Jurnalul.ro Cultură Carte De Ziua Internațională a Vârstnicilor, Biblioteca Metropolitană București lansează, în parteneriat cu DGASMB, proiectul „Memorii în Cuvinte”

De Ziua Internațională a Vârstnicilor, Biblioteca Metropolitană București lansează, în parteneriat cu DGASMB, proiectul „Memorii în Cuvinte”

de Magdalena Popa Buluc    |   

Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), anunță lansarea oficială a unui proiect cultural-educațional inedit, intitulat „Memorii în Cuvinte”. Evenimentul de lansare a proiectului va avea loc pe 1 octombrie 2024, zi în care, la nivel mondial, se celebrează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

Începând cu ora 10:00, la Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane București, strada Tache Ionescu nr. 4, Sector 1 (Piața Amzei), participanții vor avea ocazia să afle mai multe despre concursul literar și să participe la activități speciale dedicate seniorilor, organizate de DGASMB.

 

Proiectul „Memorii în Cuvinte” se va desfășura sub forma unui concurs literar dedicat seniorilor și este menit să promoveze auto-exprimarea, facilitând un dialog inter generațional prin intermediul scrierii memoriilor. Aceasta face parte din programul „Literatura fără vârstă”, o inițiativă lansată de BMB pentru a încuraja scrierea creativă în rândul persoanelor de orice vârstă. Concursul își propune să ofere seniorilor din București și Ilfov ocazia de a-și împărtăși amintirile, poveștile de viață și reflecțiile personale într-o formă literară, artistică și terapeutică. Prin această inițiativă, BMB și DGASMB își propun să valorifice patrimoniul cultural al comunității, oferind o platformă prin care experiențele seniorilor să fie transmise generațiilor mai tinere.

 

Scopul proiectului „Memorii în Cuvinte” este de a stimula creativitatea și exprimarea literară în rândul seniorilor, consolidând în același timp legăturile inter generaționale. De asemenea, proiectul își propune să combată sentimentul de izolare pe care multe persoane vârstnice îl resimt, oferindu-le o activitate participativă și creativă care le permite să își împărtășească poveștile și înțelepciunea acumulată de-a lungul vieții.

 

„Într-o societate în continuă schimbare, este esențial să recunoaștem și să prețuim contribuțiile culturale și morale ale seniorilor noștri. Prin proiectul ‘Memorii în Cuvinte’, ne dorim să oferim vârstnicilor din comunitatea noastră ocazia de a-și împărtăși experiențele, dar și de a ne inspira prin înțelepciunea lor”, a declarat directorul general al BMB, Ramona Ioana Mezei.

 

Obiectivele proiectului includ:

  • Promovarea scrierii creative ca mijloc de auto-exprimare în rândul persoanelor vârstnice.
  • Crearea unui dialog inter generațional prin împărtășirea poveștilor de viață ale seniorilor.
  • Consolidarea rolului BMB și DGASMB în susținerea inițiativelor culturale pentru vârstnici.
  • Încurajarea participării active a persoanelor vârstnice la viața culturală a comunității.

 

Pentru mai multe informații despre eveniment și participarea la concursul „Memorii în Cuvinte”, vă invităm să urmăriți canalele de social media ale BMB și DGASMB sau să vizitați site-urile oficiale.

 

Activități diverse organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice

 

Pe 1 octombrie 2024, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” al Bibliotecii Metropolitane București, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, vor avea loc mai multe activități desfășurate de DGASMB, care vor preceda lansarea oficială a concursului „Memorii în Cuvinte”.

 

10:00 – 10:30: Recepția participanților

Gustare și cafea oferite de bucătarul Ionela Pantea.

 

11:00 – 12:00: Atelier de aranjare florală (ikebana) susținut de Florentina Urîtu (asistent social) și Popescu Vladimir (inspector specialitate, CRIAPD Berceni).

 

11:00 – 12:00: Echilibrul Mental: Secretul unei vieți sănătoase. Sesiune interactivă cu psihologul Neculai Camelia (CRST). Discuții despre sănătatea mentală și tehnici de menținere a echilibrului emoțional.

 

12:00 – 12:30: Corul Neamului Românesc. Coordonat de Ileana Câmpeanu. Un moment muzical special oferit de acest cor tradițional.

 

12:30 – 13:00: Socializare și gustare. Participanții vor avea ocazia să se relaxeze și să socializeze la o gustare pregătită de bucătarul Ionela Pantea.

 

13:00 – 14:00: Sănătatea în Echilibru: Strategii Holistice pentru Bunăstarea Seniorilor. Sesiune interactivă susținută de Dr. Antonescu Atena, medic primar și Președinte al Asociației Forumul de Acțiune și Inițiativă pentru o Medicină Ecologică. Discuții despre metodele holistice de îmbunătățire a sănătății și stării de bine la vârstnici.

 

14:00 – 15:00: Atelier de reciclare creativă cu borcane. Conducător: Ludmila Rotaru, voluntar la Centrul de Zi Perla.

 

14:00 – 15:00: De la izolare la conectare: Pași pentru o viață socială activă. O sesiune interactivă susținută de psihologul Neculai Camelia (CRST), cu discuții despre cum seniorii pot menține o viață socială activă și conectată.

15:00 – 15:30: Lansarea Concursului de Memorii „Memorii în Cuvinte”. Evenimentul oficial de lansare al concursului literar dedicat seniorilor din București și Ilfov, parte a programului „Literatura fără vârstă”.

 

Această zi plină de activități va oferi seniorilor atât momente de relaxare, cât și oportunități de implicare creativă și socială.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri