă ai scăpat prea multă sare în mâncare, sunt mai multe metode pentru a echilibra gustul.
Adaugă lichide, precum apă, bulion sau lapte pentru a dilua sarea în exces. Însă trebuie să ai grijă să nu strici consistența preparatului. Dacă este o tocană, supă sau ciorbă, poți adăuga cartofi tăiați bucăți mari pentru a absorbi sarea. După fierberea cartofilor, îi poți scoate.
O altă soluție este să adaugi ingrediente dulci sau acide, precum miere, zahăr sau suc de lămâie, care pot contracara sarea. Poți adăuga ierburi proaspete sau condimente care nu conțin sare, pentru a îmbogăți aroma.
Mâncare picantă
Dacă mâncarea este prea picantă, poți adăuga ingrediente care reduc senzația de arsură, cum ar fi laptele, smântâna sau iaurtul. Grăsimile ajută la neutralizarea capsaicinei, compusul responsabil pentru senzația de arsură â.
Poți adăuga mai multe ingrediente, cum ar fi legume, orez sau paste, pentru a dilua gustul picant și a aduce mai mult echilibru. Dacă mâncarea este un sos, adăugarea de bulion sau apă poate reduce intensitatea senzației.
Mâncarea dulce
În cazul în care prăjitura este prea dulce, poţi adăuga suc de lămâie pentru a contrabalansa dulceața excesivă. Adăugarea unor ingrediente, cum ar fi iaurtul sau smântâna, poate ajuta la reducerea percepției de dulce, notează Antena3 CNN.