Având în vedere că din start nu se pune problema unei suprafețe prea generoase, pentru a crea iluzia de spațiu mai mare este de preferat să se folosească culori deschise și luminoase. Sunt însă și alte aspecte care te pot ajuta să optimizezi cât mai bine această încăpere și să te bucuri de un loc frumos din punct de vedere estetic, dar și practic. Iată mai jos câteva aspecte principale de amenajare de care e bine să ții cont înainte de a te apuca de orice schimbare în această cameră.
Alege corect obiectele sanitare
Obiectele sanitare reprezintă piesa de bază din această încăpere. Tocmai de aceea este recomandat să alegi unele dintr-o gamă premium, să te asiguri că au o calitate bună, iar modelul și culoarea să corespundă preferințelor tale. Aceste criterii te vor ajuta să te bucuri de ele vreme lungă și să nu mai fii nevoit să treci prea curând printr-un astfel de proces, indiferent de schimbările pe care vrei să le faci în acest loc. Dacă ai o baie de dimensiuni mici, îngustă și lungă, te poți orienta către obiecte sanitare care au modele compacte și profil redus. Spre exemplu, poți alege o toaletă suspendată sau un lavoar cu o formă mai alungită astfel încât să economisești spațiu. Vasul de toaletă suspendat oferă iluzia unui spațiu mai mare și, în plus, facilitează curățenia. Pentru că este o încăpere mică, este de preferat ca obiectele sanitare să fie în culori calde sau neutre, cu texturi mate sau lucioase, în funcție și de paleta cromatică pe care ai gândit-o în această cameră.
Mizează pe culori deschise
Paleta cromatică are un rol important în amenajarea unei încăperi mici. Ca să transformi o baie mică într-un spațiu funcțional și plăcut din punct de vedere estetic, este de preferat să eviți utilizarea excesivă a culorilor închise, pentru că acest lucru face ca baia să pară mai mică și mai închisă. Specialiștii recomandă ca într-o cameră cu dimensiuni reduse să fie folosite culori deschise și luminoase tocmai pentru a crea iluzia de spațiu generos. Alege un design simplu și optează pentru alb, bej, gri deschis sau pasteluri, pentru că acestea fac camera să pară mai spațioasă și luminoasă. Dacă totuși îți dorești și o pată de culoare, o poți face introducând accesorii de baie în nuanța dorită, însă indicat ar fi să păstrezi un echilibru cromatic, pentru a nu încărca vizual prea mult. Aceste mici detalii sunt puncte-cheie care te pot ajuta să îți optimizezi o baie mică și îi pot da un aspect estetic deosebit.
Piese de mobilier și rafturi suspendate
Într-o baie de dimensiuni mici, piesele de mobilier pot fi făcute la comandă, astfel încât să respecte dimensiunile camerei, dar și să te ajute să le amplasezi acolo unde ai cel mai mult nevoie de ele. Spre exemplu, poți integra un dulap sub chiuvetă sau poate fi suspendat pe pereți. Oricare dintre aceste două variante ar putea reprezenta soluția ideală ca să depozitezi prosoapele de baie sau alte produse și lucruri specifice. Un coș sau un raft suspendat poate fi folosit pentru a stoca diverse articole, cum ar fi hârtie igienică suplimentară sau produse de curățenie, recomandă cei de la bhg.com. Coșurile suspendate sau sertarele compartimentate sunt, de altfel, o soluție bună pentru a păstra lucrurile în ordine. În acest sens poți miza pe dulapuri sau rafturi, în spatele oglinzilor, care au rolul unor spații de depozitare discrete.
Sursa foto: pexels.com