Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Cutremur pe piaţa bancară: UniCredit deţine 9% din Commerzbank şi anunţă negocieri pentru fuziune

Cutremur pe piaţa bancară: UniCredit deţine 9% din Commerzbank şi anunţă negocieri pentru fuziune

de Redacția Jurnalul    |   

Commerzbank va negocia cu UniCredit o posibilă fuziune, după ce gigantul italian deţine acum 9% din Commerzbank, un procent aproape egal cu cel al guvernului german, scrie FT, citat de Ziarul Financiar.

UniCredit a cheltuit 1,4 miliarde de euro pentru pentru a deveni al doilea cel mai mare acţionar al Commerzbank, cumpărând acţiunile în cadrul unei oferte derulate de ministerul de finanţe al Germaniei.

Anunţul guvernului german de săptămâna trecută de a vinde 16,5% din Commerzbank i-a atras atenţia lui Andrea Orcel, CEO-ul UniCredit, şi a ales să profite de oportunitate.

Oficialii germani au fost surprinşi de faptul că UniCredit a cumpărat întreg pachetul de 4,5% pus la dispoziţie, întrucât „UniCredit nu a discutat planurile de achiziţie anterior cu guvernul”, a explicat un reprezentant al ministerului de finanţe german.

Guvernul german deţine 12% din Commerzbank şi a decis să blocheze emiterea de noi acţiuni pentru o perioadă de 90 de zile.

UniCredit este una dintre cele mai performante bănci din zona euro de anul acesta, iar achiziţia Commerzbank este văzută de mulţi ca fiind un pas firesc.

Deutsche Bank s-a retras din negocierile pentru fuziunea cu rivalul german în anul 2019 din cauza dificultăţilor legislative, însă ar putea reconsidera fuziunea pentru a evita crearea unui rival puternic în piaţa internă.

După anunţul făcut de UniCredit, acţiunile Commerzbank au crescut cu aproape 20%, încheind şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 18,13%.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: UniCredit commerzbank cutremur fuziune
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri