Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum te ferești de gută

Cum te ferești de gută

Guta este un tip de artrită cauzată de excesul de acid uric din sânge. Atunci când acidul uric se acumulează în exces, se formează cristale la nivelul articulațiilor, cauzând dureri, roșeață și inflamație. În general, guta îi afectează mai mult pe bărbați, dar se poate manifesta și la femei, în special după vârsta menopauzei. Un episod de gută poate apărea brusc, mai ales în timpul nopții, și poate dura chiar și 10 zile. Medicii recomandă anumite medicamente care tratează simptomele și reduc nivelul de acid uric, însă recomandă și atenție deosebită la dietă.

Numeroase studii au arătat că anumite alimente pot declanșa un atac de gută. Unele substanțe, numite purine, care se regăsesc în carne sau în plante sunt transformate în acid uric, în organism. Aceste alimente bogate în purine ar trebui evitate sau reduse de persoanele care suferă de gută:

  • Alcoolul, în special berea și spirtoasele
  • Carnea roșie și organele, precum ficatul sau rinichii, pentru că sunt bogate în grăsimi saturate.
  • Fructele de mare, homarii, creveții, sardinele, tonul, păstrăvul, macroul
  • Sucurile cu mult zahăr sau fructoză
  • Alimentele foarte procesate și carbohidrații ultrarafinați

Totuși, contrar credinței populare, abținerea totală de la mâncare nu are efect împotriva crizelor de gută. Dimpotrivă, postul poate crește șansele ca un atac să apară. Obiceiurile alimentare sănătoase te pot însă pune la adăpost de astfel de crize dureroase. Dieta ar trebui să includă toate grupele de alimente, de la lactate slabe, legume, până la cereale integrale și nuci, pentru a regla nivelurile de acid uric din organism. Aceste alimente sunt recomandate pentru persoanele care suferă de gută:

  • Apă, cel puțin 8 pahare pe zi
  • Lactate slabe, iaurt, brânză slabă de vaci, urdă
  • Cereale integrale
  • Ouă
  • Carne slabă de pui, nu mai mult de 50 de grame pe zi
  • Fructe care nu conțin multă fructoză, precum căpșunile sau cireșele
  • Legume și verdețuri – spanac, ciuperci, asparagus, conopidă
  • Uleiuri vegetale, de măsline, de floarea soarelui, de rapiță
  • Vitamina C – între 500 și 1.000 de miligrame pe zi
  • Cafea

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri