Îți place sau nu, viața de zi cu zi este un plină de decizii: cu ce să te îmbraci la prima întâlnire, dacă să mergi la un no loc de muncă, dacă să te întorci la cearta pe care ai avut-o sâmbătă seara cu partenerul tău sau ce să faci pentru o cină cu prietenii. Unele decizii sunt mai mari, altele mai mici, dar a face alegeri este întotdeauna o parte a vieții. Pentru că deciziile au consecințe, luarea deciziilor poate fi adesea provocatoare; pentru unii, chiar și deciziile minore pot fi considerate mari.
Dacă îți este dificil să te decizi, iată 3 obstacole comune, precum și modalități de a le rezolva, pentru a te ajuta să fii mai hotărât:
Ești autocritic sau perfecționist
Dacă ai tendința de a fi autocritic, să te superi cu privire la o „greșeală” sau, mai rău, ești perfecționist, vr\nd ca totul să iasă perfect, fiecare decizie – hainele, jobul, cina și argumentele– sunt la fel de importante. Mintea ta răsfoiește o listă de verificare a criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească decizia ta: este ceea ce vreau cu adevărat? Reacţionez exagerat? Este momentul potrivit? Ce vor crede alții?
Consecințe: Începi să fii obsedat, iar lista de verificare este lungă. Așa că intri online și te uiți la combinații de rochii, faci liste nesfârșite pro și contra despre job, răsfoiești zeci de rețete sau pui mai multe întrebări AI pentru a compune propoziția perfectă care să-i spună partenerului tău cum te simți fără a crea resentimente.
Soluție: Creierul tău îți spune că singura modalitate de ascăpa de acest lucru este să muncești mai mult pentru a le face corect - obține mai multe informații, astfel încât să nu greșești. Dar adevărata problemă nu este ce să te îmbraci sau ce să spui, ci faptul că mintea ta autocritică sau perfecționistă a preluat controlul, presându-te ca fiecare decizie să fie corectă, oricât de mică.
Este timpul să apelezi la creierul rațional: Realizezi că fiecare decizie nu are aceeași greutate - slujba poate fi mai importantă decât cina. Apoi ia măsuri concrete pentru a merge mai departe: discută cu cineva care lucrează într-un loc unde experiența ta ar fi necesară și solicită un interviu; spune-i partenerului tău ceea ce vrei și, dacă încearcă să se apere, fă un pas înapoi, dar întoarce-te mai târziu pentru a clarifica. Doar mergând înainte, oricât de mici ar fi pașii, vei descoperi ce să faci în continuare.
Îți faci griji că vei avea regrete viitoare
Aceasta este o variație a celuilalt punc. Chiar dacă știi ce vrei să faci, îți faci griji pentru rezultatele din viitor: vei accepta postul, dar vei ajunge să-l uraști; vei vorbi cu partenerul tău, dar nu va merge bine, iar aducerea în discuție va aduce doar combustibil focului emoțional, ducând în cele din urmă la despărțire.
Consecințe: Obsesia tuturor scenariilor viitoare îți subminează încrederea în decizia ta.
Soluție: Nu numai că nu poți controla viitorul, dar trecutul tău este în mod constant recreat prin lentila prezentului: dacă peste doi ani ești fericit la noul loc de muncă, este în regulă. Dacă ești nefericit peste doi ani, îți vei dori să fi rămas la vechiul tău loc de muncă. Este însă o țintă în mișcare. Cel mai bun lucru este tot ce poți face acum. Poți face față problemelor viitoare doar dacă și când apar.
Îți faci griji că alții îți vor judeca deciziile
Această frică face de obicei parte dintr-o hipervigilență învățată în copilărie, în care „Sunt fericit doar dacă întreaga lume este fericită”.
Consecințe: Gândirea este de înțeles, dar soluția nu este. Nu poți fi sensibil la întreaga lume. Cu un public atât de mare care se uită peste umăr, ești paralizat.
Soluție: S-ar putea să-ți pese ce cred cei apropiați și vrei să fii asertiv și să-i ajuți să înțeleagă de ce faci ceea ce faci, dar acordul nu este întotdeauna necesar. Faptul că trebuie să te explici celor din afara cercului tău intim te îndepărtează de la ceea ce vrei; ajungi să trăiești viața lor, nu a ta.
Motorul de bază este anxietatea
Indecizia este o soluție la problema de a crea rezultatul corect, fie că este vorba despre a face planul tău prezent să funcționeze așa cum îți dorești, de a nu avea regrete în viitor sau de a-i face pe toți fericiți. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să iei cea mai bună decizie în prezent și să vezi ce se întâmplă. Dacă merge, grozav - bine pentru tine. Dacă nu, nu este pentru că ai greșit. Însă acum ai o nouă problemă și sper că ai învățat ce să nu faci. Ia fiecare problemă și fiecare decizie pe rând.
Cheia este să vezi anxietatea ca motor, să dai înapoi și să-ți dai seama că mintea ta anxioasă preia controlul - determinându-te să devii obsedat și să cazi pradă emoțiilor și gândiri iraționale. Nu mai face ceea ce creierul tău anxios îți spune să faci; realizează că gândurile tale te conduc deși tu ar trebui să-ți conduci gândurile.
A învăța sa fii hotărât înseamnă să înveți să nu lași anxietatea să îți conducă viața, să înveți că nu exisîa greșeli, să te concentrezi pe a face tot ce poti face chiar acum, să recunoști că nu toate deciziile sunt la fel de importante și să accepți că poți controla doar acest moment, potrivit psychologytoday.com.