Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Cum se conectează spațiile de lucru românești la trendurile mondiale

Cum se conectează spațiile de lucru românești la trendurile mondiale

Un mediu de lucru confortabil, care să respecte standardele moderne, este nu doar o necesitate, ci o condiție pentru eficiența și motivarea angajaților, precum și un factor ce contribuie la păstrarea sănătății acestora, dar și un element prin care clădirile de business contribuie la protecția reală a mediului.

Acest din urmă aspect este un răspuns la inițiativele globale de combatare a încălzirii globale și de protecție a mediului înconjurător, precum UN Global Compact, care încurajează companiile și firmele să adopte politici sustenabile, responsabile social și să raporteze implementarea acestor principii ca modalitate de a promova transformarea clădirilor de birouri în spații sigure din punct de vedere sanitar. Tehnologiile sustenabile adoptate de Genesis Property au subscris la aceste deziderate și contribuie activ la construirea unui climat de încredere în rândul angajaților din marile parcuri de business.

Măsuri de protecție sanitară

Sănătatea este un bun inestimabil, iar măsurile de protecție sanitară aplicate și respectate în clădirile de birouri sunt o modalitate de protecție pe termen lung, cu impact benefic inclusiv asupra businessului în sine, starea de bine a angajaților fiind temelia unor afaceri prospere. În contextul crizei sanitare care a avut efecte economice negative, protejarea sănătății devine un obiectiv.

Trecerea de la plan la realitate implică o serie de măsuri de protecție sanitară care trebuie să înceapă de la intrarea în clădirea de birouri și până la locul de muncă al fiecărui angajat și presupune de la măsuri de dezinfecție a suprafețelor prin folosirea razelor UV-C, până la filtrarea și purificarea aerului prin sisteme de ventilație performante. Toate acestea sunt disponibile companiilor care folosesc clădiri de birouri pentru activitatea fizică a angajaților prin intermediul IMMUNE Building Standard™ care îi poate ajuta să implementeze măsurile necesare la standarde înalte, certificând astfel reziliența spațiilor de birouri la amenințările pentru sănătatea angajaților. Concret, este vorba despre nu mai puțin de 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitectură și operaționale, care au rolul de a îmbunătăți protecția sanitară a spațiilor de birouri.

Echipamente și amenajare eco friendly

Clădirile sunt printre principalele surse de emisii de gaze cu efect de seră. Necesitatea unor echipamente și a unei amenajări care să respecte mediul și să îndeplinească condițiile rezumate în noțiunea de eco friendly implică materialele utilizate pentru construcție și izolare, dar și tipurile de echipamente utilizate și stilul de amenajare al zonelor de lucru și al anexelor.

Se poate vorbi despre dezvoltarea sustenabilă a parcurilor de business atunci când, prin transformările  adecvate și inteligent aplicate clădirilor de birouri, activitățile derulate și microclimatul interior confortabil nu mai reprezintă o sursă suplimentară la poluarea generală.

Un climat echilibrat în spațiile destinate activității profesionale susține motivația și concentrarea angajaților, iar pentru a realiza acest deziderat este necesar a lua în calcul fiecare detaliu, de la posibilitatea de obturare a ferestrelor expuse radiației soarelui, până la sisteme de ventilație care să funcționeze cu randamente maxime și un consum cât mai mic de energie. Nu pot fi neglijate nici sursele ambientale poluante cum ar fi solvenții, vopselele sau materialele utilizate efectiv pentru amenajarea interioară. Eliminarea factorilor poluanți și utilizarea unor materiale prietenoase cu mediul se adaugă, astfel, acțiunilor necesare amenajării unui office modern.

Arhitectura care stimulează lucrul în echipă

Concepția arhitecturală a clădirilor de birouri moderne acordă prioritate angajaților și confortului acestora, dar și încurajării activității, prin stimularea interacțiunii în scop profesional. Organizarea zonelor de lucru astfel încât acestea să ofere în egală măsură intimitate, dar să stimuleze și munca în echipă poate reprezenta, la prima vedere, o provocare, dar în fapt reprezintă o oportunitate, pentru că aduce un plus de sustenabilitate construcțiilor din parcurile de business. 

Astfel, îmbunătățirea modului în care angajații percep spațiile de lucru comune determină creșterea gradului de încredere a acestora față de lucrul la birou, diminuează stresul și duce la creșterea performanțelor profesionale. La acestea se adaugă zonele destinate fiecărui tip de activitate, caracterul flexibil al spațiilor de lucru, care să permită adaptarea rapidă a acestora la necesități variabile, precum și construirea unor zone sociale de tip hub pentru conectivitate și colaborare.

Spațiile exterioare destinate atât socializării, cât și activității sunt mereu o alternativă eficientă, la fel cum natura trebuie adusă în interiorul spațiilor de muncă, sub forma plantelor verzi, a acvariilor sau a pereților verzi.

Translatarea către clădirile de birouri care să răspundă la necesitățile de confort ale salariaților și care să respecte mediul, oferind siguranță sanitară și condiții de lucru moderne este o necesitate la care firmele românești au achiesat cu interes și determinare, pentru un viitor mai bun și sustenabil.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri