Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Depresia este confundată deseori cu astenia

Depresia este confundată deseori cu astenia

de Florin Condurateanu    |   

Psihiatria este un capitol dificil al medicinei. Prin interviul cu suferindul psihic, prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pună diagnosticul pacientului. Psihiatrii susţin că interviul cu bolnavul psihic, întins pe mai multe zile, are repere riguroase, jaloane ştiinţifice exacte, care nu traversează hazardul și aproximaţiile.

 

Medicii spun că, adesea, se face o confuzie și sunt introduse în aceeaşi categorie depresia și astenia. Astenia, instalată la unii în lunile de ieşire din iarnă, înseamnă o senzaţie de secătuire a puterilor, de moleşeală, de încetinire a reacţiilor, de dorinţă de somn, de a sta în pat. Este consecinţa lipsei, în sezonul rece, a zarzavaturilor, a fructelor, este o sărăcie de vitamine, de minerale, de oligoelemente şi asta duce la starea astenică de primăvară, cum zice lumea. Acești oameni trebuie să mănânce mai multe vegetale, să facă şi o cură de vitamine, să apeleze la mişcare în aer liber.

Depresia este o boală psihică, suferindul îşi pierde interesul pentru ce e în jur, nu mai este atras nici de hobby-urile vechi, care-i făceau plăcere. Depresivul se însingurează, se retrage în camera lui, nu citeşte, nu priveşte la televizor, vede totul în negru. Crede că toate necazurile pornesc de la el, că el este de vină că au crescut angaralele de întreţinere, el este culpabil că au luat note slabe copiii. Ca la majoritatea bolilor psihice, apar tulburări de somn. Este foarte importantă atenţia familiei, a colegilor, ei trebuie să sesizeze aceste modificări în comportamentul celui intrat în depresie şi acesta trebuie convins să ceară îngrijirea medicilor. Unele boli psihice sunt însoţite de halucinaţii.

Bolnavii se sperie, intră în panică fiindcă văd păianjeni, şerpi, şobolani care există doar în mintea lor şi nu în realitate. Alţii au halucinaţii auditive, susţin că aud voci, care le dictează să facă cele mai aiuritoare acţiuni. Unii au un grad de conştienţă şi recunosc că e ceva dereglat în mintea lor, că ce văd şi-i îngrozeşte nu există în realitate. Această înţelegere că în mintea lor s-au dereglat unele procese biochimice îi face să meargă la medic. Alţii nu au grad de conştienţă şi nu-şi dau seama că s-a produs o dereglare în mintea lor, susţin că sunt cu adevărat atacaţi de şerpi, de şobolani, invadaţi de păianjeni.

 

 

În depresie, după începerea tratamentului, unii reacţionează repede şi se simt bine, dar este greşit să oprească tratamentul cu de la ei putere. Terapia medicamentoasă trebuie să dureze minimum 6 luni, pentru a rări crizele şi a micşora amploarea lor.

 

 

Subiecte în articol: depresia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri