Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur în UE. Cancelarul Germaniei, pe făraș

Cutremur în UE. Cancelarul Germaniei, pe făraș

de Şerban Mihăilă    |   

Deși declarase în repetate rânduri că poziția de cancelar și cea de lider al celui mai important partid merg mână în mână, șefa executivului de la Berlin, Angela Merkel, a decis în mod neașteptat să plece din fruntea formațiunii sale politice, Uniunea Creștin-Democrată (CDU). Într-un anunț-surpriză, atât pentru clasa politică din Germania, cât și pentru liderii UE, Merkel a spus, ieri, că va renunța în luna decembrie la președinția CDU, dar își dorește să rămână cancelar până în 2021. Decizia poate gripa însă principalul motor al blocului comunitar, într-un moment extrem de prost pentru UE.

Rezultatul dezastruos înregistrat duminică, în alegerile regionale din landul Hessa, de către alianța formată de conservatorii din CDU și social-democrații de centru-stânga din Partidul Social Democrat (SPD) pare să fi fost principalul motiv care a forțat-o pe Merkel să-și anunțe plecarea de la șefia formațiunii sale politice. Deși a ieșit pe primul loc, coaliția CDU-SPD a pierdut peste 11 puncte procentuale față de alegerile precedente din land, după ce, cu două săptămâni în urmă, aliații bavarezi ai Angelei Merkel, conservatorii din Uniunea Creștin-Democrată (CSU), obținuseră cel mai mic scor electoral din ultimii 60 de ani în scrutinul regional din Bavaria. Aceste rezultate catastrofale au reaprins duminică dezbaterile aprinse în rândul conservatorilor germani, nemulțumiți de acapararea totală a puterii de către Merkel, aflată la conducerea CDU din anul 2000 și în funcția de cancelar din 2005. Sub presiunea crescândă a liderilor din propriul partid, dar și a aliaților din CSU și SPD, Merkel ar fi fost practic obligată să se retragă din fruntea CDU, deși intenționa să participe din nou, în luna decembrie, la alegerile pentru șefia formațiunii sale politice, a dezvăluit, ieri, publicația germană „Der Spiegel”. Cu toate că Merkel (64 de ani) își dorește să ducă la capăt, până în 2021, mandatul de cancelar, poziția ei va fi extrem de slăbită, din momentul în care nu va mai fi lidera CDU. Extrem de dificil de realizat și menținut, fragila coaliție guvernamentală germană a traversat deja mai multe crize, în special din cauza politicii în privința imigrației. De altfel, începutul sfârșitului pentru actualul cancelar este considerat, în mod unanim, momentul în care Merkel a permis intrarea în Germania a peste un milion de imigranți și solicitanți de azil, între 2015 și 2016. Decizia a coincis cu ascensiunea politică a extremei drepte, care a câștigat spectaculos teren în fața conservatorilor.

UE, în aer

Erodarea poziției Angelei Merkel pe plan intern va diminua considerabil capacitatea ei de a conduce UE, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu Brexit, cu criza bugetară din Italia și cu ascensiunea partidelor populiste înainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor. Din această perspectivă, susțin surse de la Bruxelles, viitorul UE se anunță sumbru.

„Mă îndoiesc că Merkel va mai rămâne cancelar, din moment ce nu va mai fi șefa partidului. Merkel tocmai a devenit rățușca urâtă”.

Oficial din anturajul Angelei Merkel

Subiecte în articol: angela merkel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri