Jurnalul.ro Cultură Carte Despre pace, în vreme de război, despre iubire şi prietenie 

Despre pace, în vreme de război, despre iubire şi prietenie 

de Maria Coman     |   

E o perioadă complicată prin care trecem cu toţii, aşa că vă propun de data aceasta câteva cărţi care să ne aducă ceva bucurie şi ceva linişte.

Prima este Să fii bărbat, a lui Nicole Krauss, una dintre scriitoarele mele preferate din ultimii ani. Asupra titlului volumului planează aceeași ambiguitate ce învăluie personajele imaginate de Nicole Krauss, ființe dinamice, cu traiectorii sinuoase sau imprevizibile, care se construiesc sau se reinventează, adaptându-se din mers unei lumi ficționale lipsite de stabilitate și de certitudini. Prozele scurte ale lui Nicole Krauss sunt construcții complexe, reunind mai multe fire tematice care converg în ideea libertății de a alege să fii tu însuți, „fără precedent“, fără a te supune unui model, unei tradiții sau unei presiuni exterioare ce te-ar diminua sau limita. A le reduce însă la un nucleu tematic ar însemna să le simplifici, să le ignori ambivalențele și subtilitățile. În urma fiecărei povestiri rămâne un rest de adevăr nespus, o enigmă neelucidată, o incertitudine cu privire la personaje și la resorturile lor comportamentale.

Albinele gri Într-un sat cu numai trei străzi, situat în teritoriul disputat de forțe ucrainene loialiste și separatiste, au mai rămas doar doi locuitori: Serghei Sergheici, un inspector de protecția muncii pensionar, devenit apicultor, și „dușmanul său din copilărie“, Pașka. Existența celor doi e marcată de privațiuni și de absurdul războiului. Pentru Serghei însă, cât timp ciclul natural nu se întrerupe, iar primăvara se apropie, universul și viața încă mai au un sens. Misiunea pe care și-o asumă este aceea de a-și duce albinele cât mai departe de zona de conflict, astfel încât să poată culege polenul în pace. În periplul său, Sergheici întâlnește combatanți și civili de pe ambele părți ale liniei frontului – ruși, ucraineni, tătari din Crimeea –, dezarmându-i prin inocența sa și prin structura sa morală. Prin personajele sale, dialogurile vii și umorul fin, Andrei Kurkov ne propune un roman impresionant și actual despre viața oamenilor simpli care caută să se adapteze războiului, așa cum s-ar strădui să se obișnuiască cu un vecin scandalagiu și bețivan. Sau, mai simplu spus, un roman despre pace în vreme de război.

O prietenie Prieteniile adolescenților sunt cele mai puternice, căci aceștia schimbă experiențe, secrete și haine, în timp ce se proiectează într-un viitor plin de speranțe. Elisa și Beatrice, protagonistele acestui roman, nu fac excepție. Deși poveștile lor de familie sunt total diferite – prima a fost crescută de o mamă iubitoare, dar capricioasă, căreia nu i-a păsat niciodată câtuși de puțin de aparențe, a doua, de o mamă obsedată de imaginea proprie, care și-a transformat până și fiica într-o păpușă Barbie –, între cele două fete s-a legat o prietenie foarte strânsă. Dar iată că, într-o zi, o inovație planetară, internetul, le-a schimbat viețile. Elisa va continua să facă parte din „lumea de ieri“, cea care prețuiește cărțile și cultura, în timp ce Beatrice se va lăsa cucerită de noua lume digitală, în care influencerii sunt atotputernici. Și astfel, cele două vor ajunge să aibă destine diametral opuse.

Ultimul trandafir din Sanghai Este anul 1940, în Shanghaiul ocupat de trupele japoneze. Aiyi Shao este o tânără dintr-o familie bogată, proprietara unui club de noapte cândva popular. Ernest Reismann e doar un refugiat evreu fără un ban în buzunar, care a fugit din Europa împreună cu sora sa pentru a scăpa de naziști și care încearcă să își câștige existența într-un oraș ai cărui locuitori nu-i iubesc deloc pe străini. Ajuns în pragul disperării, are șansa de a o întâlni pe Aiyi, care ia îndrăzneața decizie de a-l angaja ca pianist în clubul său. Curajul ei de a-i acorda o șansă unui european stârnește un adevărat scandal în lumea bună din Shanghai, care atrage însă clienții și readuce astfel clubului său gloria pierdută. În curând, cei doi tineri își dau seama că nu doar pasiunea pentru jazz îi unește. Aiyi este deja logodită, iar diferențele dintre ei par de nedepășit.. Prinși în vâltoarea războiului, vor fi siliți să aleagă între iubire și supraviețuire, iar deciziile pe care le vor lua le vor schimba viețile pentru totdeauna. 

Iar Elizabeth Finch  este un  roman fascinant care gravitează în jurul stoicei și exigentei Elizabeth Finch, lector universitar, un personaj cu adevărat memorabil. Neil, naratorul, se înscrie la cursul ei de cultură și civilizație pentru adulți de toate vârstele și este captivat de personalitatea acesteia. Un roman provocator și experimental, care se concentrează pe necesitatea de a reexamina și de a reevalua constant ceea ce credem că știm despre istorie, dar și despre dragoste sau prietenie. Cursul ei schimbă felul în care vedem lumea. În Elizabeth Finch, vom regăsi tot ceea ce prețuim la Barnes: atenția sa pentru formele neortodoxe ale iubirii dintre doi oameni, un viraj convingător către non-ficțiune, impactul istoriei și, în special, al biografiei, ca hrană și ghid în viețile noastre actuale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

Subiecte în articol: literatură Nicole Krauss proza scurta
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri