Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce evită meteorologii zborurile de seară pe timpul verii

De ce evită meteorologii zborurile de seară pe timpul verii

de Redacția Jurnalul    |   

Puțini știu că meteorologii evită să zboare seara pe timpul verii, deoarece aceste zboruri au șanse mari să fie anulate. Atunci când vine vorba de zboruri, unele momente nu sunt la fel de potrivite precum altele. Alegerea unei perioade neadecvate poate duce la anularea zborului și la alte inconveniente.

Chris Bianchi, meteorolog din SUA, a dezvăluit un secret puțin cunoscut despre zborurile cu avionul, într-un articol publicat de Science Alert.

„Faptul că poți trece de la a sta jos într-un 737, la sol, la zburat prin aer la o viteză de 500 de mile pe oră, în 5 minute, pur și simplu mă fascinează,” a declarat Bianchi. „Întotdeauna mă fascinează atunci când decolez într-un avion. E foarte tare.”

Însă, pe 26 iunie, Bianchi a avut probleme în aeroport, când zborul său a fost întârziat câteva ore. Fiind blocat în aeroport, a decis să creeze un video despre incident și să ofere sfaturi despre cum să alegi un zbor în timpul verii.

Bianchi a explicat de ce meteorologii evită să zboare seara pe timpul verii și a publicat video-ul pe TikTok.

„Am încălcat regula care nu trebuie încălcată vreodată,” a spus Bianchi. „Niciodată să nu cumpărați un zbor după-amiaza – și mai ales noaptea – în timpul lunilor de vară.”

În comentariile la video, însoțitorii de zbor au confirmat că întotdeauna încearcă să prindă primul zbor din zilele de vară. Motivul este simplu – în serile de vară au loc cele mai multe întârzieri ale decolărilor din cauza condițiilor meteo.

„A fost o călătorie distractivă și nu trebuia să muncesc a doua zi,” a declarat Bianchi. „De aceea am spus 'Hai să încerc'. Deși știam că o pot păți, ceea ce s-a și întâmplat.”

În serile de vară, riscul de furtuni care pot ține avioanele la sol este cel mai mare. Același lucru s-a întâmplat și în cazul lui Bianchi. Din acest motiv, a decis să explice de ce meteorologii evită zborurile de seară pe timpul verii.

Vara, furtunile violente cu fulgere sunt frecvente, având nevoie de trei factori: umezeală, aer instabil și un mod prin care acest aer se poate mișca. Căldura soarelui din timpul verii facilitează această mișcare, dacă atmosfera este instabilă. Aerul cald se ridică, se răcește și ajunge în nori, producând furtuni cu fulgere, potrivit Useit.ro.

„Dimineața tinde să fie mai calmă în cele mai multe zone. E nevoie de mai multă energie pentru a produce furtuni cu fulgere,” a declarat Alyssa Glenny, meteorolog la AccuWeather. „Ai putea avea un zbor mai calm dimineața.”

„Și furtunile din alte orașe îți pot afecta planurile de călătorie,” a adăugat Bianchi.

Subiecte în articol: meteorologi zboruri anulate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri