Jurnalul.ro Ştiri Educatie Cursuri gratuite pentru meseriile viitorului, la Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Cursuri gratuite pentru meseriile viitorului, la Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

de Diana Scarlat    |   
Cursuri gratuite pentru meseriile viitorului, la Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Lumea se schimbă, Inteligența Artificială începe să preia o parte a muncii pe care o fac oamenii specializați pentru anumite meserii, iar copiii și tinerii trebuie să se îndrepte către o nouă formă de învățare care să-i ajute să se specializeze în noi meserii. Educația financiară și orientarea în carieră sunt două materii care au intrat deja în curricula școlară, dar încă nu sunt bine reprezentate în unitățile școlare din țara noastră.

Mulți elevi au nevoie de astfel de cursuri, pentru a se adapta cât mai bine la cerințele viitorului, pe piața forței de muncă și în societate. Acum, aceste cursuri și multe altele sunt oferite gratuit de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, online sau cu prezență fizică, în mai multe zone ale României. Înscrierile la Cursurile FDVDR se fac pe www.fundatiadanvoiculescu.ro prin completarea unui formular.

O nouă sesiune de cursuri gratuite, dedicate copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 7 și 19 ani, a fost lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, reprezentând o premieră în peisajul educațional românesc. Cursurile FDVDR se derulează de peste 17 ani, timp în care au beneficiat de educația de excelență peste 50.000 de copii și tineri. FDVDR extinde acum aceste cursuri gratuite la nivel național, cu acces fizic la educație de excelență pentru copii și tineri, în mai multe orașe din țară, pe lângă sesiunile online.

Sesiunea de Cursuri FDVDR, ediția 2025, se va desfășura din luna martie până în luna mai, atât online, cât și fizic. Copiii și tinerii vor avea acces la programe educaționale adaptate pe grupe de vârstă și domenii de interes, precum Educație Financiară pentru tineri – curs organizat în parteneriat cu Institutul Bancar Român. „Acest curs combină sesiuni online naționale cu ateliere fizice în București, ajutând elevii de 12-19 ani să își gestioneze bugetul personal și siguranța financiară”, explică reprezentanții fundației.

Un alt curs foarte important este cel de Inteligență Artificială și ChatGPT – susținut de AI Academy. Este un curs inovator, adaptat la nivelul de înțelegere al tinerilor cu vârsta între 15 și 19 ani, care le permite acestora să exploreze potențialul AI în sesiuni interactive, atât online, cât și fizic.

Cele mai populare programe

Un curs foarte popular este și cel de Limba Japoneză și Cultură Niponă, realizat în colaborare cu Școala Sakura. Cursul oferă ateliere culturale immersive, precum Shodo (caligrafie) și Ikebana (aranjamente florale), pentru elevii cu vârsta între 10 și 17 ani.

Foarte căutat este și cursul de Aritmetică Mentală, organizat în parteneriat cu SmartyKids Romania. Acest curs practic ajută copiii cu vârsta între 7 și 12 ani să dezvolte gândirea logică într-un mod distractiv. Va fi disponibil în București, Iași, Timișoara, Rădăuți, Brașov și Arad.

Părinții care vor să se asigure că își vor putea dezvolta foarte bine inteligența emoțională copiii lor îi pot înscrie la cursul de Inteligență Emoțională și Gestionarea Emoțiilor, dedicat copiilor de 7-10 ani. Este un curs în care copiii învață tehnici de mindfulness și comunicare asertivă care-i ajută să-și dezvolte echilibrul emoțional.

Învață cum să-și aleagă viitoarea carieră

Există și cursuri de Orientare în Carieră, destinate adolescenților, cu vârsta între 12 și 19 ani. „Acest curs îi ajută pe tineri să identifice direcția profesională potrivită și să transforme provocările în oportunități”, spun organizatorii. Există deja metode performante de consiliere educațională și de orientare în carieră, bazate pe studiile din ultimii ani, care pot fi de un real folos pentru cei care doresc să se îndrepte către o meserie profitabilă în viitor și care să se potrivească dorințelor și abilităților tinerilor aflați în perioada de formare pentru viitoarea profesie.

Există, de asemenea, o nouă cultură a formării profesionale continue, pe toată durata vieții, care a dat rezultate foarte bune în perioadele de transformări și crize economice. Adolescenții pot înțelege, prin acest curs, cum și-ar putea alege studiile pentru viitoarea lor carieră profesională, astfel încât să li se potrivească.

Toate cursurile sunt gratuite și se desfășoară sub coordonarea unor specialiști recunoscuți în domeniile respective. Numărul de locuri este limitat, pentru a asigura o experiență educațională personalizată.

Ghid Educațional pentru Meseriile Viitorului

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a lansat și un Ghid Educațional pentru Meseriile Viitorului care explică nevoia de consiliere pentru orientarea în carieră - care nu este doar un instrument „la modă”, ci mai ales o necesitate în contextul actual al schimbărilor ce intervin atât în sistemele de educație și de formare profesională, cât și în noile meserii deja apărute pe piața muncii. Atât ghidul, cât și cursurile gratuite pe care le oferă fundația îi pot ajuta atât pe copii și tineri, cât și pe părinți și pe profesori să gestioneze cât mai bine resursele pe care le au la dispoziție pentru a investi în educație pentru o carieră profesională cât mai bună a actualilor elevi, în raport cu meseriile viitorului.

Toate acestea ajută la înțelegerea imaginii de ansamblu a ceea ce aduce viitorul, susținând reziliența și capacitatea de adaptare continuă la orice schimbare ce va fi produsă de noile tehnologii și de evoluția pe plan socio-economic. Viteza evoluției tehnologice a crescut și crește constant, transformările au ajuns la un ritm mult mai accelerat decât la nivelul de acum 30-40 de ani, astfel încât capacitatea de adaptare la noile realități ale pieței muncii trebuie să fie mult mai mare decât înainte.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri