Jurnalul.ro Ştiri Externe DECIZIE FĂRĂ PRECEDENT! Regina Elisabeta a II-a a aprobat legea supravegherii digitale permanente a populaţiei

DECIZIE FĂRĂ PRECEDENT! Regina Elisabeta a II-a a aprobat legea supravegherii digitale permanente a populaţiei

Serviciile britanice de informaţii primesc puteri fără precedent în a monitoriza populaţia după ce noua lege privind supravegherea digitală a primit pe 29 noiembrie aprobarea finală, transmite agenţia DPA. 

Premierul britanic Theresa May a prezentat propunerile iniţiale în urmă cu un an, din postura de ministru de interne. Versiunea finală a legii a primit unda verde a Parlamentului la începutul lunii noiembrie. Liderul Camerei Comunelor, John Bercow, a declarat marţi pentru Associated Press că legea a fost promulgată de către Regina Elisabeta a II-a. 

Legea le va permite serviciilor de informaţii să acceseze computere şi telefoane inteligente şi prevede ca toţi furnizorii de servicii de telefonie mobilă şi internet din ţară să stocheze datele timp de un an. 

Edward Snowden, fostul contractor al CIA şi al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, a descris documentul drept un instrument care legalizează "o formă extremă de monitorizare, cea mai intensă din istoria unei democraţii occidentale", indică sursa citată. Mai multe organizaţii non-profit s-au aliat cu scopul de a se opune iniţiativei legislative. Membrii lor au avertizat că legea le va permite unor lideri să îşi justifice regimurile autocrate în ţările unde drepturile omului nu sunt tocmai respectate. 

O petiţie publică împotriva acestui proiect de lege fusese lansată pe site-ul Guvernului britanic şi primise peste 130.000 de semnături.

Ministrul britanic de interne Amber Rudd are însă cuvinte de laudă faţă de proiect, numindu-l drept "o lege ce conferă o transparenţă fără precedent şi care asigură o protecţie substanţială a datelor private". 

"Internetul le oferă teroriştilor noi oportunităţi, iar noi trebuie să ne asigurăm că dispunem de capacitatea necesară pentru a face faţă acestor provocări. E adevărat însă şi că aceste puteri sporite fac obiectul unor reguli şi unui control riguros",
a spus ministrul Rudd.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri