În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, o persoană care declanșează în noi astfel de senzații neplăcute se poate numi „vampir emoțional”, care ne stoarce pur și simplu de energie.
Sunt cel puțin 3 metode prin care putem identifica vampirii emoționali din viața noastră, astfel încât să putem lua o decizie privind relația cu aceștia. Sunt atrăgători, au harul de a-ți intra pe sub piele, au abilitatea de a se transforma cu ușurință în ceea ce vrei tu să vezi la ei, par altfel decât ceilalți (chiar sunt, doar că nu într-un sens pozitiv), uneori chiar afirmă că ei nu sunt precum ceilalți, pentru că asta și vor să-ți inducă pentru a te atrage. Aceste persoane te storc în mod constant de energie prin atitudinea lor. Psihologul american Brett Blumenthal îi numea „mâncători de viață”. Ajungând lipsit de energie, fără să fii conștient, poți deveni, la rândul tău, un vampir energetic în preajma altor persoane pozitive.
Cum îți dai seama că ești „atacat” de un vampir emoțional?
Poate la fel de important ca recunoașterea unui vampir emoțional sunt simptomele pe care o persoană le simte atunci când este „atacată” de unul. „În primele momente, apare o senzație neplăcută în plexul solar (la 5 cm deasupra buricului), care este legat de emoțiile noastre. Aceste senzații sunt continuate de dureri de cap, senzația de disconfort sau iritare atunci când te afli în preajma lui, oboseala inexplicabilă după un timp petrecut în contact cu ei (chiar și după o convorbire telefonică sau online), somnolența. Apoi aceste senzații sunt interiorizate și produc un efect de tip domino asupra stării noastre generale și asupra caracteristicilor personalității noastre, precum: scade încrederea în propria persoană, apar sentimentele că nu suntem buni de nimic, avem tendința de a repeta în minte ultima conversație cu «vampirul», încercând să vedem unde am «greșit», scade apetitul alimentar, sexual, bucuria vieții, crește considerabil apetitul pentru carbohidrați și, desigur, se instalează anxietatea și depresia”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Cele mai periculoase categorii de vampiri energetici
De-a lungul mai multor studii, celebri profesori în psihologie au studiat această influență pe care o au vampirii energetici asupra oamenilor. În opinia specialiștilor, 5 mari categorii de vampiri emoționali sunt cei mai periculoși și au puterea de a produce tulburări serioase de personalitate, și anume: vampirii antisociali, vampirii histrionici, vampirii narcisisti, vampirii cu comportament obsesiv-compulsiv și vampirii paranoici. „Vampirii antisociali sunt cei care urăsc plictiseala și ignoră regulile sociale, sunt cei dependenți de senzații tari și periculoase. Vampirii histrionici sunt acele persoane care trăiesc pentru a primi atenție și aprobare din partea celorlalți și joacă adesea rolul de victimă. Vampirii narcisiști sunt persoane ce se proiectează pe ele însele în centrul universului celorlalți, au o părere foarte bună despre ei și se cred superiori celorlalți, au tendința de a te pedepsi dacă nu faci lucrurile așa cum vor ei, nu pot simți empatie și au o capacitate limitată de a oferi dragoste necondiționată. Vampirii cu un comportament obsesiv-compulsiv sunt persoanele ce manifestă o atenție excesivă și bolnăvicioasă față de detalii, sunt perfectioniști, perceptivi și puriști, simt nevoia obsesivă de a deține controlul asupra oamenilor și a situațiilor. Iar vampirii paranoici sunt persoanele care percep lumea ca fiind un„loc al conspirației”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.
Încearcă să-și ascundă propria anxietate
Comportamentul vampirilor emoționali este adesea determinat de un mediu familial disfuncțional, de o copilărie punctată de abuzuri psihice și/sau fizice. Sunt persoane cu o stimă de sine foarte scăzută. Uneori personalitatea lor poate fi influențată și de un dezechilibru chimic al organismului. „Atitudinea distructivă a acestora, încercările frecvente de a-i discredita pe ceilalți și a le scoate în evidență greșelile, eșecurile, defectele, nu sunt decât încercări ale acestora de a se simți mai bine cu privire la propria persoană, de a evita confruntarea cu propriile lor greșeli și defecte pe care nu le pot accepta ca firești în viața lor. Comportamentul vampirilor emoționali reprezintă o încercare iluzorie de a-și ascunde temerile, nesiguranța, propria anxietate, de a părea altceva decât sunt”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.
Trebuie să stabilim anumite granițe
Ne putem proteja de aceste persoane stabilind anumite granițe, nonverbale și verbale, după caz: întreruperea contactului vizual, încrucișarea brațelor, schimbarea poziției față în față, începerea unei alte activități, ieșirea din camera/spațiul respectiv, închiderea telefonului, messengerului etc., după ce anunți în prealabil că nu mai ai timp și că ești solicitat în altă parte. „Înțelegem, acceptăm ceea ce sunt aceste persoane, oferim iubire, pentru că este lucrul de care are cea mai mare nevoie un vampir emoțional, însă fără a ne lăsa manipulați, fără a tolera comportamentul distructiv atât pentru noi, cât și pentru ei”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.