Nutriționista Blanca García-Orea explică faptul că cireșele conțin cantități ridicate de fructoză și sorbitol, zaharuri dificil de absorbit în intestinul subțire, iar fermentarea lor în colon poate determina balonare, gaze, dureri abdominale și diaree. Jumătate din populație are o capacitate limitată de a asimila mai mult de 20-25 grame pe zi din aceste zaharuri, ceea ce înseamnă că un consum prea mare de cireșe poate duce rapid la disconfort.
Câte cireșe să consumi pe zi
„Doar patru cireșe pot conține o cantitate moderată de fructoză și sorbitol, suficientă pentru a provoca simptome digestive și la persoanele sănătoase”, spune nutriționista. Pe lângă cireșe, fructele cu sâmbure – cum sunt merele, perele, piersicile, prunele, caisele, dar și mango, curmalele sau nuca de cocos – conțin în mod natural sorbitol, care poate produce efecte similare.
De asemenea, sorbitolul este prezent și în numeroase produse ultraprocesate – dulciuri, gume de mestecat, sucuri light sau produse de patiserie –, ceea ce agravează problemele digestive pentru persoanele care le consumă frecvent.
Pentru a evita disconfortul și a beneficia de proprietățile cireșelor, Blanca García-Orea recomandă un consum moderat, de circa 4 cireșe pe zi, împărțite în două porții – două dimineața și două seara. Această doză ajută inclusiv la ameliorarea constipației, fără a provoca balonare sau alte simptome neplăcute.
„Un consum exagerat și continuu, de peste 500 de grame pe zi, poate duce chiar la dezvoltarea unor intoleranțe la fructoză sau sorbitol”, avertizează specialista, potrivit dcnews.ro.