Cred că în 2021 și dincolo de 2021 ne vom afla în contextul unei crize globale precum cea pe care o traversăm, dar și în contextul unor declarații publice, de la nivelul instituțional cel mai înalt, de la Uniunea Europeană, dar și din mediul investițional. Aceste declarații trag semnalul unei schimbări a structurii economiei. Riscul cel mai mare este ca noi să nu avem un proiect de țară, și aceste schimbări, care se vor întâmpla, volens-nolens, să ne prindă nepregătiți.
Traversăm un ocean foarte învolburat, și ideea că putem să plutim deasupra apei în virtutea inerției, sau făcând pluta pe spate, nu o să țină.
Și am să dau un singur exemplu: toate discuțiile legate de Green Deal, care au loc și în Uniunea Europeană, dar au loc și pe partea cealaltă a Atlanticului. Aceste discuții au depășit de foarte mult timp stadiul unor dezbateri sau activități la nivel de ONG-uri și sunt la momentul de față direcții de alocare a fondurilor. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plin început al crizei pandemiei, a spus foarte clar: dacă tot trebuie să reconstruim economia europeană, haideți să o facem pe premise sustenabile din punct de vedere ecologic. Larry Fink, CEO-ul lui BlackRock, cel mai mare manager din lume, spunea anul trecut că acest Green Deal o să reformateze economia globală. Acestea sunt semnale care nu pot fi tratate ușor. Abordarea energiei termice, în toate palierele sale, poate fi o mare oportunitate dacă te poziționezi în mod corect, dacă ai sprijin instituțional, dacă te asiguri că există know-how, dacă te asiguri că legislația este aliniată înțelept. Dar poate fi și un mare pericol în cazul în care lucrurile astea se întâmplă cu tine actor pasiv. Și închei dând exemplul direcționării fondurilor de la nivelul Uniunii Europene, unde se vorbește insistent de o direcționare preferențială către zonele de energie sustenabilă. Și aici nu e vorba doar de investiții în domeniul energetic, e vorba de modul în care se pare că se va reconstrui economia la nivel global. A rata genul acesta de trend global e un mare risc.
Andrei Burz-Pînzaru, Partener Reff &Asociatii | Deloitte