Dacă te-ai confruntat în ultimul timp cu lipsă de energie, apatie, dureri de cap, lipsă de productivitate, oboseală și somnolență, s-ar putea să suferi de astenie de primăvară. Nu e deloc indicat să te autodiagnostichezi, de altfel, o greșeală frecventă pe care o face majoritatea, dar dacă prezinți simptomatologia enumerată, se adaugă stări de irascibilitate și de melancolie sau depresie, precum și apetit scăzut, s-ar putea să nu te înșeli, iar un medic specialist îți va confirma diagnosticul. Ceea ce trebuie să înțelegi este că „astenia”, tradusă din punct de vedere etimologic, prin „fără forță” (din grecescul asthenia), nu este o boală, ci un cumul de stări fiziologice, normale, care apar în organism, în încercarea acestuia de a se adapta la schimbarea anotimpului.
În plus, astenia sezonieră afectează, în medie, jumătate din populație, așa că ceea ce ți se întâmplă ție nu este străin celor din jur. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 4 din 5 femei cu vârsta între 30 și 40 de ani sunt predispuse la astenia de primăvară.
Iată ce trebuie să faci pentru a scăpa cât mai repede de această stare:
Investigații medicale
Chiar dacă există o mare probabilitate să fii afectată de astenia de primăvară, nu exclude nici posibilitatea de a fi afectată de o boală endocrinologică, de burnout sau, pur și simplu, de o anemie severă. După un consult la medicul de familie și/sau internist, nu amâna să-ți faci investigații medicale, să te monitorizezi, mai ales dacă în familia ta există un istoric de boli. Tocmai de aceea solicită chiar tu un set de analize de sânge, mai ales că o mare parte dintre acestea sunt decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Astfel, vei putea vedea dacă nu ai carențe de vitamine sau minerale în organism, esențiale pentru funcționarea optimă. Totodată, dacă ai multe kilograme în plus, este de așteptat să suferi de insomnie, să respiri greu și să obosești foarte repede.
Totodată, nu-ți neglija sănătatea mintală, iar o ședință cu un psiholog va fi de bun augur, indiferent dacă ești în echilibru și reușești să gestionezi foarte bine situații noi și stresante care apar în viața ta.
Alimentație sănătoasă
Principalul mod prin care poți contracara astenia de primăvară, pe lângă meditație și cultivarea gândirii pozitive, este alimentația. Încearcă să incluzi în dieta ta zilnică cât mai multe legume și fructe. Și dacă ești presată de factorul timp, ar fi indicat să îți achiziționezi o ladă frigorifică. Datorită tehnologiei Everfresh+, aceasta garantează păstrarea prospețimii verdețurilor pentru circa o lună de zile. În plus, poți să îngheți bucăți asortate de fructe, zarzavat, pe care să le folosești ori de câte ori ai nevoie în smoothie-uri și ciorbe delicioase. Totodată, îți poți alege o zi în care să-ți pregăteșți câteva mese în avans, fierbând semințe de quinoa, năut, fasole neagră și linte pe care le poți valorifica apoi în salate sau supe-cremă. De asemenea, dacă medicul îți recomandă, poți să iei și suplimente alimentare, însă fără a exagera. Cel mai indicat este să obții substanțele nutritive din ceea ce mănânci. Totodată, poți să aderi la grupuri de rețete culinare din care să te inspiri, mai ales dacă îți propui să ai o alimentație bogată în alimente neprocesate.
Activități recreative
Nu are rost să-ți impui dintr-odată să ieși din zona de confort și să te supui unui regim draconic, cu antrenamente istovitoare. Cel mai probabil, adoptând acest ritm, vei renunța în scurt timp. Încearcă să fii tolerantă cu tine, să faci plimbări seara, înainte de culcare, pentru a-ți reintra în formă, după care poți mări volumul activității fizice. În acest sens, vei găsi suficiente aplicații mobile și antrenamente online, înainte de a-ți face un abonament la sala de fitness. În orice caz, profită de zilele însorite de primăvară și petrece mai mult timp la soare, în natură, pentru că doar în aceste condiții, vei reuși să sintetizezi vitamina D. Astfel, vei reuși să-ți reîncarci bateriile cu serotonină și să ai o stare de spirit mult mai bună.
Sănătatea este un dar de neprețuit și tocmai din acest motiv este esențial să ai mai multă grijă de tine, să faci tot ceea ce ține de tine pentru a te simți mai bine.
Foto: unsplash.com